Verona

Hrvatska klapa iz Münchena osvojila međunarodno zlato

26. travnja 2023. u 10:13

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Klapa Croatia Hrvatske katoličke župe München osvojila je u petak zlato na 31. izdanju Međunarodnog natjecanja zborova u dvorani Auditoriuma Gran Guardia u Veroni. Riječ je o manifestaciji koja svake godine okupi desetke zborova iz raznih dijelova svijeta.

Hrvatska klapa iz Švicarske slavi 35. rođendan

Klapa “Chorus Croaticus“ slavi 35 godina postojanja. Tu svoju veliku obljetnicu proslavit će koncertom u Urtenen-Schönbühlu pokraj Berna u Švicarskoj. Događaj će se održati 29. listopada 2022. u 18 sati u Zentrumssaali na adresi Zentrumsplatz 8. Ulaz je slobodan. Uz samu klapu nastupit će soprani Sandra Bagarić i Nikolina Pinko, prof. Darko Domitrović na klaviru, […]

Zborovi su tako imali priliku pokazati rezultat svoga rada u 20-minutnom programu. Nastupilo je 13 zborova, među kojima su bila i tri hrvatskih korijena: mješovita vokalna skupina Jedinstvo iz Splita, ženski zbor Sklad iz Bakra te muška Klapa Croatia HKŽ München.

Istog dana u večernjim satima Klapa Croatia održala je koncert s lokalnim zborovima, zborom domaćinom Schola Cantorum di Pastrengo i zborom Il mio Paese iz Sone. Koncert se održao u katoličkoj župnoj crkvi u Pastrengu, gradiću u podnožju jezera Garda.

U subotu su predstavnici zborova sudjelovali na službenom primanju i razmjeni darova s predstavnicima grada Verone. Kao znak pažnje i zahvale, umjetnička voditeljica Teodora Festini i predsjednik Andrej Brkić poklonili su predstavnicima grada münchenske krigle, pivo i nosač zvuka klape Croatia. Svečana dodjela nagrada održana je u poznatom Teatru Filarmonico.

Zborovi su ocjenjivani u kategorijama intonacije, ritma, dinamike, vokalne tehnike, zborskog zvuka i interpretacije. Među članovima žirija bio je i maestro Bojan Pogrmilović, između ostalog umirovljeni glazbeni voditelj nacionalnog hrvatskog ansambla „Lado“. Sveukupno, žiri je najviše priznanje „Zlato“ podijelio tri puta, a u toj skupini našla se i Klapa Croatia HKŽ-a München. Nagradu su osobno uručili gradonačelnik grada Verone Damiano Tomassi i član žirija gospodin Wolfgang Tropf (Njemačka).

Anđela Zelić i Dražen Zečić nastupili na predbožićnom koncertu u Luksemburgu: To je bio pravi mali hrvatski spektakl

Već tradicionalni predbožićni koncert „Anđela i prijatelji“ održan je i ove godine u Luksemburgu, u organizaciji tamošnje općine i hrvatske glazbene udruge „Terca“. U rasprodanoj koncertnoj dvorani ArcA u mjestu Bertrange nastupili su poznati hrvatski glazbenici iz domovine i dijaspore. S obzirom na bogati program i široki repertoar međunarodnih i domaćih hitova, ali i božićnih […]

Naši sudionici „Sklad“ iz Bakra rangirani su među srebrna priznanja te „Jedinstvo“ u skupini brončanih priznanja. Na kraju je slijedila tradicionalna procesija svih zborova kroz Veronu, no umjesto uobičajenog puta prema Areni, zborovi su se uputili na Piazzu Dell Erbe te otpjevali zajedno tri pjesme: Va pensiero – arija iz opere Nabucco, G. Verdi, Amazing Grace – J. Newton i „Oda radosti“ – L.v. Beethoven.

Članovi klape HKŽ Croatia München su: Dubravko Šunjerga (I. tenor), Tomislav Vlahović (II. tenor), David Kovačić (II. tenor), Radovan Radas (II. tenor), Florian Šibenik (bariton), Andrej Brkić (bariton), Ivica Franjičević (bas), Branimir Krešo (bas), Danijel Jurakić (bas) i umjetnička voditeljica Teodora Festini.

Klapa je osnovana 1989. u hrvatskoj katoličkoj misiji, a danas župi – Hrvatskoj katoličkoj župi München. Utemeljio ih je fra Branko Brnas. Sadašnja postava okuplja se od 2005., a djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika.

Klapa redovito sudjeluje na euharistijskim i duhovnim slavljima te kulturnim događajima u Hrvatskoj katoličkoj župi München, kao i u drugim njemačkim župama tijekom obilježavanja jubileja, vjenčanja ili poradi održavanja samostalnih i ostalih koncerata.

U Münchenu djeluje najbrojnija hrvatska župa u dijaspori. Svake nedjelje na deset misa okupi čak 6000 vjernika

Predstavljamo Hrvatsku katoličku župu München, domaćina sljedeće Krunice Hrvata svega svijeta koja je na rasporedu u subotu, 25. ožujka. Nakon Drugog svjetskog rata organizirane pastve za Hrvate u zemljama zapadne Europe nije bilo. Ono malo svećenika toga vremena vezalo se uz izbjegličke logore u Austriji, Njemačkoj i Italiji. Hrvate katolike u Münchenu prvi je počeo […]

Godine 2019. proslavili su 30. obljetnicu svoga djelovanja u Allerheiligen Hofkirche te su tom prigodom izdali i svoj prvi nosač zvuka u suradnji s maestrom Joškom Ćaletom, izvijestili su iz HKŽ-a München.