Predsjednik Sabora

Jandroković s Hrvatima u New Yorku: Vi ste jedinstven most između Hrvatske i svijeta

10. srpnja 2024. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković prisustvovao je svetoj misi u hrvatskoj župi svetih Ćirila i Metoda i svetog Rafaela u New Yorku, nakon koje se susreo s hrvatskom zajednicom i župljanima.

Jandroković s Hrvatima u Austriji: Želimo imati što snažnije veze s mlađim naraštajem koji se ovdje sve bolje i bolje snalazi

Nakon što je ovaj tjedan sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet glavnom gradu Austrije završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u toj zemlji. Jandroković se prije toga susreo s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, ali i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. S hrvatskim poduzetnicima […]

Jandroković je obišao prvu hrvatsku župu na istočnoj obali američkog kontinenta koja je osnovana još 1913. godine, a vode je hrvatski franjevci. Zatim je prisustvovao svetoj misi koju je na hrvatskom jeziku predvodio fra Nikola Pašalić.

sabor.hr

U razgovoru s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku predsjednik je poručio kako su Hrvati u SAD-u, kao i naši sunarodnjaci drugdje u dijaspori, jedinstven most između Hrvatske i svijeta, s važnom ulogom u promociji hrvatske tradicije, baštine i kulture.

Istaknuo je posebno zadovoljstvo činjenicom da je hrvatska zajednica u SAD-u uspjela hrvatski identitet ugraditi u široku lepezu američke kulturne raznolikosti.

Zaključno, predsjednik Jandroković zahvalio je okupljenim Hrvatima na njihovu trajnom zalaganju za dodatno jačanje veza Hrvatske i SAD-a.

Izrazio je uvjerenje da će hrvatska župa u New Yorku i u budućnosti ostati čvrsta spona u očuvanju tamošnje hrvatske zajednice i našeg kršćanskog identiteta, kao i jamac trajne povezanosti s domovinom.

sabor.hr

Jandroković se sastao i na radnoj večeri u New Yorku s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice.

Među prisutnima su bili istaknuti predstavnici uglednih tvrtki iz bankarstva, građevinskog i nekretninskog sektora, te ugostiteljstva, uključujući i članove Udruženja američko-hrvatskih profesionalaca. Na sastanku je bilo riječi o aktualnim izazovima s kojima se američko-hrvatski poduzetnici danas najčešće susreću, kao i o njihovim iskustvima i planovima kada su u pitanju ulaganja u Hrvatsku.

Zajednička je ocjena kako hrvatska strateška postignuća, poput članstva u NATO-u, Europskoj uniji, europodručju i šengenskom prostoru, kao i sve što Hrvatska čini na putu ka članstvu u OECD-u, našu zemlju čine bitno privlačnijom nego ranije, kako za američke ulagače hrvatskog podrijetla, tako i ostale.

Posebno je naglašena važnost stupanja na snagu Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja koji bi trebao bitno smanjiti opterećenja poduzetnicima i ulagačima.

Predsjednik Sabora s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Karaš-severinskoj županiji u Rumunjskoj. Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Sabora posjetio je tri mjesta s najvećim brojem pripadnika hrvatske nacionalne manjine Karaš-severinskoj županiji na zapadu Rumunjske. Karaševski Hrvati predstavljaju jednu od najstarijih, te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih manjina. Prilikom posjeta […]

Predsjednik Jandroković zahvalio je okupljenima na kontinuiranom njegovanju snažnih veza s matičnom državom, kao i na svemu što čine za jačanje gospodarskih i drugih spona između svojih dviju domovina. Završno je posebno istaknuo kako je razvidno da njihov angažman, osim poslovne, nosi i snažnu emotivnu i domoljubnu komponentu, što Hrvatska itekako prepoznaje i cijeni.