Josip Baričev

Je li ovaj Hrvat najveći pehist u dijaspori? Stvorio je dva uspješna restorana i oba su mu srušili orkani

25. svibnja 2021. u 10:57

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vremeplov

FOTO: Vladimir Novak

Velika upornost naših iseljenika najbolje se očituje u primjeru Josipa Baričeva, koji je kao 16-godišnjak stigao 1920. godine u Ameriku iz rodnog otoka Molata na Jadranu.

VELIKI SPECIJAL (1) o ribarstvu Hrvata u Britanskoj Kolumbiji. Imali su vlastito brodogradilište, lovili losose…

Ribarstvo u Britanskoj Kolumbiji dijeli se na glavnije kategorije kao što su bacanje mreže među brodovima, ribolov manjim mrežama, kružno postavljanje mrežnog konopca, zavisno od toga na koji se način riba lovi. Svrha je ovog izlaganja opisati tehnološki razvoj ribarske mreže te spomenuti neke Hrvate koji su u tom razvoju imali neku ulogu. Kako ne […]

Prve je tri godine radio s ocem u industriji oštriga, a nakon toga se zaposlio u restoranu u New Orleansu, gdje se i oženio. Na svoju prvu godišnjicu braka supružnici su otvorili restoran “The Auditorium”. Poslije su preselili u Biloxi (država Mississippi), gdje su kupili u središtu grada “French Restaurant”, a 1948. uz samo more izgradili su još jedan restoran, koji su vodila dvojica sinova i njegov otac, iako već u poodmaklim godinama.

Vladimir Novak

Marljive ruke cijele obitelji, s izvrsno pripremljenom hranom na dalmatinski način nisu se zaustavile na postignutim uspjesima. Nakon deset godina ponovno su izgradili još jedan restoran, ovaj put na samom molu, iznad mora. Nazvali su ga “The Seafood Restaurant”. Ubrzo je postao nadaleko poznat kao najbolji u cijelom kraju.

Svi članovi obitelji i dalje su radili svakodnevno od 6 ujutro do 22 sata navečer, sedam dana tjedno, sve dok nije došlo do tragedije.

U ljeto 1965. orkan “Betsy” do temelja je uništio taj prekrasan restoran, ali obitelj ga je ubrzo ponovno izgradila, ovaj put kao čvršću i nešto veću građevinu. No samo četiri godine kasnije, jedne nedjelje u noći sa 17. na 18. kolovoza, obala i grad Biloxi ponovno su doživjeli još snažniji orkan “Camille”. Taj do tada najjači orkan na američkom kontinentu pratio je vjetar koji je puhao više od 300 kilometara na sat i dizao morske valove do sedam metara visine.

“Camille” je uništio sve zgrade na cijelom obalnom području, pa i taj novi “Seafood Harbor”…

Vladimir Novak

Obitelj je tada izgubila i onaj prvi restoran, zatim svoj dom sa svim stvarima. Jedino im je ostao automobil koji su nekoliko dana prije kupili, ali njegova garaža bila je potpuno razorena.

Sljedeći dan, u ponedjeljak, koji će trajno ostati u sjećanju onih koji su ga doživjeli, nađeno je 125 mrtvih, a 72 stanovnika vodila su se nestalima. U tim nemilosrdnim orkanima, velike gubitke pretrpjelo je još mnogo Hrvata.

Hrvati koji su mijenjali Ameriku! Vladali su Havajima, dokazali da Kalifornija nije otok, razvili New Orleans, putovali s Kolumbom…

U svojoj posljednjoj knjizi “Nacija emigranata”, američki predsjednik John F. Kennedy rekao je: “Više od 42 milijuna emigranata došlo je na američke obale od početka opstojanja povijesti naše narodnosti. Zašto su došli ovamo i što su radili nakon svog dolaska, to čini povijest Amerike”. Među ovih 42 i više milijuna koji su stvarali Ameriku kroz […]

I opet, Josip Baričev nije posustao. Sagradio je treći “Harbor Seafood”. To je jedan od brojnih primjera kako se naši iseljenici uvijek znaju uhvatiti u koštac sa životnim neprilikama i stradanjima. Kroz sve patnje, često u znoju i krvi, na kraju gotovo uvijek izlaze kao pobjednici, jasno, zahvaljujući ustrajnosti i nepokolebljivosti. Takav je naš hrvatski emigrant!

Vladimir Novak