Budimo ponizni i ustrajni

Hrvatska rimska zajednica proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza

11. svibnja 2021. u 8:51

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Marko Martić

Hrvatska rimska zajednica u nedjelju je proslavila blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića i bl. Ivana Merza u Hrvatskoj crkvi sv. Jeronima u Rimu. Euharistijsko slavlje na hrvatskom jeziku predvodio je vlč. Davor Senjan, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, doktorand i asistent na Centru Pietro Favre za svećeničku formaciju na Papinskom Sveučilištu Gregoriana, član Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima, javlja IKA.

Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav Vujeva zaređeni u Rimu

U crkvi Presvetog Imena Isusova u Rimu (Il Gesù) u utorak su za đakone zaređena 12-orica isusovaca iz Međunarodnog kolegija Presvetog Imena Isusova (Collegio Internazionale del Gesù). Novi đakoni su iz Portugala, Mađarske, Latvije, Francuske, Vijetnama, Indije, Konga, Kenije, a trojica su članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove. To su: Luka Ilić, Ivan Junušić i Tomislav […]

Uz rektora, vicerektora i duhovnika Zavoda u koncelebraciji je bilo i 20-ak svećenika. Svake akademske godine ova proslava bila je i proljetni susret svih hrvatskih rimskih studenata, ali trenutačno zbog epidemiološkog stanja susret nije organiziran po uobičajenom obliku. Na misi su sudjelovali i diplomatski djelatnici: veleposlanik Republike Hrvatske u Italiji Jasen Mesić i otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić.

U svojoj homiliji vlč. Senjan osvrnuo se na nedjeljni evanđeoski odlomak iz Ivanova evanđelja koji predstavlja svojevrsnu Isusovu oporuku. Upravo jer je oporuka, riječ pred smrt, Kristove riječi dobivaju osobitu dubinu i snagu pa tako i na drugačiji način djeluju na naše prihvaćenje i razumijevanje. Isus svoju oporuku obznanjuje u okolnostima Posljednje večere gdje progovara o radosti, ljubavi i prijateljstvu.

Dotaknuvši se teme ljubavi, propovjednik je naglasio kako Krist svoj poziv da se razdamo ljubeći upućuje svakom od nas na jednostavan i izravan način.

“Ljubiti znači položiti život za svoje prijatelje, znači imati vremena za drugoga, prepoznati njegovo potrebe, radovati se s njim i tješiti ga u žalosti, imati osjećaja za onoga koji je sa mnom za stolom”, rekao je.

Nadalje je istaknuo kako položiti svoj život za prijatelje jednostavno znači ne stavljati sebe u prvi plan, znači nadići i izići se iznad sebe poput Krista.

Kada govorimo o Crkvi, rijetko kad pomislimo na sebe same. Crkva nije toliko nešto – koliko je netko

Možda se nekome čini pomalo čudnim što biram upravo ovaj trenutak u povijesti da pišem o važnosti zajedničkog okupljanja u crkvi – jer ipak smo usred pandemije. Potpuno mi je jasno koliko je važna sigurnost, osobito među ranjivijim skupinama, i ne bih volio da ovaj članak bude povod rasprave o javnim mjerama. Radije, želim iskoristiti […]

“Na takav način ljubav nije ugodan i lepršav osjećaj već ona ponajprije podrazumijeva žrtvu. A upravo to su činili sveti Leopold i blaženi Ivan Merz. Leopold Bogdan Mandić provodio je sate i dane u ispovjedaonici bez ikakvog žaljenja za slobodnim vremenom, za odmorom, za drugim mjestom, drugim ljudima ili za drugom službom. On je jednostavno položio život ondje u malenoj ispovjedaonici, u službi koju mu je Bog povjerio i među ljudima koji su ga tražili”, istaknuo je.

Budimo ponizni i ustrajni poput sv. Leopolda Mandića, gorljivi i čisti poput bl. Ivana Merza…

“Tu je pronašao Božju zapovijed i nju je ispunio, te nije postao mekušac koji je u ime lude tolerancije sve smatrao dopuštenim, već je kao izvršitelj ozbiljnih Božjih zapovijedi, ljubav koja je osjećaj pretvorio u prostor u kojem se može stajati. U takvom prostoru ljubavi boravio je blaženi Ivan Merz koji je svoj snagu za vršenje Božjih zapovijedi crpio iz euharistije gdje je naučio što znači istinski ljubiti i što je prava ljubav: to nije tek puka tolerancija svega i svakoga nego istinska suradnja s Božjim naumom i milošću”, naglasio je propovjednik.

Na kraju homilije osvrnuo se na pandemijsku situaciju koja je rimske studente umjesto hoda po prodavaonicama i ulicama, papinskim bazilikama i sveučilištima, zatvorila u sobe, u svojevrsnu klauzuru koja je time postala mjesto posvećenja. Propovijed je zaključio ohrabrenjem kako nas je Isus izabrao i postavio da donosimo rod u ovom gradu i kao njegovi prijatelji, preko našeg studija, u skrovitosti i molitvi.

“Krist poznaje sve naše trudove i muke, lijenosti i malaksalosti, čuje naše jadikovke, ali i oduševljenja. Kako je on vjeran Bog, te jer nas je izabrao i poslao, on će i ispuniti svoje obećanja, a na nama je da mu ostanemo vjerni prijatelji koji ljube jedni druge te da budemo ponizni i ustrajni poput svetog Leopolda, gorljivi i čisti poput blaženog Ivana”, zaključio je.

Tko je novi duhovnik Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu?

Predsjednik Biskupske komisije za Papinski hrvatski zavod sv. Jeronima u ak. godini 2020./2021., vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini Tomo Vukšić, uime hrvatskih biskupa, u srijedu je imenovao isusovca o. Alana Modrića, profesora kanonskoga prava na Papinskom sveučilištu Gregorijana, novim duhovnikom Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu. O. […]

Na kraju euharistijskog slavlja rektor Marko Đurin zahvalio je vlč. Davoru Senjanu na predvođenju slavlja i upućenoj riječi te je pozdravio i zahvalio svim prisutnima koji su sudjelovali u ovoj proslavi.