Duhovna skrb

Hrvatska katolička misija Köln proslavila 60. rođendan

11. prosinca 2020. u 2:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Köln

Hrvatska katolička misija Köln, koja pokriva područje Bergheima, Bielsteina, Bonna, Leverkusena i Kölna, jučer je proslavila svoj 60. rođendan.

U Wollongongu proslavljen blagdan sv. Nikole i blagoslovljena obnovljena kuhinja

Na spomendan sv. Nikole biskupa, Hrvatski katolički centar Wollongong posjetio je sveti Nikola i podijelio poklone prisutnoj djeci, njima ukupno 47. “Hvala svima koji su dali svoj doprinos tako lijepoj proslavi svetoga Nikole. Hvala vrijednim domaćicama na predivnom ručku i gospodinu Tadi Šariću na lijepoj svirci”, piše fra Ivo Tadić. Toga dana blagoslovljena je i […]

Kako piše na misijskim internetskim stranicama, za njih je ovo veliki događaj koji nisu mogli dostojno obilježiti zbog koronavirusa.

“Cijela 2020. godina bila je nekako usmjerena prema spomenutoj obljetnici koju smo započeli 10. veljače na blagdan bl. Alojzija Stepinca, zaštitnika naše misije”, napisali su, istaknuvši kratak povijesni pregled.,,

Početci djelovanja Hrvatske katoličke misije u Kölnu vezani su uz fra Krstu Šušnjaru i franjevce Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu. Fra Krsto je 1956. godine došao u Aachen zbog liječenja, gdje je zatekao brojne Hrvate koji su uglavnom radili u rudnicima u aachenskoj okolici. Za njih je počeo slaviti svetu misu. Potreba za dušobrižništvom na materinskom jeziku bila je velika. Stoga je fra Krsto otišao Hrvatima u Düsseldorf te konačno i u Köln. Od 10. prosinca 1960. godine redovito slavi svetu misu za Hrvate u “Minoritenkirche” (Crkva Manje Braće).

“Naše misijske prostorije na adresi ‘Am Rinkenpfuhl 10’ stavila nam je na raspolaganje Kölnska nadbiskupija 1966. godine. Prostorije je blagoslovio kölnski nadbiskup kardinal Josef Frings koji je vrlo cijenio hrvatski narod. Sljedeće godine, 1967., udijelio je našoj misiji pravo da vodi vlastite matične knjige i djeluje kao samostalna župa za katolike hrvatskoga materinskog jezika”, otkrivaju iz misije, dodavši: “Najprije je fra Krsto Šušnjara duhovno skrbio za Hrvate na području Kölnske nadbiskupije, a tek kasnije su osnovane misije u drugim gradovima: 1970. godine u Düsseldorfu, 1974. u Bonnu, 1987. u Leverkusenu, a 1988. u Wiehlu. Pastoralna skrb za ove i druge misije na području Kölnske nadbiskupije povjerena je franjevcima Provincije Presvetoga Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, te u Wiehlu franjevcima Provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru”.

U Rimu postavljene jaslice s motivima hrvatske narodne nošnje

Prema rimskom običaju i tradiciji da se uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije crkve ukrase za svetkovinu Božića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu postavljene su jaslice koje su ove godine obogaćene figurama kiparice Margarete Krstić odjevenima u tipičnu hrvatsku narodnu nošnju, piše IKA. Jaslice kiparice Krstić bile su izložene krajem prošle godine […]

Novim ustrojstvom o stranim misijama nadbiskupije Köln 2006. godine, Hrvatskoj katoličkoj misiji Köln ponovno su pripojeni Bonn, Leverkusen, Wiehl i Bergheim (dio misije Neuss).