Beograd

Informativne radionice povodom predstojećeg popisa stanovništva

24. kolovoza 2022. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Informativne radionice za članove svih 23 nacionalna vijeća održane su 17. i 18. kolovoza u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u suradnji s Republičkim zavodom za statistiku, a u povodu predstojećeg Popisa stanovništva koji će biti održan od 1. do 31. listopada 2022. godine.

Na popisu stanovništva znam tko sam! Hrvat(ica) – hrvatski – rimokatolik

Iz tiska je krajem prošloga tjedna izašao prvi broj brošure “Znam tko sam!” u izdanju Hrvatske riječi. Riječ je o reklamnom materijalu u okviru istoimene kampanje koju provode ključne institucije hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Republici Srbiji, s ciljem informiranja šire javnosti o predstojećem popisu stanovništva koji […]

U ime Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji radionicama su prisustvovali predsjednica Jasna Vojnić i koordinatori razvojnih projekata Filip Čeliković i Karolina Bašić.

Cilj informativnih radionica bio je da sudionici radionice stečena znanja prenesu drugim članovima, članovima odbora nacionalnih vijeća, udrugama koja se bave očuvanjem i zaštitom prava nacionalnih manjina, kao i što većem broju pripadnika svoje nacionalne zajednice.

„Ovaj sastanak jedan je u nizu budući da smo mi i članovi radne skupine vezane za popis u Republičkom Zavodu za statistiku Srbije. Koristan je bio u dijelu pojašnjenja nekih nedoumica vezanih za popis odsutnih članova, dvojako izjašnjavanje oko nacionalne pripadnosti što je dijelom već ranije i bilo nagoviješteno. Ipak, ono što ostaje da se provjeri od strane Zavoda za statistiku jest mogućnost naknadne provjere podataka unijetih u obrazac na osobni zahtjev. To je posebno važno pogotovo što će ove godine biti dopušteno i telefonsko popisivanje. Zavod za statistiku trenutačno nije predvidio mogućnost provjere unesenih podataka, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog poziva na povjerenje, ali čvrsto vjerujemo da će i za to iznaći adekvatno rješenje”, rekla je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

HNV u Srbiji nezadovoljan planom za nacionalne manjine: Prijedlozi su i ovoga puta ostali na marginama

Četvrti sastanak Posebne radne skupine za pripremu Prijedloga novog akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina održan je 12. kolovoza u Beogradu, u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije. Sastanak je imao za cilj razmatranje pristiglih komentara i prijedloga na Radnu verziju Akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina […]

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Republici Srbiji, pod sloganom „Učestvuj u popisu – ostavi trag“, počinje 1. i traje do 31. listopada 2022. Pored domaćinstava i stanova, popisom će biti obuhvaćeni državljani Republike Srbije s prebivalištem ili boravištem u Republici Srbiji bez obzira na to gdje će biti prisutni tijekom provođenja popisa, stalno nastanjeni stranci, kao i oni kojima je odobren privremeni boravak ili u trenutku provođenja popisa borave u Republici Srbiji.