Sombor

Knjižice i svjedodžbe za učenje hrvatskog jezika: Ovo je službeni dokument koji će im jednog dana koristiti

25. lipnja 2021. u 10:37

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska riječ

Učenicima u Srbiji koji su izučavali izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture izvan sustava obrazovanja, prvi put na kraju školske godine dodijeljene su knjižice i svjedodžbe.

Osječko-baranjski župan s Hrvatima u Srbiji: Naša je obveza pomoći vam

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik Hrvatske demokratske zajednice Ivan Anušić posjetio je jučer sa svojim suradnicima Monoštor, gdje je obišao objekt „Kuću monoštorske župe“ i susreo se s predstavnicima mjesnih Hrvata te s predstavnicima Hrvata u Republici Srbiji. Na zajedničkom sastanku predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić predstavila je projekte i izazove s […]

Podjela je obavljena u prostorijama HKUD-a Vladimir Nazor u Somboru gdje su se djeca i okupljala, javlja Hrvatska riječ.

“Budući da u školama nije bio dovoljan broj zainteresirane djece, HKUD Vladimir Nazor je okupio djecu u Hrvatskom domu. Ove godine uređena je učionica u kojoj je ovaj predmet redovito pohađalo 18 učenika osnovne i srednje škole, a osim Somboraca na sate hrvatskog jezika dolazila su i djeca iz Nenadića i dvoje učenika iz Lemeša. Mješovita skupina djece koja je izvrsno funkcionirala”, rekao je Ivan Baričević, profesor hrvatskog jezika i književnosti koji je ove školske godine odlučio s djecom “proputovati” Hrvatsku.

“Krenuli smo iz Sombora, preko graničnog prijelaza, pa se upoznali s Baranjom, Slavonijom, Podravinom, Međimurjem, Zagorjem, Moslavinom, Kordunom… Nismo stigli obići cijelu Hrvatsku, ali smo se ovih dijelova dotaknuli ne samo po geografskim cjelinama, nego i po znamenitostima i zanimljivostima, a s brojnim nazivima i imenima djeca su se prvi put susrela”, dodao je Baričević, prenosi Hrvatska riječ.

Prema riječima Baričevića, djeca su sada prvi put dobila službeni dokument koji će im jednoga dana koristiti kod upisa na fakultet ili prilikom traženja hrvatskih dokumenata.

Hrvatima u Srbiji poslana vrijedna donacija iz Istarske županije: Sretno dijete i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija, osiguralo je vrtićima s nastavom na hrvatskom jeziku prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom. „Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i […]

Uime Hrvatskog nacionalnog vijeća podjeli svjedodžbi prisustvovala je savjetnica u obrazovanju Nataša Stipančević, istaknuvši da su uručene knjižice i svjedodžbe donacija Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvatske, koje je inicirala viša stručna savjetnica za hrvatsku nastavu u inozemstvu Slavica Schreng. Ujedno, osigurana je i potrebna pedagoška dokumentacija: imenik i matična knjiga.