Svi sveti

Kada umreš sam u dijaspori, umro si tek kada te pronađu

1. studenoga 2022. u 8:34

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Pixabay/HKM Beč

Lucu Đotlo upoznala sam prije šest godina. Upisivala sam u uredu blagoslove, kada je došla i pribilježila se da joj dođu fra Marko Vuković i fra Josip Koren na blagoslov u 2. kotar. Rekla je da joj dođu posljednjoj, jer ih želi počastiti.

Proslava sv. Franje u Beču obilježena zavjetovanjem triju novih sestara

Hrvatska katolička misija Beč i ove se godine za svetkovinu svetog Franje pripremila trodnevnicom. Dok su krunicu molili laici iz Franjevačkog svjetovnog reda, misna slavlja predvodili su franjevci iz misije. Prvog dana, kada se slavi sveta Terezija od djeteta Isusa, misno slavlje predvodio je fra Josip Koren, voditelj HKM-a Beč, koji je u svojoj propovijedi […]

Upitala me hoćeš li i ti doći? Odgovorila sam joj: “Ne znam ja Luce doći do tebe, a fratri neće doći izravno od kuće tebi”.

Rekla mi je Luca tada: “Samo ti sjedni na U1 u smjeru Leopoldau i izađi na stanici Prater, a ja ću doći po tebe i ući ćeš u stan prije Josipa i Marka, a ja ću te sakriti u ormar i kad oni dođu ti izađi iz ormara i prepadni ih”.

Znajući da ne stanem u ormar, molila sam Boga da dođemo u isto vrijeme i fratri i ja tako da ne moram u ormar. Stigle smo tako Luca i ja u njezin stan, a nedugo iza nas dođoše i fratri, tako da smo obje smetnule s uma ormarsku šalu.

Fra Marko i fra Josip blagoslovili su stan. Luca nas je tada počastila svježe kupljenim bečkim šniclama i krumpir salatom, objasnivši nam kako sama ne voli kuhati. Bila je dobra i širokogrudna domaćica. Kuća joj je bila izrazito čista i uredna, a po zidovima su visjele fotografije pokojnih i živih fratara, neke su bile veće, neke manje, a bilo ih je nemali broj.

Dugo smo te večeri ostali u druženju s Lucom, pričala nam je o svom teškom djetinjstvu i životnom putu na koji se nije žalila, nego je govorila o realnosti svoga života. Na polasku nam je dala svakom po dar za blagoslov, a otraga je neprimjetno na svaki dar napisala prvo slovo naših imena, tako da nismo mogli zamijeniti darove.

Prva sveta pričest u Hrvatskoj katoličkoj misiji Beč

Prvu svetu pričest u prošlu subotu primilo je 102 prvopričesnika i prvopričesnica iz Hrvatske katoličke misije Beč. Slavlju je prethodila trodnevna duhovna priprema… “Kroz protekle tjedne i mjesece na vjeronauku smo uspjeli naučiti neke od molitvi i kako se ispovjediti, učili smo pjevati i recitirati. Vidimo da se naša djeca pred kraj vjeronaučne godine bolje […]

Lucu sam i dalje viđala, ali sve rjeđe i rjeđe, zbog gužve i nekih svojih razloga radije je išla na misu u katedralu. Znala je petkom dolaziti u župni ured kako bi joj župnik fra Josip pregledao poštu koja je bila na njemačkom jeziku i preveo joj potrebno.

Iz godine u godinu sve više je slabjela pa smo je i sve manje viđali. Fra Josip je više brige o njoj preuzimao, vodio je u bolnice, liječnicima, pisao za nju pisma kojima je trebalo riješiti njene tekuće probleme, popravljao i zvao majstore da joj poprave što se pokvari u stanu i hodao s njom po ustanovama gdje je trebalo. Bio je njen anđeo čuvar u kojeg je imala neizmjerno povjerenje.

Jednog dana koncem veljače ove godine reče nam fra Josip: “Ne javlja mi se Luca već tri dana, možda joj se nešto dogodilo, možda je u bolnici, možda je umrla… Kao da je u ovo posljednje bio najviše siguran”.

Otišao je dvije večeri do stana, zvonio, kucao na vrata, ali ništa, gledao ima li svjetla u njemu, ali ništa nije vidio. Otišao je na policiju prijaviti da je nema i da se ne javlja. Tamo su mu rekli da će provjeriti bolnice, a onda ako je ne nađu, provaliti u stan i obavijesti ga o tome što se dogodilo.

Kako mu se više nitko nije javljao, Josip je nakon dva dana opet otišao na policiju pitati što je s Lucom. Tada su mu rekli da su provalili u stan i tamo pronašli nažalost pokojnu Lucu. Tako je dan kad su ju pronašli, 28. veljače 2022. upisan kao dan njezine smrti.

Iznenada preminuo fra Ilija Vrdoljak, voditelj hrvatskih misija u St. Pöltenu, Salzburgu i Beču

Član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Ilija Vrdoljak iznenada je preminuo u subotu 1. siječnja u Franjevačkom samostanu u Rovinju u 73. godini života, 56. godini redovništva i 46. godini svećeništva, izvijestili su iz Provincije. Fra Ilija je rođen 20. ožujka 1949. u Kovačevcima (BiH), od oca Mijata i majke Lucije rođ. […]

Lucu smo na vječni počinak ispratili dostojanstveno i svečano 14. ožujka na Centralnom groblju u Beču. Iako je izrazila želju da je fra Josip sam sahrani, nije bilo tako. Okupilo nas se oko 50-ak vjernika koji smo je ispratili na vječni počinak.

Sprovodne obrede predvodio je fra Josip, a sudjelovao je i vlč. Ivan Bingula. Fra Josip je tada ispričao nekoliko anegdota s Lucom.

Njen glavni svetac bio je sveti Antun Padovanski i govorila je da Isus i Gospa nemaju vremena, ona će sve riješiti sa svetim Antom. Bila je žena vjere, vrlo vrijedna i uredna. Sama se snašla u Beču i koliko joj je bilo potrebno naučila je njemački jezik. Bila je pažljiva i darežljiva te vrednovala pomoć ljudi koji su joj pomagali. Bila je prepoznatljiva po svojoj originalnosti u govoru i razmišljanju.

Znala je po nekoliko puta reći: „Izvini, oprosti“. Čak i onda kad nije trebalo ništa oprostiti. Znala se povući kada bi shvatila da je u nečemu pogriješila. Luca je razmišljala i o svojoj smrti te uplaćivala pogrebne troškove, tako da je sama otplatila grobno mjesto i pogrebne troškove.

Čula sam kako je jedna gospođa nakon sprovoda rekla fra Josipu: “Hvala Vam što ste joj vratili dostojanstvo”.

Hrvati iz Beča pješice hodočastili u Maria Gugging

Vjernici Hrvatske katoličke misije Beč u prošlu subotu uputili su se na hodočašće u Maria Gugging. Krenuli su u ranim jutarnjim satima nakon molitve iz crkve am Hof prema posljednjoj tramvajskoj stanici Pötzleinsdorf. Putem su molili krunici, pjevali i družili se. Kao i u lipnju ove godine, bio je veliki broj hodočasnika. Zahvaljujući dobrim vremenskim […]

Luca je po tom čovjeku osjetila Božju ljubav i blizinu i osjećala dostojanstvo Božjeg stvorenja. Vjerujem da sada sa svojim svetim Antom uživa u vječnom kraljevstvu gdje više nema patnje s kojom se na zemlji susretala.

Draga Luce, hvala ti za zajedništvo na zemlji, u raj poveli te anđeli…

s. Dragana Tomić, Hrvatska katolička misija Beč