Ponovno u Hrvatskom selu

Pismo župnika Hrvatima u Würzburgu: Želimo se još više družiti i povezivati

5. rujna 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Fra Ivan Penava, voditelj Hrvatske katoličke misije Würzburg, nakon ljetnog odmora obratio se svojim župljanima s planovima za naredni period, ali prisjetio se i svega onoga što je napravljeno u prvoj godini njegova službovanja…

Izabran zaštitnik Hrvatske katoličke misije Würzburg

Nakon nedjeljnih misa u crkvi sv. Josipa u Würzburgu i u crkvi sv. Mihaela u Aschaffenburgu, održani su slobodni izbori za sveca zaštitnika Hrvatske katoličke misije Würzburg. Izborima su pridruženi i glasovi iz drugih misijskih mjesta u Bad Mergentheimu i u Schweinfurtu. Nakon što je Hrvatska katolička misija Aschaffenburg od 1. siječnja 2022. godine pripojena […]

Njegovo pismo prenosimo u cijelosti…

Evo nas, dragi vjernici i prijatelji, nakon ljetnog odmora ponovno u našem Hrvatskom selu. Da, naš grad Würzburg je još jedno hrvatsko selo kako i piše na muralu na uglu Kroatengasse – „Kroatendörfchen“.

Nismo očito mi ni prvi koji su ovako daleko u srce Njemačke stigli, a vjerojatno nećemo biti niti posljednji. No, ovi što su prije nas stigli kao vojnici carske Austrije od 1634. godine dobili su pravo stanovanja i možda su mnogi već tada ostali živjeti kao stanovnici Würzburga unutar gradskih zidina.

Ostalo je zabilježeno kako su stanovali u malim kućama, a položaj Kroatengasse nas upućuje da je to područje bilo unutar gradskih zidina. Jer današnji se Ringpark proteže na položaju nekadašnjih gradskih bedema, a naš se Kroatengasse proteže od Berliner Ringa prema središtu grada. To znači da je i Hrvatsko selo bilo s unutarnje strane bedema. Valjalo bi pogledati i stara würzburška prezimena te možda među njima pronaći neko staro hrvatsko prezime.

No, nismo se samo vratili u povijesno Hrvatsko selo gdje su boravili naši hrabri würzburški branitelji protiv švedske vojske u Tridesetogodišnjem ratu (1618. – 1648.). Vratili smo se u naše stvarno Malo misto jer koliko god da je Würzburg i cijeli Unterfranken dug i širok, ipak se mi Hrvati svi međusobno poznajemo i družimo. Kao u Smojinom Malom mistu…

Nadaju se boljoj povezanosti Hrvata u Bavarskoj

Hrvatsku katoličku misiju Würzburg posjetio je generalni konzul Republike Hrvatske u Münchenu Vladimir Duvnjak, u pratnji konzulice Sonje Lovrek Velkov. Sa župnikom fra Ivanom Penavom razgovarali su o nastavku programa hrvatske dopunske nastave u prostorijama misije, o potrebama hrvatskih državljana koji žive u Biskupiji Würzburg te o kulturnim programima hrvatskog konzulata u Münchenu. Premda od […]

Tako i naše würzburško malo misto ima svoje brige, svoje snove i lipe želje. I mi imamo svoje brige koje započinju s novom školskom godinom ili uređenjem stana u koji se useljavaju neki naši mladenci između 13 parova, vjenčani ovoga ljeta u domovini.

Imamo sigurno i svoje snove i lipe želje s kojima započinjemo ovu pastoralnu godinu. Želimo se još više družiti i povezivati počevši sa slavljima svetih misa do proslava obljetnica i rođendana. Naši njemački domaćini u župi St. Josef na Grombühlu pozvali su nas da proslavimo zajedničku hrvatsko-njemačku misu u nedjelju 2. listopada s početkom u 12 sati. Dogovoreno je da se nakon mise uz ručak nastavimo družiti oko crkve i u župnoj dvorani. Tu nedjelju slavimo i Nedjelju zahvale za kruh i plodove polja (Erntedankfest) pa je prigoda zajedno zahvaliti milosrdnom Ocu za sve plodove koje nam je udijelio.

Za sveca zaštitnika svoje župe izabrali smo sv. Antu Padovanskoga pa ćemo nastojati sljedeće godine na njegov blagdan napraviti svečanu proslavu i feštu. Za to je potrebno uključenje što više vjernika i pravovremene pripreme i dogovori. Svi ste pozvani uključiti se u pripreme i obilježavanje blagdana našeg sv. Ante.

Još je mnogo župnih planova na stolu, a vjerujem da i vi vjernici imate svoje obiteljske i osobne želje koje namjeravate u predstojećem razdoblju ostvariti. Ne možemo u ovih par redaka sve iznijeti, ali je zato važno stvoriti dobru suradničku atmosferu u kojoj ćemo jedni druge još više poticati da slavimo Boga i pomažemo jedni drugima.

Koliko sam u ovih godinu dana svojega boravka među vama primijetio svi se unutar svojih mjesta boravka (Würzburg, Aschaffenburg, Schweinfurt, Bad Mergentheim, Tauberbischofsheim, Lohr, Kitzingen, Bad Bocklet i Bad Kissingen) prilično dobro poznajete. Mnogi ste zajedno odrasli ili ste rodbinski povezani. Neki zajedno i radite. Poneki su se s vremenom udaljili od zajednički slavlja svete mise, ali su u susretu sa mnom izrazili želju ponovno se uključiti. Kao i u svakom našem malom mistu ima dana kada se oko svega slažemo, ali i dana kada se ne razumijemo. No, nikada ne smijemo odustajati jedni od drugih niti napuštati naše narodno, a još manje smijemo napuštati naše crkveno zajedništvo.

Novi ministranti u Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg

U Hrvatskoj katoličkoj misiji Würzburg na Prvu i Drugu korizmenu nedjelju u službu ministranta primljeno je devetero dječaka i djevojčica. Priprema za primanje ministrantske službe počela je početkom došašća 2021. godine. Uz pratnju starijih ministranata i pod vodstvom župnika fra Ivana Penave, OFM Conv., novi ministranti upoznavali su sve aktivnosti vezane uz ministriranje i na […]

Stoga sam osobno zahvalan Bogu na ovih godinu dana svojega života koje sam proveo s vama i proslavio tolike svete mise, krštenja, ispovijedi, prve pričesti, krizme i bolesnička pomazanja. A radujem se i s nestrpljenjem iščekujem sve ono što nas u budućnosti čeka.

fra Ivan Penava