Humanitarna akcija

Kako su Hrvati iz Luzerna u manje od mjesec dana ispunili godišnji plan: Nismo samo htjeli prikupiti novac, nego i upoznati ljude s ovakvom katastrofom

24. lipnja 2021. u 13:34

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička misija Luzern

O pomoći koju je za Banovinu prikupila Hrvatska katolička misija u Luzernu, novinarka HKM-a razgovarala je s voditeljem misije fra Brankom Radošem. Njihov prvotni plan bio je u ovoj godini skupiti 100 tisuća švicarskih franaka, no taj su iznos zbog velikog odaziva, velikodušnih priloga i dobroj organizaciji sakupili vrlo brzo.

Hrvati iz Luzerna prikupili više od milijun kuna

Hrvati u švicarskom gradu Luzernu odmah su nakon razornog potresa na Banovini počeli s prikupljanjem potrepština i sredstava za pomoć stradalom stanovništvu. U akciji koju je pokrenuo NK Croatia Luzern prikupljene su materijalne potrepštine koje su dostavljene potrebitima u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici. Klub je od svojih članova i prijatelja prikupio i iznos od 20 […]

Doznajte kako su se organizirali Hrvati u Švicarskoj i kome su sve pomogli nakon razornog potresa na Banovini…

Hrvatska katolička misija Luzern

Hrvatska katolička misija u Luzernu priključila se u prikupljanje pomoći za stradale na Banovini nakon snažnog potresa. Vaša se misija dosta uključila, angažirala, napravili ste plakate, akcije… Kako je to teklo kod vas?

Čim smo čuli za strašni potres koji je pogodio našu Banovinu, osjetili smo potrebu odazvati se i pomoći, sukladno našim mogućnostima. Tako da smo već istoga dana preko naših misijskih portala vjernicima najavili da se i sami uključujemo u akciju dobrotvorne pomoći. Odlučili smo u ovoj 2021. godini za stradale u potresu prikupiti 100 tisuća švicarskih franaka (CHF). Izgleda da se vjernicima odmah svidio taj naš konkretni plan pa su odmah počeli uplaćivati svoje novčane iznose. Zahvaljujući dvojici naših vjernika, koji su cijelu akciju pratili prigodnim plakatima i preglednim izvješćima, vjernici su često dobivali pravodobne informacije. Oni su se potrudili i da se preko različitih internetskih servisa može lakše donirati. Možemo reći da je naša akcija doista i uspjela.

Hrvatska katolička misija Luzern

Koja se sve vrsta pomoći prikupljala kod vas u Luzernu? Pružili ste ljudima više mogućnosti da se uključe…

Mi smo pretpostavljali da će se susjedne zemlje, kao i pripadnici našega naroda koji su bliže Banovini, više angažirati u prikupljanju materijalne pomoći. Zato se naša misija najvećim dijelom orijentirala na prikupljanje novčanih sredstava. Jedan dio naših vjernika, okupljenih oko nogometnog kluba “Croatia Luzern”, koji s njima usko surađuju su se također angažirali oko prikupljanja materijalnih potrepština, kako dječjih, tako i hrane. Sve je to onda u suradnji s našom misijom uskoro i dopremljeno na Banovinu. Uz prikupljanje novčanih sredstava pokrenuli smo i devetnicu koju smo molili od 2. do 10. siječnja.

Kakvo je ozračje tada bilo među vjernicima, volonterima i svima koji su sudjelovati. Kakav je bio njihov odaziv?

Neću pogriješiti ako kažem da je zaista bilo iznad svakoga očekivanja. Već prvog dana ili prvih dana na naš račun počela su stizati značajna novčana sredstva. Plakatima na njemačkom jeziku zamolili smo i naše vjernike da s ovom našom akcijom upoznaju i svoje kolege, susjede i prijatelje. Podršku nam je dala i biskupija Basel, čiji je vikar s našom akcijom upoznao i švicarske župe i druge misije. Mi smo se onda odlučili podržati akciju Hrvatskoga Caritasa “Sretni dom za nesretne ljude”, odnosno nabavu stambenih modula. Vjernicima smo posredovali informaciju koliko točno košta jedan stambeni modul i kamo ide naš prikupljeni novac. Činjenica da imamo darovatelja koji su dali desetak franaka, što su napravila djeca, ali i onih u vrijednosti jednog ili čak dva kontejnera i do 15 tisuća franaka, govori o suosjećanju naših vjernika i upravo tom ozračju koje je vladalo među njima i njihovoj želji činiti dobro. Najveći dio ovih sredstava darovali su vjernici Hrvatske katoličke misije u Luzernu, ali su se priključili i drugi tako da imamo 53 uplate darovatelja iz drugih hrvatskih misija. Podržali su nas pojedinci iz drugih nacija i drugih religija, njih 44, zatim švicarske župe, druge misije i neke firme. Oni su dali iznos od 37 tisuća franaka, tako da je onaj plan o kojem sam govorio, da u ovoj godini prikupimo 100 tisuća franaka mi zapravo ispunili za manje od mjesec dana. Na našem zadnjem izvješću, koji smo vjernicima predstavili prvoga svibnja stoji da dosad imamo 696 uplata, a novčani iznos je 159.078 CHF. Pomoć je stradalima dostavljena preko Hrvatskoga Caritasa, Caritasa Sisačke biskupije te preko Kruha sv. Ante Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.

Hrvatska katolička misija Luzern

Kada kažete da su se toj pomoći, osim Hrvata koji žive u Luzernu, pridružili i pripadnici drugih narodnosti, pa i vjeroispovijesti, vjerujem da je onda ova velika nesreća koja je pogodila Banovinu izazvala i veliko suosjećanje među mnogima u Švicarskoj…

Točno. Mi nismo samo htjeli prikupiti novac, nego i upoznati s ovakvom katastrofom sve koji imaju suosjećanja. O našoj akciji pisale su lokalne novine i brojni portali. Činilo nam se da je, osim zaista nužne i hitno potrebne materijalne pomoći, prevažno potaknuti i suosjećanje, ne samo nas Hrvata ovdje, nego i pripadnika drugih naroda i drugih vjeroispovijesti. Hrvati na ovome području žive već desetljećima i jasno da u svojim kontaktima imaju puno ljudi i drugih narodnosti i drugih vjeroispovijesti s kojima ih povezuju radni pa i prijateljski odnosi. Mi smo doista htjeli jednostavno da svi koji imaju srca i osjećaja mogu nešto učiniti i to se tu doista i osjetilo.

Uređenje prostorija Hrvatske katoličke misije Luzern

Nakon što su u unutrašnjosti Hrvatske katoličke misije Luzern postavljene velike tapete crkve sv. Marka u Zagrebu, nastavljeno je postavljanje dekorativnih plisea koji ujedno štite od sunca, a završeno je i vizualno uređenje ulaznih vrata. Na vratima prema dvorani postavljena je zaštitna folija koju je osmislio inženjer Mišo Tomić. Za izvedbu se pobrinuo Goran Vukadin. […]

Podijelili ste s nama kako su vjernici misije i drugi udružili da bi pomogli potrebnima na Banovini. A kako inače živi vaša misija? O koliko vjernika skrbite i kako se odvija vjerski i društveni život koji ih sve povezuje?

Hrvatska katolička misija Luzern samostalno djeluje od siječnja 1982. godine, a do tada je bila dio jedne velike Hrvatske katoličke misije Zürich. Povećanjem broja vjernika, pogotovo nakon Domovinskog rata, od ove misije Luzern odvojila se 1995. godine nova Hrvatska katolička misija Zug. Naša današnja Hrvatska katolička misija Luzern broji oko pet tisuća vjernika. Oni dolaze gotovo iz svih područja koje nastanjuju Hrvati, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Uz mene kao voditelja misije za vjernike pastoralno skrbi i redovnica s. Ana Marija Biško, a imamo i puno vrijednih suradnika. Oni su okupljeni u misijskom vijeću, u karitativnoj sekciji i u naša tri zbora. Imamo ovdje i lijepe misijske prostorije, što je blagoslov da nam Švicarci daruju, s jednom velikom dvoranom i kapelicom, što nam u svakom slučaju olakšava rad. Spomenuli ste društveni život. I tu isto surađujemo i sa svim hrvatskim udrugama kojih na području misije ima lijepi broj – Nogometni klub Croatia, košarkaški klub Croatia Luzern, Hrvatsko društvo Zrinski, Hrvatsko kulturno umjetničko društvo Kolovrat, Moto klubovi Sokoli i Škorpioni, Hrvatska dopunska škola i druge udruge i hrvatske institucije.