Od 1963. do 1977.

Hrvatski državni arhiv predstavio zbirku dokumenata Gastarbajteri pod nadzorom Službe državne sigurnosti

28. veljače 2022. u 0:14

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatski državni arhiv

Hrvatski državni arhiv nedavno je predstavio svoja jednogodišnja izdanja čiji značajan broj svjedoči o kontinuitetu njegove izdavačke djelatnosti. Tijekom prošle godine izdano je 11 novih naslova u šest različitih kategorija.

Tko je bio dr. Zdravko Sančević? U američkim arhivima otkrio je prisutnost Hrvata na Karibima od čak 1502. godine!

U devedesetoj godini života 21. rujna 2021. preminuo je čestiti patriot i počasni konzul Republike Hrvatske u Venezueli dr. sc. Zdravko Sančević. Ovaj znanstvenik, poduzetnik, političar diplomat i pisac rođen je u mjestu Crkvena (BiH) 20. siječnja 1931., gdje mu je otac ugledni gospodarstvenik Mirko Sančević radio u području šumarstva i drvene industrije. Školovao se […]

U kategoriji časopisa objavljena je redovita periodička stručna publikacija Arhivski vjesnik s osam znanstvenih radova i mnogobrojnim prilozima iz arhivistike i srodnih područja te novi broj časopisa Fontes – izvori za hrvatsku povijest, u kojemu je objavljeno izvorno arhivsko gradivo s kraja 1960-ih i početka 1970-ih godina koje dokumentira procese vezane uz pokušaj liberalizacije i demokratizacije političkoga života u zadanome socijalističkom okviru.

Kategoriju povijesnih izvora ove godine obogatila su dva naslova. U izdanju Deseta sjednica CK SKH – Tragom arhivskih dokumenata prikazana je slika jedne od temeljnih točaka Hrvatskog proljeća Desete sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske (CK SKH), održane od 15. do 17. siječnja 1970. godine. Izvornim arhivskim dokumentima, koji se čuvaju u Hrvatskome državnom arhivu, prepušteno je ispričati priču onako kako se tada događala, a objavom u ovome obliku od sada su dostupni široj javnosti.

Tematski, izvori su podijeljeni u dvije skupine: arhivski dokumenti same sjednice te dokumenti koji se odnose na neposredne reakcije na Desetu sjednicu. Za objavu je odabrano 28 dokumenata kako bi se sveobuhvatno dočarao tijek toga ranog razdoblja u povijesti Hrvatskog proljeća.

Otkrivamo pojedinosti iz dnevnika fra Davida Zrne: Gotovo sedmina svih članova Komunističke partije u Americi potjecala je iz male hrvatske zajednice

Zemlja skriva sve tajne. Sve što je na Zemlji došlo je iz zemlje. Kažu nam arheolozi da zemlja čuva tajne povijesti, da je sve negdje zabilježeno. U kamenu su geološka i povijesna sjećanja. Zemlja zna kako stvari funkcioniraju. Zemlja čuva sjećanje o kretanju kontinenata, oceana, stvaranju i topljenju leda, nastajanju i propasti vrsta, o poplavama […]

U istoj kategoriji djelo Gastarbajteri pod nadzorom Službe državne sigurnosti donosi pregled odabranih dokumenata od 1963. do 1977., kada masovno iseljavanje zbog traženja posla postaje jedan od glavnih društvenih procesa. U kategoriji monografija objavljeno je djelo Lideri hrvatske kulturne politike koje predstavlja svojevrsni sistematizirani pregled temeljnih aktivnosti ministara i ministrica kulture u Republici Hrvatskoj u razdoblju od 1990. do 2020. godine.

RUKOPIS IVE BANCA

Zanimljivo, objavljen je postumno i nedovršeni rukopis prof. Ive Banca Sedamdeset i prva – uspon i pad hrvatskoga nacionalno-reformnog pokreta. Edicija Riječ iza slike – reprodukcije knjigâ snimanja iz fundusa HDA ove godine postala je bogatija za knjigu snimanja filma Rondo Zvonimira Berkovića.

Tijekom protekle godine Hrvatski državni arhiv izdao je i tri kataloga izložbi koje su bile postavljene i otvorene za javnost u njegovu reprezentativnom prostoru. Katalozi Trojedna Kraljevina Dalmacija, Hrvatska i Slavonija u Habsburškoj Monarhiji 1848./1849., Glavačeva karta Hrvatske, Rakovički ustanak 1871. i Eugen Kvaternik izrazito su likovno opremljeni i popraćeni velikim brojem stručnih autorskih tekstova. Za tisak je također priređen i Zbornik radova posvećen obilježavanju 120. obljetnice utemeljenja Vjestnika Kr. hrvatsko-slavonsko-dalmatinskog Zemaljskog arhiva, odnosno današnjeg Arhivskog vjesnika. U njemu je objavljeno šest radova s istoimenoga znanstvenog kolokvija održanog u Hrvatskome državnom arhivu.

Arhivi otkrivaju kako je hrvatska dijaspora 1993. u Zagrebu predlagala izgradnju Croatian Towera

Iz arhiva Hrvatskog etničkog instituta objavljujemo članak koji govori o zanimljivoj ideji Daniela M. Zakarije, čikaškog arhitekta hrvatskog podrijetla. Naime, njegova zamisao bila je 1993. godine u Zagrebu izgraditi “Croatian Tower” koji bi financirala i hrvatska dijaspora… Članak prenosimo u cijelosti… Skorašnja 900. obljetnica spominjanja zagrebačke biskupije i sadašnja 750. godišnjica Zlatne bule bile su […]

Novim izdanjima Hrvatski državni arhiv nastavlja svoju tradicionalnu ulogu čuvara pisane baštine i pamćenja naroda te nastavlja posredovati između širokog kruga korisnika pridonoseći većoj dostupnosti gradiva i potičući njegovo korištenje.