Mannheim i Mosbach

Kardinal Puljić s Hrvatima u Njemačkoj: Jedna krizmanica dala mi je zanimljiv odgovor na pitanje o najvažnijoj lekciji u životu

13. svibnja 2021. u 9:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: ktabkbih.net

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić boravio je protekli vikend u Hrvatskoj katoličkoj misiji Mannheim-Mosbach u Njemačkoj. Povod je bila proslava 50. obljetnice postojanja ove zajednice, ali i podjela sakramenta svete potvrde, javlja ktabkbih.net.

Milas posjetio franjevce u Sesvetskoj Sopnici

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, posjetio je sa suradnicima franjevce Bosne Srebrene u Franjevačkom samostanu sv. Ilije i Župi sv. Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici kod Zagreba. Tijekom obilaska samostansko-župnih prostora i još uvijek nedovršenog pastoralno kulturnog centra, gvardijan i župnik fra Zdravko Dadić, samostanski i župni vikar […]

Osim kardinala Puljića, prisutni su bili: pomoćni biskup nadbiskupije Freiburg dr. Peter Birkhofer, dekan dekanata u Mannheimu preč. Karl Jung i konzul savjetnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Bulaja. Članovi misije izveli su nekoliko prigodnih glazbenih točaka, a Mario Tunjić predstavio je povijest ove misije.

Kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi podsjetio okupljene vjernike na situaciju u bivšoj Jugoslaviji u vremenu osnutka ove misije prije 50 godina koja je natjerala mnoge ljude na odlazak iz njihove domovine u potrazi za pogodnijom političkom i gospodarskom situacijom. Rekao je da su biskupi tadašnje Biskupske Konferencije Jugoslavije prepoznali problem mnogih vjernika u „tuđem svijetu“, poslavši mons. Antu Luttera kao dušobrižnika Hrvatima katolicima u Mannheimu, Mosbachu i okolici.

Kardinal je zatim progovorio i o aktualnoj situaciji pandemije koja je mnogo utjecala na život ljudi, pozvavši okupljene vjernike da, osim brojnih poteškoća, pokušaju vidjeti i pozitivne strane ovih novonastalih promjena.

„Prvo, pozitivno je da su se mnogi zaustavili u svojoj trci, da su zaista prepoznali da imaju obitelj, da je dobro s djecom i obitelji živjeti te da je ta obiteljska kuća crkva u malome. Tako je obitelj počela činiti Isusa prisutnim u crkvi u malome. Vidite kako je ta neugodna pandemija donijela i jednu pozitivnu stranu: da shvatimo da smo crkva u malome“, istaknuo je vrhbosanski nadbiskup.

Biskup Košić krizmao u Njemačkoj i istaknuo važnost vjere u stranom svijetu

Sisački biskup mons. Vlado Košić, na poziv voditelja hrvatske katoličke misije Hanau fra Ivana Kovačevića i voditelja hrvatske katoličke župe Kelkheim fra Ante Markovića, pohodio je u subotu 8. svibnja spomenute zajednice i podijelio sakrament svete potvrde. U Hanau je sakrament svete potvrde primilo 56 krizmanika, a u Kelkheimu 48 potvrđenika u dvije skupine. Biskup […]

Ukazao je i na važnost dolaska svećenika iz domovine prije pola stoljeća koji je na materinjem jeziku davao duhovnu hranu riječi Božje i sakramenata izbjeglim Hrvatima katolicima u „tuđem svijetu“.

Kardinal Puljić slavio je i svetu misu pod kojom je podijelio sakrament svete potvrde prvoj skupini krizmanika misije u Mannheimu. Obraćajući se krizmanicima u prigodnoj propovijedi podsjetio je na riječi jedne krizmanice koja mu je prije nekoliko godina na pitanje o najvažnijoj lekciji u životu, odgovorila da je najvažnije naučiti ljubiti jer tko ne zna ljubiti, taj ne zna živjeti.

U nedjelju je kardinal Puljić otputovao u Mosbach i tamo predsjedao misnim slavljem pod kojim je podijelio sakrament svete potvrde za 19-ero krizmanika.

Nakon zajedničkog ručka s članovima zbora koji je u ova dva dana animirao pjevanje na liturgijskim slavljima, vrhbosanski nadbiskup je u večernjim satima slavio svetu misu u čast bl. Ivanu Merzu, zaštitniku i naslovniku ove misije, a čija obljetnica smrti se obilježava sutradan, 10. svibnja.

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza

Hrvatska rimska zajednica u nedjelju je proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je vlč. Davor Senjan, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand i asistent na Centru Pietro Favre za svećeničku formaciju na Papinskom Sveučilištu Gregoriana, član Papinskog hrvatskog zavoda sv. […]

Hrvatska katolička misija Mannheim osnovana je godine 1971. U trenutku osnutka misije na spomenutom području živjelo je i radilo oko šest tisuća radnika Hrvata katolika. Danas, nakon pedeset godina, na istom teritoriju živi oko 11 500 Hrvata katolika.

Kako bi svojim korisnicima pružili što bolje korisničko iskustvo ova stranica koristi kolačiće (engl. cookies). Više o kolačićima saznajte ovdje