Mannheim i Mosbach

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Jedna krizmanica dala mi je zanimljiv odgovor na pitanje o najvažnijoj lekciji u životu

13. svibnja 2021. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ktabkbih.net

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je protekli vikend u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mannheim-Mosbach u Njemačkoj. Povod je bila proslava 50. obljetnice postojanja ove zajednice, ali i podjela sakramenta svete potvrde, javlja ktabkbih.net.

Milas posjetio franjevce u Sesvetskoj Sopnici

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posjetio je sa suradnicima franjevce Bosne Srebrene u Franjevačkom samostanu sv. Ilije i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Tijekom obilaska samostansko-župnih prostora i još uvijek nedovršenog pastoralno kulturnog centra, gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar […]

Osim kardinala Puljića, prisutni su bili: pomoćni biskup nadbiskupije Freiburg dr. Peter Birkhofer, dekan dekanata u Mannheimu preč. Karl Jung i konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Bulaja. Članovi misije izveli su nekoliko prigodnih glazbenih točaka, a Mario Tunjić predstavio je povijest ove misije.

Kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi podsjetio okupljene vjernike na situaciju u bivšoj Jugoslaviji u vremenu osnutka ove misije prije 50 godina koja je natjerala mnoge ljude na odlazak iz njihove domovine u potrazi za pogodnijom političkom i gospodarskom situacijom. Rekao je da su biskupi tadašnje Biskupske Konferencije Jugoslavije prepoznali problem mnogih vjernika u „tuđem svijetu“, poslavši mons. Antu Luttera kao dušobrižnika Hrvatima katolicima u Mannheimu, Mosbachu i okolici.

Kardinal je zatim progovorio i o aktualnoj situaciji pandemije koja je mnogo utjecala na život ljudi, pozvavši okupljene vjernike da, osim brojnih poteškoća, pokušaju vidjeti i pozitivne strane ovih novonastalih promjena.

„Prvo, pozitivno je da su se mnogi zaustavili u svojoj trci, da su zaista prepoznali da imaju obitelj, da je dobro s djecom i obitelji živjeti te da je ta obiteljska kuća crkva u malome. Tako je obitelj počela činiti Isusa prisutnim u crkvi u malome. Vidite kako je ta neugodna pandemija donijela i jednu pozitivnu stranu: da shvatimo da smo crkva u malome“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

Biskup Košić krizmao u Njemačkoj i istaknuo važnost vjere u stranom svijetu

Sisački biskup mons. Vlado Košić, na poziv voditelja hrvatske katoličke misije Hanau fra Ivana Kovačevića i voditelja hrvatske katoličke župe Kelkheim fra Ante Markovića, pohodio je u subotu 8. svibnja spomenute zajednice i podijelio sakrament svete potvrde. U Hanau je sakrament svete potvrde primilo 56 krizmanika, a u Kelkheimu 48 potvrđenika u dvije skupine. Biskup […]

Ukazao je i na važnost dolaska svećenika iz domovine prije pola stoljeća koji je na materinjem jeziku davao duhovnu hranu riječi Božje i sakramenata izbjeglim Hrvatima katolicima u „tuđem svijetu“.

Kardinal Puljić slavio je i svetu misu pod kojom je podijelio sakrament svete potvrde prvoj skupini krizmanika misije u Mannheimu. Obraćajući se krizmanicima u prigodnoj propovijedi podsjetio je na riječi jedne krizmanice koja mu je prije nekoliko godina na pitanje o najvažnijoj lekciji u životu, odgovorila da je najvažnije naučiti ljubiti jer tko ne zna ljubiti, taj ne zna živjeti.

U nedjelju je kardinal Puljić otputovao u Mosbach i tamo predsjedao misnim slavljem pod kojim je podijelio sakrament svete potvrde za 19-ero krizmanika.

Nakon zajedničkog ručka s članovima zbora koji je u ova dva dana animirao pjevanje na liturgijskim slavljima, vrhbosanski nadbiskup je u večernjim satima slavio svetu misu u čast bl. Ivanu Merzu, zaštitniku i naslovniku ove misije, a čija obljetnica smrti se obilježava sutradan, 10. svibnja.

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza

Hrvatska rimska zajednica u nedjelju je proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je vlč. Davor Senjan, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand i asistent na Centru Pietro Favre za svećeničku formaciju na Papinskom Sveučilištu Gregoriana, član Papinskog hrvatskog zavoda sv. […]

Hrvatska katolička misija Mannheim osnovana je godine 1971. U trenutku osnutka misije na spomenutom području živjelo je i radilo oko šest tisuća radnika Hrvata katolika. Danas, nakon pedeset godina, na istom teritoriju živi oko 11 500 Hrvata katolika.