Pečuh

Katolički kalendari donosili su obične savjete vjernicima i nastojali da kršćanstvo prodire u široke slojeve hrvatskog naroda

9. svibnja 2022. u 0:05

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: IKA

U organizaciji Hrvatske državne samouprave i domaćinstvo Hrvatskoga kluba „August Šenoa“, u Pečuhu je u četvrtak održan Dan hrvatskoga tiska koji je ove godine u središtu imao tisak te medije s vjerskom tematikom, javlja IKA.

U ovom mađarskom selu živjelo je više prognanika nego stanovnika. A svećenik koji je spajao nesretne obitelji proslavio je 50. obljetnicu svoje mlade mise

Marko Bubalo, umirovljeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, u crkvi Sv. Ladislava u Salanti-Nemetu u Mađarskoj proslavio je 50. obljetnicu svoje mlade mise, javlja IKA. „Došao sam ovdje ne slaviti, nego zahvaljivati Bogu za sve što mi je učinio i pratio me na putu svećeništva”, rekao je vlč. Bubalo, koji je 40 godina bio župnik Župe Presvetog […]

Na početku skupa pozdravne riječi uputili su dr. Mladen Andrlić, veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj i Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave. Danu hrvatskoga tiska prisustvovao je i Jozo Solga, glasnogovornik Hrvata u Mađarskom parlamentu.

Prvo izlaganje „Uloga vjerske literature u nakladništvu Hrvata u Mađarskoj“ održao je dr. Silvestar Balić. On je podsjetio kako su franjevci prevodili tekstove na hrvatski jezik, ali su ih i stvarali, te tako utjecali na sveopću kulturu. Uputio je i na činjenicu kako je 1773. u Pečuhu otvorena Engelova tiskara, u kojoj je tiskana prva hrvatska liturgijska knjiga, a u Budimu je 1831. tiskan prvi cjeloviti prijevod Svetoga pisma na hrvatskom jeziku franjevca Petra Katančića.

Lilla Trubić je nastavljajući se na prethodno predavanje dala osvrt na hrvatske katoličke kalendare u Mađarskoj nakon 1945. godine. Govoreći o svrsi i ciljevima katoličkih kalendara, istaknula je kako su oni donosili obične savjete vjernicima, nastojali da kršćanstvo prodire u široke slojeve hrvatskog naroda te su narodu prenosili slavnu povijesnu i pučku tradiciju. Trubić se kratko osvrnula na izdanja kalendara od početka 20. stoljeća do danas.

Hrvati u Mađarskoj prodali dresove Luke Modrića i Ivana Perišića. Sredstva idu za obnovu vrtića na Banovini

Kako bi pomogla stradaloj Banovini, Hrvatska samouprava VII. okruga Budimpešte organizirala je u suradnji s Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Mađarskoj i Hrvatskim nogometnim savezom, online humanitarnu aukcijsku prodaju službenih dresova Luke Modrića i Ivana Perišića, s potpisima igrača i izbornika Zlatka Dalića. Na dražbi je prikupljeno oko 5500 eura, što je uplaćeno na bankovni račun […]

Milica Klaić-Tarađija predstavila je časopis „Zornica“ koji je od 1990. godine u izdanju „Zaklade Zornica“ izlazio 12 godina. Na početku su bila dostupna četiri broja godišnje, no uslijed smanjenja financijskih sredstava smanjivao se i broj izdanja. „Zornica nova“ pokrenuta je 2011. godine i izlazi do danas.

Predavanje „Hrvatski glasnik – postojan čuvar vjerskog identiteta Hrvata u Mađarskoj“ održala je urednica Glasnika Branka Pavić Blažetin. Ona je naglasila kako Glasnik nije vjerski tjednik, no redovito prati događanja i na vjerskom planu. U tom vidu je predstavila i rezultate analize sadržaja tjednika koje je napravio Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj. Od početka izlaženja uvelike su bile zastupljene teme vezane uz školstvo, da bi se tijekom godina postotak tih tema gotovo izjednačio s vjerskim temama.

Timea Šakan-Škrlin je kolažom filmskih isječaka govorila o zastupljenosti vjerske tematike u Hrvatskoj kronici za vrijeme pandemije. Riječ je o snimljenim televizijskim prilozima misa, slavlja, ali i drugih priloga vezanih uz vjerski život koji su na poseban način dali obol životu vjernika u vrijeme pandemije.

Na skupu su na poziv organizatora sudjelovale i dvije predstavnice Hrvatskoga društva katoličkih novinara (HDKN).

Tajnica HDKN-a Marija Belošević održala je predavanja „Crkva i mediji“. Uputila je na crkvene dokumente koji se dotiče teme medija, a zatim je predstavila hrvatske katoličke medije u virtualnom svijetu. Gordana Krizman dala je pregled religijskog programa u necrkvenim medijima (Hrvatska radiotelevizija te lokalne televizijske i radijske postaje). Krizman je predstavila i internetske stranice hrvatskih svetaca i blaženika.

Podignut spomenik biskupu Ivanu Antunoviću. Državni tajnik Milas pružio potporu Hrvatima u Mađarskoj

Hrvati u Mađarskoj, u bačkom mjestu Baja, podigli su spomenik biskupu i narodnom preporoditelju Ivanu Antunoviću. Svečanosti je prisustvovao i đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio i misno slavlje u tamošnjoj crkvi. U ime Republike Hrvatske prisutnima se obratio i državni tajnik Zvonko Milas… “Pozivam vas na zajedništvo i potičem da […]

Dan hrvatskoga tiska u Mađarskoj obilježava se 2. svibnja kao spomen na dan kada su Hrvati u Mađarskoj dobili samostalni i zajednički medijski prostor. To je spomen i na 2. svibnja 1991. kada je tiskan prvi broj tjednika Hrvata u Mađarskoj „Hrvatski glasnik“ koji prati život Hrvata na prostoru cijele zemlje, od Gradišća do Bačke. Dan se obilježava od 2017. godine te upućuje na hrvatske medije u Mađarskoj i njihovu ulogu u očuvanju hrvatskoga jezika i kulture Hrvata u toj zemlji, piše IKA.