Hrvati u Njemačkoj

Hrvatsko-njemačka zornica u Würzburgu

17. prosinca 2022. u 22:22

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Würzburg

Vjernici Hrvatske katoličke misije Würzburg u zajedništvu s njemačkim vjernicima Župe sv. Josipa u petak su proslavili misu zornicu.

Pismo župnika Hrvatima u Würzburgu: Želimo se još više družiti i povezivati

Fra Ivan Penava, voditelj Hrvatske katoličke misije Würzburg, nakon ljetnog odmora obratio se svojim župljanima s planovima za naredni period, ali prisjetio se i svega onoga što je napravljeno u prvoj godini njegova službovanja… Njegovo pismo prenosimo u cijelosti… Evo nas, dragi vjernici i prijatelji, nakon ljetnog odmora ponovno u našem Hrvatskom selu. Da, naš […]

Pod blagim sjajem svijeća koje su jedine obasjavale kapelicu Majke Božje u crkvi Sv. Josipa zornicu je predvodio fra Ivan Penava, župnik hrvatske katoličke misije, a suslavio je njemački svećenik Klaus Oehrlein.

„Ali kakav je to stari, usahli korijen… čemu on još služi, čemu još koristi? Možda kao ukras? Ili da još jednom pokaže kako Bogu ništa nije nemoguće“, započeo je svoju meditativni uvod u zajedničku hrvatsko-njemačku zornicu vjeroučitelj Hubert Hemmerich stavljajući uz stari korijen kraj oltara jednu svježu rumenu ružu.

Hrvatska katolička misija Würzburg

„Korijen se promijenio: iz mrtvog drveta nastaje novi život! Ova slika Jišajeva korijena pokazuje nam kako od ‘mrtvih’ ljudi – mrtvih jer je više ozbiljno ne shvaćaju Božje upute i ne žele više ići Božjim putem – nastaje novi život. Jer, dolazi nam Mesija, Spasitelj i Osloboditelj svoga naroda darujući ljudima novi život! ‘O radix Jesse’ – ‘O korijenu Jišajev’ – Nije li to slika koja ohrabruje i pruža nadu”, poručio je Hemmerich.

Svaka zornica prilika je da se vjersko zajedništvo produbi i da se još bolje upoznaju braća i sestre u vjeri koji zajedno iščekuju Kristovo rođenje o blagdanu Božića.

Izabran zaštitnik Hrvatske katoličke misije Würzburg

Nakon nedjeljnih misa u crkvi sv. Josipa u Würzburgu i u crkvi sv. Mihaela u Aschaffenburgu, održani su slobodni izbori za sveca zaštitnika Hrvatske katoličke misije Würzburg. Izborima su pridruženi i glasovi iz drugih misijskih mjesta u Bad Mergentheimu i u Schweinfurtu. Nakon što je Hrvatska katolička misija Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. godine pripojena […]

I nakon mise vjernici su se zadržali u druženju uz zajutrak koji su pripremili njemački domaćini, a hrvatski vjernici su ga obogatili kavom i čajem.