Living Lab

Hrvati iz Njemačke nabavili stari autobus s kojim Fakultet strojarstva i brodogradnje ima velike planove

5. prosinca 2021. u 9:53

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

Hrvatski gospodarski savez iz Njemačke od 2013. godine surađuje s Gospodarsko-trgovinskom komorom Rheinhessena i Gradskim prijevoznim poduzećem grada Mainza. Rezultat tog partnerstva su organizirana brojna delegacijska putovanja u škole, učilišta i obrazovne ustanove u Hrvatskoj.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

A tijekom posljednjeg takvog dolaska u Lijepu Našu, rodila se zamisao da bi se jedan autobus, koji je nekad služio Mainzer Mobilitätu, mogao staviti na raspolaganje učilištima u Zagrebu.

Kontakt Marija Šuška iz Hrvatskog gospodarskog saveza i Viktora Piela iz IHK Rheinhessen s Franjom Akmadžom, predsjednikom Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj, pokazao se ključnim u provedi te ideje. Naime, Akmadža je zaposlen u Hyundai Motor Europe Technical Centru u Njemačkoj, a s Hrvatskim gospodarskim savezom u Zagrebu već je realizirao nekoliko projekata.

Potreba za tim autobusom došla je s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb od prof. dr. sc. Zorana Lulića. On je predstavio jedan zanimljiv koncept, a sve je realizirano u prošli petak kada je vozilo stiglo u Hrvatsku.

Riječ je o autobusu koji nije bio namijenjen za prijevoz putnika nego je preuređen i korišten u promotivne svrhe s ciljem motiviranja učenika na upis u tehničke škole.

Mirjana Spoljaric Egger bit će prva žena na čelu Međunarodnog odbora Crvenog križa

Švicarka Mirjana Spoljaric Egger bit će prva žena na dužnosti predsjednika Međunarodnog odbora Crvenoga križa, priopćio je ovih dana ICRC, jedna od najuglednijih humanitarnih organizacija u svijetu. Spoljaric Egger koja će 1. listopada 2022. zamijeniti Petera Maurera, trenutačno obnaša dužnost ravnateljice Područnog ureda za Europu i Zajednicu neovisnih država UN-ova programa za razvoj (UNDP). Predsjednički […]

“Za sličnu namjenu koristili bismo ga i mi. Autobus jest relativno star i pogoni ga još uvijek ispravan dieselov motor koji se zbog godine proizvodnje svrstava u Euro 1 emisijsku razinu. To danas s ekološkog gledišta više jednostavno nije prihvatljivo pa smo došli na ideju da ga opremimo pogonskim sustavom kakav se očekuje u budućnosti, a to su gorivni članci i pogon vodikom”, rekao je Zoran Lulić.

Ideja je iskoristiti autobus kao platformu za testiranje i skupljanje vlastitih iskustava o novim pogonskim tehnologija na principima Living Laba…

“Cilj nam je osnovati konzorcij zainteresiranih tvrtki i ustanova te pokrenuti projekt u okviru kojeg bismo autobus rekonstruirali tako da sadašnji pogonski sustav zamijenimo novim, a pojedine sklopove obnovimo i na kraju ga ponovno stavimo u funkciju i to sa sličnom namjenom”, dodao je Lulić.

Bio bi to FSB – STEM bus, čija bi namjena bila popularizacija znanja i studiranja na Fakultetu strojarstva i brodogradnje…

Iz Kolumbije i Bolivije preselile u Hrvatsku pa za dobrodošlicu moraju plaćati najskuplji vrtić

Kroz projekt “SIDRO – podrška strancima u integraciji u hrvatsko društvo“, Isusovačka služba za izbjeglice nastoji pomoći članovima te ranjive skupine kako bi ostvarili prava i sve preduvjete za dobru integraciju i normalan život, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa. Lucrecia i María José, samohrane majke, nisu se poznavale od prije. Spojila ih je slična situacija […]

“Treba reći da su unatoč entuzijazmu za provedbu takvog projekta, potrebna i određena financijska sredstva. Naime, gorivne članke još nitko ne proizvodi u Hrvatskoj nego ih treba nabaviti iz inozemstva, a cijene su još uvijek visoke. S obzirom na zanimljivo područje vjerujem da ćemo uspjeti pronaći zainteresirane tvrtke i institucije koje će prepoznati zajednički interes te ovaj projekt poduprijeti i pogurati ka novom ciklusu korisne namjene”, zaključio je Lulić.