o. Karlo Ćavar

Hrvatski dominikanac nakon 53 godine u Boliviji završio svoje misijsko putovanje

15. veljače 2023. u 7:50

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: dominikanci.hr

Hrvatski dominikanac o. Karlo Ćavar nakon 53 godine pastoralnog djelovanja u Boliviji, od kojih je posljednjih 35 proveo u Mairani, svečanim misnim slavljem oprostio se od tamošnjih vjernika u nedjelju u Mairani, u pokrajini Santa Cruz.

Hrvatski kapucin otišao služiti u Boliviju, u pokrajinu gdje 80 posto djece odrasta bez biološkog oca

Hrvatski kapucin fra Mišo Biskup otputovao je u kapucinsku misiju u Boliviji, gdje će se pridružiti radu kapucina fra Ivice Vrbića. Kapucinska misija u mjestu Minero, u biskupiji Santa Crus ima uz glavnu postaju još i 22 filijale, od kojih su neke vrlo teško dostupne prijevoznim sredstvima. “Najdalja filijala udaljena je 30 kilometara, ali ako […]

Svečano euharistijsko slavlje predvodio je o. Karlo, a propovijedao o. Yinmy Cabellero Suares, viceprovincijal dominikanske viceprovincije Bolivije. Koncelebrirali su: o. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije, fra Ivica Vrbić, hrvatski kapucin i misionar u Mineiru te o. Zvonko Džankić, ekonom HPD-a.

dominikanci.hr

Propovjednik je povezao 35-godišnji život o. Karla u Mairani sa sadržajem Službe riječi. Spomenuo je pojedine trenutke koji su obilježili živote mnogih. S obzirom na misijski pastoralni ambijent, sve je često prekidano pljeskom.

dominikanci.hr

Nakon blagoslova uslijedili su oproštajni govori i zahvale predstavnika lokalne zajednice, članova župa i misijskih postaja kojih je 12. Na kraju je provincijal Slišković uputio pozdrave okupljenoj zajednici, zahvalio o. Karlu i pozvao zajednicu da nastavi snažnom vjerom dalje, živeći sve ono radosno i Bogom obojeno koje je o. Karlo gradio proteklih desetljeća.

Santa Cruz: Veliki interes publike na izložbi o poznatoj hrvatskoj braći

Otvorenje izložbe o braći Seljan u najvećem bolivijskom gradu Santa Cruzu okupilo je različitu publiku – od muzealaca iz prestižnih institucija pa sve do potomaka hrvatskih iseljenika. Priča o dvojici iznimnih istraživača s početka 20. stoljeća koji su svoj životni put završili u Južnoj Americi potaknuo je veliki interes prisutnih uz snažan emocionalni naboj, pobudivši […]

Misnom slavlju prisustvovali su pojedini Hrvati koji ondje žive i Robert Jakubek, počasni konzul Republike Hrvatske u Boliviji. Misionar o. Karlo u Boliviju je došao 1971. godine.