Kapitalno djelo

Knjiga o povijesti hercegovačkih fratara predstavljena u New Yorku i Chicagu

21. svibnja 2024. u 8:00

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Dijaspora.hr

Dr. Hrvoje Mandić, mladi hrvatski povjesničar napisao je knjigu Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću, koja je nedavno u izdanju Despot Infinitusa objavljena i na engleskom jeziku.

Fra Leo Petrović i fra Dominik Mandić u spašavanju Židova u Mostaru

Do početka Drugoga svjetskog rata u Židovskoj općini u Mostaru bilo je 150 Židova. Prema drugim je podacima u Mostaru prije kapitulacije Kraljevine Jugoslavije živjelo 116 Židova. Nakon talijanske ponovne okupacije Mostara 4. rujna 1941. Židovi su bili nešto sigurniji od progona. Mostar je postao “luka spasa“ za Židove iz Bosne, poglavito iz Sarajeva. U […]

Ovo vrijedno djelo dr. Mandić predstavio je u Sjedinjenim Američkim Državama. Prva promocija održana je 12. svibnja u hrvatskoj župi sv. Ćirila i Metoda u New Yorku. Uz dr. Mandića knjigu su predstavili i John Kraljić te Zdravka Bušić.

Drugo predstavljanje organizirano je u hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu u nedjelju 19. svibnja nakon svete mise koja je slavljena za žrtve Bleiburga i križnoga puta. U Chicagu su, uz autora, knjigu predstavili John Pandžić i fra Antonio Musa.

Dijaspora.hr

Na oba predstavljanja okupio se lijepi broj naših župljana koji poštuju i razumiju značenje ove knjige na engleskom govornom području.

Knjiga Hercegovačka franjevačka provincija u Drugom svjetskom ratu i poraću kapitalno je djelo za istraživanje povijesti hercegovačkih franjevaca, a osobito njihovih stradanja tijekom i nakon Drugog svjetskog rata.

Dr. Mandić je doktorirao upravo na ovu temu i knjiga koju je napisao je njegova uređena doktorska disertacija. Autor je obradio sve dostupne informacije i donio potpuni pregled cjelokupnog stradavanja ove franjevačke provincije.

Iz arhivskih pisama doznajemo kako su Hercegovački franjevci spašavali majku i njezinu djevojčicu

Fra Leo Petrović bio je zaslužan i za spašavanje Olge Humo rođ. Ninčić, kćeri ministra vanjskih poslova jugoslavenske (izbjegličke) vlade Momčila Ninčića i supruge Avde Hume, komunističkoga ilegalca i poslijeratnoga pripadnika nove vlasti u Bosni i Hercegovini. Propustili ste prvi dio kolumne? Pročitajte na poveznici dolje… Fra Leo Petrović dugo je štitio Olgu Ninčić koja […]

U 20 poglavlja obrađuje vrlo detaljno povijesni kontekst stradanja fratara, prilike prije, tijekom i poslije rata, istaknute pojedince i najbrojnija mjesta stradavanja, odjek ove žrtve u društvu i u Crkvi, neke kontroverzne pojedince i mišljenja te konačno stav službene jugo-komunističke propagande.

Nakon američke turneje planira se i promocija ove knjige u Kanadi o čemu ćemo uskoro donijeti više informacija.