Rođen u Kovačevcima

Iznenada preminuo fra Ilija Vrdoljak, voditelj hrvatskih misija u St. Pöltenu, Salzburgu i Beču

2. siječnja 2022. u 10:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: OFM.HR

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak iznenada je preminuo u subotu 1. siječnja u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva, izvijestili su iz Provincije.

Boris je iz Amerike došao braniti Hrvatsku. Preminuo je prije dvije godine, a danas se prisjećamo tog hrabrog čovjeka

Istaknuti američki Hrvat i dragovoljac Domovinskog rata Boris Ivica “Buco” Kuzmanović preminuo je naglo i neočekivano 25. studenog 2019. u 48. godini života. Buco je bio tih, snažan, odan i suosjećajan sin, brat, stric i prijatelj. Izvanredan igrač više sportova, izborio se za status nogometnog reprezentativca savezne države Wisconsin te stekao stipendiju prve divizije Sveučilišta […]

Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH), od oca Mijata i majke Lucije rođ. Stanić. Nakon djetinjstva i osnovne škole u rodnom mjestu, stupio je u Franjevačko sjemenište u Zagrebu. U novicijat Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda ušao je 21. kolovoza 1966. u Cerniku.

Nakon godine novicijata, 22. kolovoza 1967. položio je prve redovničke zavjete. Studij teologije je završio u Zagrebu. Svečane redovničke zavjete položio je 2. prosinca 1973. u Zagrebu, a za svećenika je zaređen 4. travnja 1976. godine u Zagrebu.

Nakon ređenja, svoju svećeničku službu obavljao je kao mladomisnik neko vrijeme u Kozari Boku u Zagrebu kao zamjenik upravitelja župe da bi zatim proveo sljedeće dvije godine kao župni vikar u našoj župi i samostanu u Klanjcu. Nakon toga, od 1978. do 1980., obavljao je službu župnog vikara u Čakovcu. Zatim postaje voditeljem Hrvatske katoličke misije u St. Pöltenu (1980. – 1983.) i u Salzburgu (1983. – 1987.)

Zatim se vraća u Domovinu u samostan u Zagrebu na Sigetu gdje je bio gvardijan i župnik od 1987. do 1997. nakon čega odlazi u Hrvatsku katoličku misiju Beč kao njen voditelj, gdje je proveo najduži vijek svojeg redovničkog i svećeničkog služenja u pastoralu do 2011. Zatim biva premješten u Našice kao vikar samostana i župni vikar.

Godine 2014. izabran je na službu Provincijalnog ministra Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda koju je obavljao sve do 2020. nakon čega odlazi u Franjevački samostan u Rovinj gdje je bio predstojnik kuće i župni vikar sve do svoje smrti.

Preminula ugledna Hrvatica iz San Diega

U utorak 19. listopada u 71. godini preminula je Neda Miranda Blažević Krietzman, članica Društva hrvatskih književnika. Neda Miranda Blažević Krietzman rođena je 1. siječnja 1951. u Gračacu u Hrvatskoj. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio […]

Više puta je bio izabran za definitora Provincije. Godine 2014. u Beču je primio visoko odličje za zasluge Republike Austrije – Zlatni križ časti, kojim ga je odlikovao tadašnji austrijski predsjednik Heinz Fischer, zbog predanog dušobrižničkog rada na integraciji ljudi hrvatskog podrijetla u austrijsku sredinu, očuvanju vjere i materinskog jezika kao i očuvanju kulture i sakralne baštine.

Iz Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda javili su da će naknadno obavijestiti javnost o datumu i mjestu pogreba pok. fra Ilije.