Velikih 50 godina

Hrvatska katolička misija Bern proslavila zlatni jubilej

11. svibnja 2023. u 11:21

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Na petu vazmenu nedjelju, misom koju je predvodio umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, svoj zlatni jubilej proslavila je Hrvatska katolička misija Bern.

Veliko zadovoljstvo Hrvata u Bernu: Duboko sam zahvalan Bogu za ovakve divne ljude

Nekadašnjeg člana Papinske švicarske garde, 32-godišnjeg don Ivana Šarića, u katedrali u švicarskom St. Gallenu na svetkovinu Blagovijesti biskup Markus Büchel zaredio je za svećenika. Na Petu korizmenu nedjelju u tamošnjoj crkvi sv. Martina služio je svoju prvu svetu misu. Sudjelovali su brojni Hrvati, a među njima i Klapa Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj. Don […]

Uz voditelja misije fra Gojka Zovka, u koncelebraciji je bilo više svećenika među kojima i mons. Georges Schwickerath, biskupski vikar Bazelske biskupije, mons. Većeslav Tumir, tajnik Apostolske nuncijature u Bernu, zatim fra Ante Pranjić kao predstavnik Hercegovačke franjevačke provincije i drugi. Među visokim predstavnicima bila je hrvatska veleposlanica u Švicarskoj dr. Andrea Bekić, pastoralni predstavnici Švicarske te čelnici brojnih organizacija s kojima je misija povezana.

Uz čestitke na zlatnom jubileju, kardinal je u propovijedi istaknuo da Hrvatska katolička misija Bern slavi jubilej 50 godina redovitog okupljanja na nedjeljnoj misi…

„To okupljanje, ta redovitost nedjeljne mise gradi zajedništvo među nama. Misa jača naše katoličko i naše vjerničko zajedništvo. Svaka nedjeljna misa je slavlje malog Uskrsa, a mi Isusovi vjernici po sudjelovanju na misi jesmo živi svjedoci Isusova uskrsnuća”, pojasnio je kardinal Bozanić.

IKA

Na završetku mise predsjednik misijskog vijeća Ante Ćorluka kardinalu je predao simboličan poklon, a voditelj Hrvatske katoličke misije Bernu fra Gojko Zovko dar za zagrebačku katedralu.

Fra Gojko je srdačno zahvalio kardinalu kao biskupu i nadbiskupu koji je tijekom više od 30 godina biskupske službe ostavio duboki trag u Crkvi, posebno u Crkvi u Hrvata u inozemstvu. Kardinal je kao uspomenu na zlatni jubilej dao Hrvatskoj katoličkoj misiji Bern spomen-medalju s likom svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske koja je izdana prigodom 25. obljetnice njegove službe kao zagrebačkog nadbiskupa.

Hrvatska katolička misija Bern na proslavi svog 49. rođendana skupila sredstva za časne sestre u Argentini

Hrvatska katolička misija Bern, koja je službeno osnovana 18. veljače 1973., u nedjelju je obilježila 49. obljetnicu djelovanja. Proslava se već tradicionalno održava svake druge nedjelje u rujnu. Misno slavlje predvodio je fra Jozo Grbeš, provincijal hercegovačkih franjevaca, u koncelebraciji s misionarom fra Gojkom Zovkom. Svetoj misi prisustvovala je i časna sestra Edita Lukić koja […]

Pjevanje su na euharistijskom slavlju predvodili klapa Chorus Croaticus, na čelu s Franjom Vugdelijom te misijski zbor s orguljaškom pratnjom poznate sopranistice Nikoline Pinko-Behrends, javila je IKA.