Tradicija od 1997.

Izložba božićnjaka u Subotici

10. prosinca 2020. u 9:52

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

Etnološki odjel “Blaško Rajić” pri Katoličkom društvu “Ivan Antunović” priredio je XXIV. izložbu božićnjaka koja je otvorena 9. prosinca u HKC “Bunjevačko kolo” u Subotici, javlja IKA.

U Wollongongu proslavljen blagdan sv. Nikole i blagoslovljena obnovljena kuhinja

Na spomendan sv. Nikole biskupa, Hrvatski katolički centar Wollongong posjetio je sveti Nikola i podijelio poklone prisutnoj djeci, njima ukupno 47. “Hvala svima koji su dali svoj doprinos tako lijepoj proslavi svetoga Nikole. Hvala vrijednim domaćicama na predivnom ručku i gospodinu Tadi Šariću na lijepoj svirci”, piše fra Ivo Tadić. Toga dana blagoslovljena je i […]

Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića. Ove godine otvorenje izložbe održano je uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, uz svega nekoliko sudionika.

Prisutne je pozdravio predsjednik Katoličkog društva “Ivan Antunović” vlč. dr. Ivica Ivanković Radak. Izrazio je zahvalnost svima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo “Ivan Antunović” surađuje na očuvanju toga vrijednog običaja bunjevačkih Hrvata, koji je primarno prožet kršćanskom porukom.

IKA

Izložbu je otvorio mladomisnik Tomislav Vojnić Mijatov, župni vikar u Horgošu. Istaknuo je kako je “u našem narodu kruh simbol života, nade, vrijednih ruku, koji svoju osobitu vrijednost dobiva na Božić pod granom. Kruh koji blagujemo svakog dana ne daje samo život nego i u ovo vrijeme iščekivanja postaje posebnim mjestom gdje se uprizoruje život Božjeg Sina, našeg nebeskog Kruha koji je s neba sišao radi nas i radi našega spasenja. Radi toga ovaj kruh nije običan kruh nego božićnjak”.

U Rimu postavljene jaslice s motivima hrvatske narodne nošnje

Prema rimskom običaju i tradiciji da se uoči svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije crkve ukrase za svetkovinu Božića, u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu postavljene su jaslice koje su ove godine obogaćene figurama kiparice Margarete Krstić odjevenima u tipičnu hrvatsku narodnu nošnju, piše IKA. Jaslice kiparice Krstić bile su izložene krajem prošle godine […]

Ove godine održane su radionice u Subotici u OŠ “Matko Vuković” i u HKPD “Matija Gubec” u Tavankutu. Pročelnica Etnološkog odjela “Blaško Rajić” Jelena Piuković izrazila je zahvalnost svima koji su izradili božićnjake i izložili ih, kao i svima onima koji u svojoj obitelji potiču djecu i mlade da sudjeluju u izradi božićnjaka.