Švicarska

Hrvatska katolička misija Bern obilježila svoj dan: Ovo je dar za potrebe onih misija koje ne žive tako dobro kao mi

4. listopada 2023. u 10:10

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Bern

Hrvatska katolička misija Bern obilježila je druge nedjelje u rujnu svoj dan. Slavlje u Bethlehemkirche započelo je svečanom svetom misom u 12 sati koju je predvodio velečasni dr. Tomislav Markić, ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.

Hrvatska katolička misija Bern proslavila zlatni jubilej

Na petu vazmenu nedjelju, misom koju je predvodio umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, svoj zlatni jubilej proslavila je Hrvatska katolička misija Bern. Uz voditelja misije fra Gojka Zovka, u koncelebraciji je bilo više svećenika među kojima i mons. Georges Schwickerath, biskupski vikar Bazelske biskupije, mons. Većeslav Tumir, tajnik Apostolske nuncijature u Bernu, zatim fra […]

Koncelebrirali su: voditelj misije fra Gojko Zovko i mons. dr. Većeslav Tumir, savjetnik Apostolske nuncijature u Bernu. Liturgijsku glazbu nadahnuto su izvodili članovi misijskog zbora uz pratnju orgulja, a sudjelovali su i članovi klape Chorus Croaticus.

Hrvatska katolička misija Bern

U svojoj propovijedi dr. Markić je na šaljiv način usporedio brzinu svjetlosti i brzinu kojom se šire klevete i ogovaranja…

“Ogovaranje je ono kada gotovo s nekom radošću i slašću prenosimo tuđe pogreške, tuđe grijehe, koji su se doduše i dogodili. Kleveta je kada o drugome govorimo nešto ružno što smo izmislili ili što smo čuli, a nije istina. Zato je kleveta puno teži grijeh”, rekao je dr. Markić.

Na kraju mise domaći župnik Hans Roder pohvalio je napore misije koja se trudi okupiti što veći broj ljudi da bi slavili Isusovu prisutnost na jeziku koji najbolje poznaju.

Hrvatska katolička misija Bern

Veleposlanica Republike Hrvatske u Švicarskoj dr. Andrea Bekić također je izrazila zahvalnost misionarima na očuvanju identiteta, napomenuvši kako je misija odigrala veliku ulogu i u vremenima dok još nismo imali svoju samostalnu državu. Posebno je zahvalila fra Gojku na njegovom predanom radu u proteklih 18 godina, ali je pozdravila i trud svih suradnika, članova misijskog vijeća, čitača i pjevača te svih angažiranih pojedinaca.

Prvu svetu pričest u HKM-u Bern primilo 19-ero mladih

Nakon dvije godine ograničenja zbog koronavirusa, u subotu je Hrvatskoj katoličkoj misiji Bern održana prva sveta pričest bez mjera. Sveti sakrament od misionara fra Gojka Zovka primilo je 19-ero mladih. Tijekom ove školske godine prvopričesnici su pohađali vjeronauk kod vjeroučiteljice Ruže Radoš, koja ih je pripremala za njihov poseban dan. Nakon svečanosti prve pričesti, druženje […]

Ante Ćorluka, dugogodišnji predsjednik misijskog vijeća, također je izrazio duboku zahvalnost voditelju misije. Podsjetimo, krajem godine fra Gojko Zovko prepušta kormilo misije, ali i dalje ostaje angažiran u katoličkoj zajednici grada Berna.

Dar misije, košaru punu autentičnih švicarskih slastica, Ćorluka je uručio uvaženom gostu iz domovine, a voditelj misije dr. Markiću je uručio novčanu potporu “za potrebe onih misija koje ne žive tako dobro kao mi”. Hrvati u Bernu nedavno su pomogli zajednici u Argentini, a ova misija godišnje izdvoji i preko sto tisuća franaka za pomoć najpotrebnijima. Dr. Markić je darovao misiji okvirenu sliku blaženog Alojzija Stepinca, dok je fra Gojku, koji je proslavio 40 godina svećeništva, uručio prigodnu knjigu.

Hrvatska katolička misija Bern

Fra Gojko je skromno podijelio nekoliko riječi o svome radu u misiji, uključujući i nekoliko statističkih podataka. Spomenuo je više od sedam tisuća slavljenih svetih misa i putovanja u najudaljenije dijelove misije, što je rezultiralo s preko dva milijuna prijeđenih kilometara.

Hrvati iz Berna žele promovirati ulaganja u Lijepu Našu. Okupili su bankare, inženjere, menadžere…

Danas je u prostorijama Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bernu, na čelu s veleposlanicom Andreom Bekić, održana glavna skupština udruge Croatian-Swiss Young Professionals Association (CSYPA). “Cilj novoosnovane nevladine organizacije je promicanje hrvatskog identiteta, kulturnih odnosa te sportskih i poslovnih poslova veza između Hrvatske i Švicarske”, piše u priopćenju. CSYPA okuplja mlade talente hrvatskog porijekla iz kulturnog, […]

Nakon misnog slavlja zajedništvo se nastavilo na trgu ispred crkve, u skladu s tradicijom ove misije. Tu je bila raznovrsna ponuda domaćih jela, kolača i pića. Nakon okrijepe, najuporniji su uz pratnju harmonike zapjevali, stvarajući tako dodatnu atmosferu zajedništva.

Hrvatska katolička misija Bern