New York

Hrvatska škola u središtu svijeta proslavila pola stoljeća!

7. svibnja 2024. u 8:33

Potrebno za čitanje: 3 min

fra Lovro Šimić

Vijesti

FOTO: Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Svečano je bilo u nedjelju u New Yorku, u prepunoj župnoj crkvi svetih Ćirila i Metoda i svetoga Rafaela. Kao župna zajednica proslavili smo zlatnu obljetnicu postojanje Hrvatske škole kardinal Stepinac. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Lovro Šimić, župni vikar i ravnatelj škole, uz koncelebraciju župnika fra Nikole Pašalića.

Stepinčevo proslavljeno i među Hrvatima u New Yorku

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku proslavila je spomendan svog nebeskog zaštitnika blaženog Alojzija Stepinca. Svečano nedjeljno misno slavlje predvodio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni đakovačko-osječki biskup, u koncelebraciji sa župnikom fra Nikolom Pašalićem, don Josipom Tadićem i fra Lovrom Šimićem, koji je bio ceremonijar pod svetom misom. Na […]

Misno slavlje započeli smo velikom i svečanom procesijom kojoj su na čelu bili barjaci. Uslijedili su ministranti, čitači i djeca hrvatske škole koja su bila odjevena u narodne nošnje različitih krajeva Lijepe Naše.

Nakon misnog slavlja i zajedničke fotografije uputili smo se prema našoj velikoj dvorani gdje je bio upriličen svečani program i ručak. U programu su sudjelovala sva djeca škole od prvog do osmog razreda, kao i naša “Kolo skupina kardinal Stepinac”. Svaki razred predstavio nam se narodnim običajima, kolima i pjesmom vezanim uz pojedina područja iz naše domovine.

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Tako smo imali prilike vidjeti kako se slavi Jurjevo u Turopolju, Tijelovo u Moslavini, slavonski svatovi, Ivanje u Bilogori, čuvanje ovaca u Kordunu, poklade ili tradicionalne buše iz Baranje, pjesme i plesove iz Moslavine…

Na samome kraju programa i nakon više od dvadeset godina u župu nam se vratio tamburaški sastav “Kolo skupina kardinal Stepinac” koji nam je odsvirao nekoliko pjesama. Svi su bili ispraćeni gromoglasnim pljeskom. Uslijedio je ručak koji se sastojao od domaćih jela koje je poslužio Restoran Dubrovnik. Kavu i domaće kolače pripremile su vrijedne ruke naših domaćica iz Društva sv. krunice.

Korizmena duhovna obnova Hrvata u New Yorku: Župa nam je pomogla da se ne izgubimo u ovoj zemlji

U Hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela na Manhattanu u New Yorku u subotu je održana korizmena duhovna obnova koju je predvodio fra Branimir Novokmet. Nakon predavanja sudionici su pristupili sakramentu pomirenja. Prije slavlja mise molili su krunicu, a nakon euharistije bilo je klanjanje Presvetom Oltarskom Sakramentu. Sudionici su zatim molili i […]

U drugome dijelu programa uslijedila je podjela diploma učenicima koji nas napuštaju: četvrti razred srednje škole koji su u kolo skupini i osmi razred škole koji se tek priključuje. Svi su dobili diplome i zahvalu za svoj rad i trud.

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Zatim su na pozornicu bili pozvani svi članovi Školskog odbora Hrvatske škole, kako oni aktivni tako i svi oni prijašnji. Nakon podjele darova i cvijeća uslijedila je bogata tombola kojoj su se najviše obradovali oni najmlađi. Zabava se nastavila s pjesmom i plesom.

Roditelji, bake i djedovi bili su ispunjeni ponosom što su njihova djeca i unučad danas ovdje i što nastavljaju tradiciju svojih predaka. Već pedeset godina, od daleke 1974., ova župa ustraje i ne odustaje od podizanja novih naraštaja u učenju hrvatskoga jezika, kulture i narodnih običaja. Mnogi su ostavili značajne tragove u ovih pola stoljeća: brojni župnici, kapelani, na poseban način časne sestre Školske Sestre Franjevke Provincije Krista Kralja iz Hercegovine te brojni roditelji koji su bili aktivniji preko svoje službe u školskim odborima.

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela

Međutim, sve to ne bi bilo moguće bez ljubavi i žrtve svih roditelja koji svakoga petka i nedjelje dovode svoju djecu u školu i na vjeronauk. Upravo su roditelji te djece razlog zašto danas slavimo ovu obljetnicu. Pedeset godina nije malo – to je već nekoliko naraštaja Hrvata u ovome dalekome gradu

Hrvati iz New Yorka i New Jerseyja obnovili kip sv. Eufemije na otoku Ugljanu

Blagdan sv. Eufemije svečano je proslavljen protekli vikend u istoimenoj župi u Sutomišćici na otoku Ugljanu, prigodom kojega se mogao vidjeti i obnovljeni kip sv. Eufemije koji se nalazi na pokrajnjem oltaru u župnoj crkvi. Misno slavlje predvodio je don Leonard Škec, župni vikar katedralne župe Uznesenja BDM u Puli, inače podrijetlom iz Sutomišćice. Za […]

Nadamo se da će Hrvatska škola doživjeti još koju obljetnicu i nastaviti hoditi stopama onih koji su ovdje bili prije nas. Bogu hvala za sve ono što smo do sada doživjeli i proživjeli i molimo za Božji blagoslov za sve ove naredne godine. Neka nam živi naša domovina Hrvatska. Neka nam živi naša Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela u New Yorku. I neka nam živi naša Hrvatska škola kardinal Stepinac.

Hrvatska župa sv. Ćirila i Metoda i sv. Rafaela