Bolivija

Santa Cruz: Veliki interes publike na izložbi o poznatoj hrvatskoj braći

10. listopada 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Etnografski muzej, Zagreb

Otvorenje izložbe o braći Seljan u najvećem bolivijskom gradu Santa Cruzu okupilo je različitu publiku – od muzealaca iz prestižnih institucija pa sve do potomaka hrvatskih iseljenika.

Santiago: Na otvorenje izložbe o braći Seljan stigao i brat čileanskog predsjednika

Izložba Etnografskog muzeja u Zagrebu o Mirku i Stevi Seljanu te njihovim istraživanjima u Južnoj Americi otvorena je ovaj tjedan na Fakultetu arhitekture i urbanizma Čileanskog sveučilišta u Santiagu. Program su otvorili rektor Sveučilišta Ennio Vivaldi i veleposlanica Mira Martinec, a govorili su Goranka Horjan, direktorica Etnografskog muzeja, Marija Živković, autorica izložbe i Daniel Opazo, […]

Priča o dvojici iznimnih istraživača s početka 20. stoljeća koji su svoj životni put završili u Južnoj Americi potaknuo je veliki interes prisutnih uz snažan emocionalni naboj, pobudivši zanimljiv i jedinstven životopis Mirka i Steve Seljana.

Publika je s pažnjom pročitala sadržaj i otvorila mrežne stranice Etnografskog muzeja na kojima se nalazi i virtualni prikaz njihovih postignuća. Doprinos braće razvoju mnogih južnoameričkih zemalja je vrlo velik, a na svojim putovanjima susretali su brojne hrvatske iseljenike te su prenosili njihove dojmove, iskustva i izazove u svojim vrijednim zapisima.

Etnografski muzej, Zagreb

Prolazeći neizmjernim prostranstvima tada još neistraženog kontinenta, susretali su se i s tradicijskim zajednicama, autohtonim indijanskim stanovništvom te opisivali njihove fascinantne običaje i način života. Upravo je zato ova izložba odličan odabir za gostovanje u zemljama Južne Amerike koju su izgradili brojni doseljenici, a u prigodnom govoru na otvorenju ravnateljica Goranka Horjan se posebno zahvalila članovima hrvatske iseljeničke zajednice, u prvom redu počasnom konzulu Robertu Jakubeku bez čije pomoći i velikog angažmana ovo gostovanje ne bi bilo moguće.

Etnografski muzej, Zagreb

Robert Jakubek je započetu suradnju s Etnografskim muzejom ocijenio kao odličan prvi korak, a započeli su i pregovori o daljnjim inicijativama koje toliko puno znače brojnoj hrvatskoj zajednici u Boliviji. Izložbeni prostor Fundacije Patino u samom središtu Santa Cruza bio je pun, što je posebno oduševilo domaćine i otvorilo prostor za daljnju suradnju.

U Karlovcu otvorena izložba o braći Seljan. Izloženi su njihovi osobni predmeti, fotografije, putne bilježnice, pisma i geografske karte

U Galeriji “Vjekoslav Karas” u Karlovcu od srijede se može razgledati izložba “Braća Seljan – kroz prašume i pustinju”. Karlovčani Mirko i Stevo Seljan poznati su po istraživanjima sa samog kraja 19. i početkom 20. stoljeća u istočnoj Africi i Južnoj Americi. Izložbom su obuhvaćena sva njihova putovanja. Mirkovo pohod pješice od Sankt-Peterburga do Pariza, […]

Autorica izložbe je kustosica Etnografskog muzeja Marija Živković, a za realizaciju postava u Santa Cruzu pobrinuli su se voditeljica Fundacije Patino Aleajndra Arteaga i njezin tim. Putujuću izložbu o braći Seljan financirali su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Središnji državni ured za Hrvate izvan domovine i Grad Zagreb, javlja Etnografski muzej u Zagrebu.