Domovina

‘Hrvatska se nalazila u identičnoj situaciji kao Ukrajina, ali nije imala međunarodnu podršku, nego neku drugu…’

4. srpnja 2024. u 9:03

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Završila je ovogodišnja turneja Ljetne škole „Domovina“, projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske nastalog u partnerstvu s Udruženjem hrvatsko–američkih stručnjaka.

Poziv Hrvatima iz Bruchsala na pokazivanje kršćanske solidarnosti

Članovi Inicijative “40 dana za život” ponudit će u nedjelju 7. srpnja 2024. nakon mise u 12.30 sati u crkvi St. Paul u Bruchsalu, okupljenim vjernicima suhe kolače koje su sami napravili. Riječ je o dobrotvornoj akciji Inicijative u kojoj se sav ostvareni novčani prihod prosljeđuje Udruzi Betlehem koja djeluje na području Republike Hrvatske i […]

Polaznike Škole pozdravio je dr. sc. Ivan Tepeš, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Don Markušić, predsjednik ACAP-a Zagreb i Croatiana Gregurić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Projekt “Domovina“ okuplja mlade hrvatske iseljenike od 18 do 30 godina koji žele učiti o svojoj hrvatskoj baštini, istražiti ljepote i uzbuđenja Hrvatske, povezati se sa svojim hrvatskim identitetom i vršnjacima u domovini te stvoriti trajne veze i prijateljstva.

Treći naraštaj Ljetne škole „Domovina“ krenuo je 18. lipnja 2024. iz Dubrovnika. Polaznici iz Venezuele, Australije, Irske, Perua, Čilea, Argentine, Brazila i Sjedinjenih Američkih Država kroz dva tjedna boravka u Hrvatskoj imati su priliku upoznati domovinu svojih predaka. U Dubrovniku im je dobrodošlicu zaželio Marko Potrebica, gradski vijećnik i ravnatelj Studentskog doma, dok im je u Cavtatu domaćin bio načelnik Božo Lasić.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske

Polaznici su razgledali mlinicu na Ljutoj, stonske zidine, Lokrum i Pelješki most. Posjetili su Muzej Domovinskog rata na Srđu, a u Omišu prisustvovali predavanju o Poljičkoj republici i slavnoj Mili Gojsalić. Uz prirodne ljepote Kornata, Šolte i Vranskog jezera, uživali su u kulturnim osobitostima Šibenika, Zadra i Splita. Osim slavnog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, bolje su se upoznali s još jednim velikanom ovog podneblja čiji su uspjesi i dostignuća nadišli granice Hrvatske u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Gospiću.

U društvu hrvatskih olimpijaca braće Sinković polaznici su srčano bodrili naše Vatrene iz Sinja, a na kninskoj tvrđavi sa zanimanjem su slušali predavanje umirovljenog generala Josipa Lucića o Domovinskom ratu i stvaranju Hrvatske vojske.

U Rimu magristrirao fra Antonio Gašić

Franjevac provincije Bosne Srebrene fra Antonio Gašić postigao je 26. lipnja 2024. magisterij iz pastoralne teologije na pastoralnom institutu „Redemptor hominis“ Papinskog lateranskog sveučilišta. Svoju radnju pod nazivom “Glavne crte pastoralne teologije kod Ante Padovanskog u svjetlu njegovih nagovora” izradio je pod mentorstvom prof. dr. Paola Asolana, dekana lateranskog instituta pastoralne teologije. Završi ispit sastojao […]

U hrvatskom baroknom biseru Varaždinu polaznici su se upoznali sa svim povijesnim osobitostima i suvremenom potencijalu Varaždinske županije, koja je snažno usmjerena podršci mladim hrvatskim talentima kako u domovini tako i u iseljeništvu.

Gostoljubivost širokogrudne Slavonije osjetili su u Virovitici, Iloku, Vukovaru, Đakovu i Vinkovcima. Ljepota Đakovačke katedrale, stoljetna tradicija iločkih vinarija, raskoš dvoraca Pejačević i Eltz u kojima se danas nalaze Muzeji Grada Virovitice i Grada Vukovara, osječka Europska avenija svjedoče o bogatoj hrvatskoj kulturi i povijesti koju su polaznici otkrivali kao dio svoje osobne baštine, koja im, kao pripadnicima hrvatskog naroda pripada, neovisno o tome gdje žive, koja su generacija iseljenika, iz kojeg dijela Hrvatske ili Bosne i Hercegovine potječu.

Međutim, zahvalnost polaznika na žrtvama koje je ovaj dio Hrvatske podnio za samostalnost Hrvatske je svakako okosnica ovog iskustvenog putovanja. Nakon obilaska Memorijalnog centra Domovinskog rata, Ovčare i Vukovarske bolnice, državni tajnik Zvonko Milas i umirovljeni brigadir Branko Borković, zapovjednici obrane Grada Vukovara, polaznicima su održali predavanje na Memorijalnom groblju o obrani Grada Vukovara i njenom značaju za uspjeh u Domovinskom ratu i procesu Mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja.

“Poznata vam je situacija u kojoj se nalazi Ukrajina? Hrvatska se nalazila u identičnoj situaciji, ali nismo imali međunarodnu podršku kakvu ona ima. Imali smo drugačiju međunarodnu podršku – vaše roditelje, bake i djedove, koji su slali humanitarnu pomoć, koji su lobirali i prosvjedovali diljem svijeta ukazujući na velikosrpsku agresiju koju je Hrvatska trpila, imali smo brojne dragovoljce iz hrvatskog iseljeništva koji su s nama dijelili okrutnu stvarnost rata u želji za hrvatskom slobodom. Danas, hvala Bogu, mi, kao samostalna država, članica Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza, možemo pomoći Ukrajini jer znamo što prolazi njezin narod i koliko ta pomoć znači. Veliki su to koraci koje smo prehodali u samo 33 godine, to je naš zajednički hrvatski uspjeh, to je vaše nasljeđe”, kazao je brigadir Borković.

Tijekom boravka u Zagrebu održan je susret u Banskim dvorima s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem kojem su prisustvovali i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Fotogalerija s hodočašća u marijansko svetište u Altötting

U nedjelju je održano tradicionalno hodočašće hrvatskih katolika iz cijele Bavarske u marijanskom svetištu u Altöttingu. Misno slavlje u 11.30 sati predvodio je vrhbosanski nadbiskup mons. dr. Tomo Vukšić. Vjernici iz Hrvatske katoličke župe München svake godine hodočaste ne samo autobusom, već i pješice. U petak 28. lipnja, na spomendan sv. Ireneja mučenika, okupili su […]

Polaznike je, na kraju putovanja, pozdravila Zdravka Bušić, predsjednica saborskog odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske te im je zaželjela trajnu dobrodošlicu u zemlju svojih korijena, u kojoj su im vrata uvijek otvorena.

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske