Za rad s djecom

Hrvatima u Srbiji poslana vrijedna donacija iz Istarske županije: Sretno dijete i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost

26. svibnja 2021. u 10:44

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji, zahvaljujući financijskim sredstvima koje je donirala Istarska županija, osiguralo je vrtićima s nastavom na hrvatskom jeziku prikladnu opremu potrebnu za rad s djecom.

Novi saziv Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata

Odbor za kulturu Hrvatskog nacionalnog vijeća na 12. sjednici održanoj 20. siječnja 2021. godine predložio je Hrvatskom nacionalnom vijeću kandidate za novi saziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, budući da je starim sazivima mandat završavao polovicom veljače 2021. Pokrajinska vlada, posljednja instanca u proceduri imenovanja UO i NO ZKVH-a na svojoj […]

„Smisao svih naših djelovanja, ulaganja i napora jest integrirani razvoj društva komu je čovjek svrha i središte. S ponosom gledamo kako naša hrvatska zajednica raste i sazrijeva u raznim aspektima života. Jedna od najosjetljivijih i najvažnijih etapa razvoja jesu prve godine ljudskog života. Sretno dijete, osigurano ispunjenje temeljnih ljudskih potreba i toplina djetinjstva znače vedar i stabilan pogled u budućnost.

Gledajući žarke i razigrane boje ovih igračaka, materijala i knjiga, gledajući prema djeci koja će se radosno njima služiti, i sami smo ohrabreni i osnaženi kušnju sivila svakodnevice pobijediti odlučnošću, nadom i obnovljenom snagom. To bi bilo nemoguće bez naših mreža suradnji i donatora koji se spremno odazivaju na programe i nastojanja Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

Istarska županija danas je bila žarko vidljiva u našem dvorištu, a boje su još žarče kada znamo kako ova donacija predstavlja kontinuitet podrške koju primamo od svoje matične domovine. Za više od 600 000 dinara, za četiri vrtića u kojima se izvodi program na hrvatskom jeziku, kupljeni su stolovi i stolice (103), knjige za djecu (237), didaktički ‘montessori’ materijal (47), pokretne igračke – kolica, kamioni, romobili i sl. (17), pribor za pisanje, slikanje i oblikovanje – krede, bojice, ploče i sl. (26), didaktičke igračke – drvene igračke, instrumenti, kuhinjice i sl. (15), edukacijske igre (16) i ostale igračke za rekreaciju – plišane igračke, igračke za pijesak, montažne kućice i sl. (25).

Prisjetimo se, također, donacija Zagrebačke županije za izgradnju vrtića, Krapinsko-zagorske županije i Rotary Cluba Osijek koji su osigurali didaktički materijal za pripremni predškolski program, Školske knjige koje je darovala literaturu za djecu te Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske koje je darovalo tehničku opremu.

U Plavni o baštini, identitetu i migracijama bačkih Hrvata Šokaca

U prostorijama Hrvatskog kulturno-umjetničko-prosvjetnog društva Matoš u Plavni, jučer je predstavljena monografija Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca. Stručna suradnica Zavoda za kulturu za kulturne projekte i programe Katarina Čeliković najtoplije je zahvalila predsjednici udruge Matoš Marici Andrić na organizaciji i pozivanju kazivača bez kojih ne bi bilo ove jedinstvene monografije. Naime, u […]

Osim toga, drago nam je zbog usuglašenog djelovanja s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini, dobrih suradnji s Katoličkom Crkvom i Republikom Srbijom u realizaciji odgojno-obrazovnog rada koji se realizira na hrvatskom jeziku. Valja se prisjetiti kako su prve jaslice na hrvatskom jeziku otvorene zahvaljujući Gradu Subotici koja je dala dozvole, Crkvi koja je osigurala prostorne pretpostavke, župniku koji je svesrdno prihvatio inicijativu roditelja i ustupio prostor te Predškolskoj ustanovi ‘Naša radost’ koja je izdvojila sredstva za opremanje. Prisjećamo se prvog vrtića na hrvatskom jeziku kojeg su otvorile časne sestre Družbe Kćeri Milosrđa Trećega samostanskog reda sv. Franje Provincije Krista Kralja za što su prošle godine dobile i nagradu HNV-a ‘Pajo Kujundžić’ za doprinos razvoju nastave na hrvatskom jeziku. Zgodno je na ovom mjestu spomenuti i to da se u našim vrtićima koristi ‘montessori’ materijal koji odgojno-obrazovnom radu daje posebnu kvalitetu.

Svima koji svojom brigom, sredstvima i dobrom voljom prepoznaju naše potrebe i pomažu rad naših ustanova zahvaljujemo na svemu do sad učinjenom. Zahvaljujemo našim odgojiteljima i onima koji omogućuju njihovu stručnu osposobljenost, napose jezičnu kompetentnost kroz mogućnost završavanja lektorata, zatim dragim roditeljima koji prepoznaju vrijednost i značenje odgoja djece na hrvatskom jeziku u našim institucijama. Zahvaljujemo, također, i onima koji pružaju podršku cjelokupnom sustavu obrazovanja na hrvatskom jeziku: Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Republici Srbiji.

Čeka nas još pozitivnih iznenađenja i ugodnih noviteta, no ne smijemo sve otkriti. Interes roditelja sve je veći, zalaganje HNV-a sve učinkovitije te očekujemo da će se dosadašnje dobre prakse i suradnje nastaviti i ubuduće, kao i da će se na širem planu dobra naše djece i mladih pojedina vrata otvoriti među onima koji su postavljeni da to dobro štite i promoviraju”, izjavila je Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a.

Obrazovanje na hrvatskom jeziku dobilo prvu pokrajinsku prosvjetnu inspektoricu

Nakon 19 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji, pri Pokrajinskom tajništvu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine otvoreno je novo radno mjesto savjetnika – pokrajinskog prosvjetnog inspektora, na koje je imenovana diplomirana pravnica Jelena Kujundžić. “Inspekcijski nadzor u prosvjeti jest i mora biti u službi unaprjeđenja kvalitete obrazovanja. Osim kontroliranja zakonitosti rada […]

Događaju su prisustvovali opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji Maja Bogdan, generalni konzul Republike Hrvatske u Republici Srbiji Velimir Pleša, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov, posebna savjetnica predsjednika Pokrajinske vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine Igora Mirovića Ljiljana Dulić, tehnički direktor Predškolske ustanove „Naša radost“ Veljko Vojnić, ravnateljica Nove školske knjige Nataša Mijačika te odgojitelji i predstavnici Crkve.