Neovisno o cjepivu

Hrvatska i Mađarska prihvaćaju potvrde o cijepljenju

7. svibnja 2021. u 7:57

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Nakon što je Vlada Mađarske izmijenjenom odlukom 1. svibnja 2021. omogućila priznavanje negativnih PCR testova obavljenih u Republici Hrvatskoj za putovanje u tu zemlju, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske razmjenom diplomatskih nota potvrdili su uzajamno priznavanje i prihvaćanje potvrda o cijepljenju protiv koronavirusa.

Potvrde o cijepljenju izdane od nadležnih tijela Republike Hrvatske, odnosno nadležnih tijela Mađarske, uzajamno se priznaju i prihvaćaju neovisno o tome koje je cjepivo korišteno.

‘Najviše smo mi Hrvati u crkvi, ali mnogi ljudi već ne znaju hrvatski. Misu pjevamo na hrvatskom, ali je prodika na mađarskom’

Urednica bogato opremljene monografije „Salanta – Nijemet, stoljeća vjere i jezika“ Branka Pavić Blažetin u predgovoru ističe kako Salantu nastanjuju Hrvati koji su na tamošnja polja došli krajem 17. stoljeća, zadržavši do danas vjeru, materinski jezik i običaje svojih predaka. Uvod u monografiju napisao je mr. sc. Silvestar Balić, istaknuvši kako je Salanta (mađ. Szalánta) […]

Građani Republike Hrvatske ili Mađarske uz te potvrde moći će ući u drugu državu bez ograničenja obvezne samoizolacije ili predočenje negativnog testa, te će uživati ista prava, izuzeća i pristup uslugama koje druga država priznaje svojim građanima koji posjeduju nacionalnu potvrdu o cijepljenju, u skladu s primjenjivim nacionalnim propisima.