Tomislav Žigmanov

Pozdravljena objava digitalnog narativa o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

4. studenoga 2021. u 12:49

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini jedina je politička stranka Hrvata u Republici Srbiji koja od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji.

Hrvati u Vojvodini u problemima sa zakupom državnog poljoprivrednog zemljišta

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini primio je informacije od poljoprivrednika koji se suočavaju s nizom problema u zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta u katastarskim općinama u kojima žive i bave se poljoprivredom. “Primjećuje se da u dražbama državnog zemljišta, koje se izdaje u zakup, sudjeluju pojedinci koji velikim ponudama zakupljuju velike površine, a ne bave se […]

Utemeljeni takvim ideološkim sadržajima, dužni smo pozdraviti objavljivanje digitalne inačice narativa o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini koji su počinjeni tijekom 1990-ih. Ista je, naime, od prije nekoliko dana, dostupna na ovoj internetskoj stranici, koju je pokrenuo Fond za humanitarno pravo. Riječ je o veoma rijetkoj, možda i jedinoj nevladinoj organizaciji u Srbiji koja od 1990. godine kontinuirano i objektivno bilježi, izvještava javnost i poduzima pravne korake spram jedne od najvećih tragedija koja je pogodila Hrvate u Vojvodini, napose u Srijemu, u 20. stoljeću.

Kako je navedeno u najavnim stranicama ove prevrijedne digitalne memorabilije stradanja vojvođanskih Hrvata „u razdoblju između 1991. i 1995. godine, na teritoriju Vojvodine provođena je kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, s ciljem da se ono iseli iz svojih kuća i napusti Srbiju. Ishod te kampanje, čiji se intenzitet mijenjao i dostizao vrhunce u drugoj polovini 1991. godine, od proljeća do jeseni 1992. i u ljeto 1995. godine, bilo je protjerivanje nekoliko desetina tisuća Hrvata iz Vojvodine“.

Na stranicama se, činjenično utemeljeno, ističe kako su glavni zagovornici i inspiratori ove kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo u Vojvodini bili Vojislav Šešelj i njegova Srpska radikalna stranka, a samo se iseljavanje Hrvata odvijalo „pod pritiskom različitih grupa bliskih radikalima, sastavljenih od lokalnog stanovništva i militantnog dijela srpskih izbjeglica iz Hrvatske, kao i pripadnika dobrovoljačkih jedinica iz Srbije koje su sudjelovale u ratovima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini“, uz znanje i prešutno odobravanje političkih struktura Srbije.

Hrvatska zajednica u Srbiji proslavila svoj blagdan

Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića, praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji, obilježen je jučer polaganjem vijenca i svečanom akademijom u Subotici, prigodom čega su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. Prisutnima se na početku akademije obratila predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, poručivši nagrađenim učenicima kako svoje talente trebaju podijeliti s drugima te da […]

Kada je riječ o povratku protjeranih, Fond za humanitarno pravo nas podsjeća kako je Skupština Vojvodine s predsjednikom Nenadom Čankom koncem veljače 2004. godine usvojila „Deklaraciju o pozivanju na povratak svih građana koji su bili primorani napustiti Vojvodinu u razdoblju od 1990. do 2000. godine“. Ovaj poziv, međutim, nije doveo i do povratka Hrvata u Vojvodinu, jer su uslijedile druge vlasti koje nisu osigurale pretpostavke da do istoga i dođe. Naprotiv, na djelu su bile politike ignoriranja ovoga problema i snažnog nijekanja zločina nad Hrvatima u Vojvodini.

Dužni smo ponovno istaknuti kako je presuda Vojislavu Šešelju od deset godina zatvora pred Haškim tribunalom jedina presuda koja je pred međunarodnim i domaćim sudovima izrečena za nasilno protjerivanje Hrvata iz Vojvodine. To je posljedica činjenice što politike suočavanja s prošlošću u Srbiji gotovo sve vrijeme imaju za svoje ključne sastavnice negiranje i prešućivanje zločina nad Hrvatima u Vojvodini 1990-ih. U tome je situiran i glavni razlog zašto još uvijek u Vojvodini ne postoji niti jedno mjesto memoriranja ovih zločina te zašto izostaju i prakse komemoriranja za ove nevine žrtve. Oni, pak, koji na tako što ukazuju bivaju često markirani kao neprijatelji Srbije.

Milas osudio napad na Hrvate u Subotici: Očekujem zaštitu hrvatske manjine od strane institucija

Hrvatskom nacionalnom vijeću u Republici Srbiji u srijedu je prijavljen novi napad na pripadnike hrvatske zajednice u toj zemlji, dok su u petak upućene prijetnje predsjedniku Hrvatske građanske inicijative u Crnoj Gori. Dijaspora.hr na jednom mjestu donosi sve reakcije iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a vezane uz navedene slučajeve… No, krenimo redom. Prvi napad […]

Činjenicu, pak, da je Vojislav Šešelj sredinom 2018. godine kupio kuću u Hrtkovcima u kojoj priređuje političke događaje smatramo stanovitim ruganjem nevinim žrtvama. DSHV se s takvim politikama suočavanja s prošlošću u Srbiji i njezinim blijedim ishodima ne miri, jer nevinost žrtava, ubijenih i protjeranih lojalnih građana Vojvodine tako što ne dopušta! Stoga i očekujemo od vladajućih struktura u Republici Srbiji da, ne samo radi europske perspektive naše države, i nevine žrtve Hrvata iz Vojvodine iz 1990-ih dobiju zasluženu zadovoljštinu. Podsjećamo javnost u Republici Srbiji da tako što sada već kao razvijena praksa postoji kada je riječ i o srpskoj zajednici u Republici Hrvatskoj.

Tomislav Žigmanov, predsjednik