Frankfurt

Hrvatski gospodarski savez proslavio 15. rođendan: Vi ste snažan graditelj mostova

21. lipnja 2023. u 15:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: JK-Foto, Josip Krstanovic

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj (KWVD) s radošću je jučer obilježio 15. godišnjicu postojanja. Savez je od svog osnutka imao važnu ulogu u promicanju i jačanju gospodarskih veza između Hrvatske i Njemačke.

Hrvati iz Njemačke nabavili stari autobus s kojim Fakultet strojarstva i brodogradnje ima velike planove

Hrvatski gospodarski savez iz Njemačke od 2013. godine surađuje s Gospodarsko-trgovinskom komorom Rheinhessena i Gradskim prijevoznim poduzećem grada Mainza. Rezultat tog partnerstva su organizirana brojna delegacijska putovanja u škole, učilišta i obrazovne ustanove u Hrvatskoj. A tijekom posljednjeg takvog dolaska u Lijepu Našu, rodila se zamisao da bi se jedan autobus, koji je nekad služio […]

Svečanost povodom obljetnice održana je u Frankfurtu, pružajući članovima KWVD-a i njihovim partnerima jedinstvenu priliku za osvrt na postignuća i prekretnice tijekom proteklog razdoblja. Događaju su prisustvovali visoki predstavnici iz gospodarstva, politike i diplomatskog zbora.

„Moja posebna zahvala ide Hrvatskom gospodarskom savezu u Njemačkoj, KWVD-u, koji na različite načine podržava hrvatske tvrtke, daje im vidljivost i glas te svesrdno podržava njemačko-hrvatske gospodarske odnose”, rekao je Ulrich Casper, predsjednik Gospodarske komore u Frankfurtu.

Kroz godine, KWVD je provodio različite aktivnosti kako bi potaknuo trgovinu i ulaganja između Hrvatske i Njemačke. To uključuje poslovne sajmove, ulagačke konferencije, razne događaje i gospodarske delegacije. KWVD je također odigrao važnu ulogu u promicanju obrazovne razmjene i suradnje između dviju zemalja.

Knjiga na engleskom jeziku o hrvatskom domovinskom otporu komunističkoj Jugoslaviji, koja djelomično uključuje i političku emigraciju

Dok su nacije u zapadnoj Europi s olakšanjem i radošću dočekale svibanj 1945. godine i propast nacizma i fašizma, niz onih u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi pao je pod drugo i kako će se pokazati – mnogo dugotrajnije ropstvo – komunizam. Stanje je još teže bilo za one koji su se našli u višenacionalnim […]

„Hrvatice i Hrvati koji žive u Hesenu posebno su angažirani, sudjeluju u mnogim područjima kulturnog, društvenog i gospodarskog života naše savezne države i često su primjeri uspješne integracije. Posebno je Hrvatsko gospodarsko udruženje snažan graditelj mostova u odnosima između njemačkih i hrvatskih tvrtki te već godinama pridonosi važnom napretku u jačanju veza između Hesena i Hrvatske”, naglasio je Uwe Becker, državni tajnik za europske poslove u Hessenu.

Na kraju se obratio i Mario Šušak, predsjednik Hrvatskog gospodarskog saveza u Njemačkoj…

“Ponosni smo što je Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj u proteklih 15 godina postao važna platforma za razmjenu poslovnih prilika i promicanje gospodarskih veza između Hrvatske i Njemačke. Ovu 2023. zapamtit ćemo kao posebnu jer je deset godina od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ove godine s uvođenjem Eura u Hrvatsku, pristupanje Schengenskom prostoru, kao i 15 godina postojanja KWVD-a! Radujemo se večeras proslavi postignutog zajedno s našim članovima i partnerima te raspravi o budućim planovima”, istaknuo je Šušak.

Među gostima je bio i Franjo Akmadža, predsjednik Hratskog svjetskog kongresa u Njemačkoj koji je posebno istaknuo važnost i doprinos Saveza u jačanju poslovnih veza između Hrvatske i Njemačke.

Evo o čemu će raspravljati Savjet Vlade RH za Hrvate izvan RH

Druga sjednica trećeg saziva Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH bit će održana u Cavtatu od 27. do 30. lipnja 2023. godine. Početak sjednice najavljen je za 28. lipnja s početkom u 9 sati u dvorani Ragusa hotela Croatia, a ista će od 9 do 11 sati biti otvorena za javnost. Raspravljat će […]

Hrvatski gospodarski savez u Njemačkoj utemeljen je kao važna institucija za tvrtke, poduzetnike i stručnjake zainteresirane za gospodarske odnose između Hrvatske i Njemačke. Ono promiče bilateralnu trgovinu, ulaganja i razmjenu iskustava.