HiT-1

Hrvatski jezik od danas se uči u 11 zemalja

13. rujna 2021. u 9:54

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Danas je započeo 23. ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1. Jesenski semestar pohađat će 22 polaznika iz 11 zemalja, od kojih je petero stipendista Središnjega državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Čestitamo od srca i svaka čast! Vijest iz Paragvaja gdje se govori hrvatski jezik

Paragvajska udruga Hrvata osnovana 2015. godine, jedina je organizacija u Paragvaju koja organizira nastavu hrvatskog jezika i kulture. Tako je u nedavno završenoj online nastavi sudjelovala naša dijaspora iz Ekvadora, Perua, Urugvaja, Argentine, Brazila, Bolivije, Meksika, SAD-a (Miamija), Španjolske, Portugala, Belgije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (Dubai). Škola je započela u veljači ove godine, no prekinuta […]

Polaznici iz Argentine, Austrije, Belgije, Brazila, Čilea, Indonezije, Irske, Kanade, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ukrajine moći će uz zanimljivi i raznovrsni sadržaj u e-sustavu komunicirati i uživo s e-lektorima.

„Upravo nastava uživo namijenjena samostalnom radu polaznika ovaj tečaj čini posebnim i jedinstvenim. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, ali uključuje i obvezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga“, za HMI je istaknula glavna e-lektorica tečaja Marija Bošnjak, ujedno i jedna od autorica e-tečaja. Osim nje, s polaznicima će raditi iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik – Maša Musulin i Zrinka Kolaković.

‘Pojedini nastavnici ili slabo ili nikako govore hrvatskim jezikom’

Online konferencija na temu “Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u uvjetima pandemije” održana je u petak 11. prosinca putem zoom platforme. Na skupu su sudjelovali predstavnici nacionalnih manjina u Republici Srbiji te sudionici iz Republike Hrvatske, Narodne Republike Mađarske i Narodne Republike Rumunjske, javlja HNV. Pozdravnu riječ sudionicima uputio je prof. dr. Zoran Pavlović, pokrajinski […]

Podsjetimo, HiT-1 koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce, pokrenut je 2008. inicijativom HMI-ja i uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Ovaj prvi sveučilišni internetski tečaj hrvatskoga kao inoga jezika u Hrvatskoj je, nakon opsežne pripreme i izrade, započeo s radom u ožujku 2011. Njegovu je vrijednost prepoznao i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske te od 2015. podupire tečaj u vidu semestralnih stipendija.

HIT-1 se održava dva puta godišnje (proljetni i jesenski semestar), a sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni e-lektori.

Dodijeljeno 10 stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske za akademsku godinu 2021./22. dodijelio je ukupno deset stipendija za internetsko učenje hrvatskoga jezika. Stipendija se odnosi na Hrvatski internetski tečaj HiT-1 koji organizira Sveučilište […]

Hrvatska matica iseljenika najavljuje i HiT-1 cikluse za 2022. godinu: proljetni semestar 7. ožujka – 29. svibnja 2022. (prijave do 25. veljače 2022.), jesenski semestar 12. rujna – 4. prosinca 2022. (prijave do 2. rujna 2022.). Detaljnije informacije mogu se pronaći na ovoj poveznici (na hrvatskom, engleskom i španjolskom jeziku).