Besplatno pogledajte

Objavljujemo film o zarobljenim američkim pilotima u NDH: Ovaj uradak donosi spoznaju o pravednosti našeg naroda

24. listopada 2021. u 19:15

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube screenshot

Hrvatski filmski institut predstavio je novi dokumentarni film “Američki piloti u Hrvatskoj 1941. – 1945.” koji je na međunarodnom filmskom festivalu u SAD-u “WorldFest Houston – 2021.” dobio dva Gold Remi priznanja.

Argentinska Hrvatica napisala knjigu o povijesti Lijepe Naše

Objavljena je knjiga o hrvatskoj povijesti na španjolskom jeziku koju potpisuje argentinska akademkinja, Hrvatica Carmen Vrljičak. “HISTORIA DE CROACIA desde el principio” govori o razdoblju od dolaska Hrvata pa sve do 1914. godine. Carmen Vrljičak, čiji je jedan roman bio bestseller, pisala je mnogo o Hrvatskoj u knjigama i novinama za publiku španjolskog jezika, koja […]

“Objavljena istina u ovom filmu ne znači samo prokazivanje komunističko-jugoslavenskih laži kojima smo izloženi već punih 75 godina, već donosi i spoznaju pravednosti našeg naroda koja je još jedan od temelja za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku državu kroz stoljeća u budućnosti”, rekao je Nikola Knez iz Hrvatskog filmskog instituta.

Knez je istaknuo kako se tijekom Drugog svjetskog rata Nezavisna Država Hrvatska našla pod utjecajem stranih sila te da je u uvjetima borbe za opstanak, obrane i očuvanja svog prirodnog teritorijalnog područja postala nevjerojatan domaćin i zaštitnik gotovo stotinu američkih pilota koji su se srušili iznad hrvatskog teritorija, a zarobili su ih pripadnici oružanih snaga NDH.

Preko osobnih iskaza nekoliko ratnih zarobljenika i mladog američkog svećenika kojeg su vjera i rat stavili u središte svih tih zbivanja, film svjedoči događaje iz prve ruke i daje nam uvid u pravo stanje povijesnih činjenica. Ovaj uradak oslanja se na istraživanje Charlesa Michaela McAdamsa, povjesničara, američkog marinca i prijatelja hrvatskog naroda.

Nakon 75 godina objavljena knjiga koja je svjedok jednog vremena i jedne velike tragedije, čije posljedice osjećaju naraštaji hrvatskih ljudi u domovini i dijaspori

Knjiga Tragedija jednog naroda, autora fra Božidara Benkovića, desetljećima se čuvala u Hrvatskom etničkom institutu. Davno je to bilo! Jesen 1946., prije 75 godina, kada je fra Theodore Božidar Benković tiskao knjigu u Chicagu pod nazivom “The Tragedy of a Nation”. Djelo je odmah postalo svjedok. Naime, bijaše to prva knjiga koja je opisala stanje […]

“Američki piloti preživjeli su, ne slučajno, već zahvaljujući intervenciji i zaštiti koju je ponudio politički i vojni vrh Nezavisne Države Hrvatske kao i vjerski vođe te sami građani u Hrvatskoj. Iako su se svi američki piloti na kraju rata sigurno vratili kućama, to nije bio slučaj velikog broja Hrvata koji su po planu masovno pobijeni od Titovih partizana”, dodao je Knez.

Hrvatski zrakoplovni poručnik Dubai (Dubac), koji je pokušao pregovarati s partizanima o premještanju američkih pilota u sigurnu zonu, ustrijeljen je na licu mjesta.

“Kao američki državljani odajemo priznanje i zahvalu hrvatskim političkim, vojnim i vjerskim sudionicima, kao i pojedinim građanima tog vremena za njihovu odlučnost, hrabrost i humanost, punih 76 godina kasnije”, zaključio je naš sugovornik.

Otkrivamo pojedinosti iz dnevnika fra Davida Zrne: Gotovo sedmina svih članova Komunističke partije u Americi potjecala je iz male hrvatske zajednice

Zemlja skriva sve tajne. Sve što je na Zemlji došlo je iz zemlje. Kažu nam arheolozi da zemlja čuva tajne povijesti, da je sve negdje zabilježeno. U kamenu su geološka i povijesna sjećanja. Zemlja zna kako stvari funkcioniraju. Zemlja čuva sjećanje o kretanju kontinenata, oceana, stvaranju i topljenju leda, nastajanju i propasti vrsta, o poplavama […]

Dokumentarni film “Američki piloti u Hrvatskoj 1941. – 1945.” besplatno možete pogledati u nastavku te ako želite, kupiti kopiju čime bi u značajnoj mjeri pomogli daljnjem radu instituta.