Karaš-severinska županija

Predsjednik Sabora s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj

10. studenoga 2022. u 9:19

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: sabor.hr

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković susreo se s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u Karaš-severinskoj županiji u Rumunjskoj.

Jandroković s Hrvatima u Austriji: Želimo imati što snažnije veze s mlađim naraštajem koji se ovdje sve bolje i bolje snalazi

Nakon što je ovaj tjedan sudjelovao na Interparlamentarnoj konferenciji u Beču, predsjednik Sabora Gordan Jandroković službeni posjet glavnom gradu Austrije završio je druženjem s Hrvatima koji žive i rade u toj zemlji. Jandroković se prije toga susreo s predsjednikom Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta Wolfgangom Sobotkom, ali i s austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. S hrvatskim poduzetnicima […]

Tijekom službenog posjeta Rumunjskoj, predsjednik Sabora posjetio je tri mjesta s najvećim brojem pripadnika hrvatske nacionalne manjine Karaš-severinskoj županiji na zapadu Rumunjske. Karaševski Hrvati predstavljaju jednu od najstarijih, te jezično i etnografski najbolje očuvanih hrvatskih manjina.

Prilikom posjeta Karaševu, Jandroković je razgovarao s tamošnjim Hrvatima o pitanjima njihove svakodnevice, kao i o izazovima s kojima se zajednica susreće. Karaševski Hrvati prenijeli su zadovoljstvo ostvarivanjem svojih manjinskih prava u Rumunjskoj. U Zastupničkom domu rumunjskog parlamenta hrvatsku nacionalnu manjinu predstavlja zastupnik Slobodan Ghera koji je bio domaćinom posjeta Karaševu.

Procjenjuje se da u Rumunjskoj živi oko šest tisuća pripadnika hrvatske nacionalne manjine, od čega oko pet tisuća u Karaš-severinskoj županiji. Predsjednik Sabora istaknuo je pitanje mogućnosti obrazovanja na hrvatskom jeziku kao ključno za hrvatsku manjinsku zajednicu. Uz osnovne škole u županiji, u Karaševu djeluje i dvojezična rumunjsko-hrvatska gimnazija, a od 2017. na obližnjem Sveučilištu Zapad u Temišvaru i Lektorat za hrvatski jezik.

sabor.hr

U prigodi posjeta Klokotiću i Lupaku, priređen je prigodni folklorni program hrvatskog kulturno-umjetničkog društva, gdje su uz tamošnje župnike domaćini bili Petar Hategan, ujedno i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske te načelnik općine Lupak Marijan Vlasić.

Na konferenciji u Zagrebu razgovaralo se o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranja uvjeta za njihov povratak i ulaganja

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak u Zagrebu. Konferenciju je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, nakon čega se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Zatim su […]

Pri obilasku mjesnih crkvi istaknuta je i iznimno značajna uloga Katoličke crkve u očuvanju jezika i identiteta Hrvata u Rumunjskoj. Predsjednik Jandroković naglasio je važnost potpore očuvanju identiteta hrvatske nacionalne manjine i kroz projekte koje hrvatska vlada kontinuirano financira putem Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.