Najavljujemo

Koji su učinci gastarbajterskog naslijeđa na demografski razvoj Hrvatske?

27. listopada 2022. u 8:28

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Fakultet hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatsko katoličko sveučilište organiziraju II. Međunarodnu znanstveno-stručnu konferenciju „Suvremeni usud gastarbajterskoga naslijeđa Hrvatske“ kao nastavak planiranoga bijenalnoga održavanja tematskih znanstvenih ciklusa posvećenih demografiji i hrvatskome iseljeništvu.

Wollfy Krašić: Demografsko-iseljenička problematika pitanje je broj jedan za društvo i državu

Udruga studenata Studia Croatica u svojoj novoj sekciji “Razgovori sa znanstvenicima”, ugostila je doc. dr. sc. Wollfyja Krašića, mladog profesora koji se bavi demografijom i iseljeništvom. Dijelove intervjua, koji je vodila Monika Jerković, prenosimo u nastavku… Vi ste novi profesor zaposlen na Odsjeku demografije i hrvatskoga iseljeništva na Fakultetu hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Možete […]

Konferencija koja će biti organizirana sutra u 10.30 sati na Fakultetu hrvatskih studija ima međunarodni Organizacijski odbor, a po završetku iste predviđena je i objava cjelovitih radova u zborniku radova s međunarodnom recenzijom.

Međunarodna konferencija priređuje se zbog nužnosti objektivnoga stručnoga i znanstvenoga razmatranja neposrednih i posrednih učinaka gastarbajterskoga naslijeđa na demografski razvoj Hrvatske nakon 1980-ih godina te se pozivaju svi zainteresirani znanstvenici i stručnjaci demografske i iseljeničke problematike u Republici Hrvatskoj, hrvatskome iseljeništvu i hrvatskome susjedstvu na sudjelovanje.

Organizacijom prve konferencije 2020. godine, „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“ započelo je okupljanje znanstvenika i stručnjaka demografske i iseljeničke problematike kao i srodnih predmetnih područja oko razmatranja ukupnih uvjetovanja „gastarbajterske ere“ na suvremena civilizacijska, društvena, kulturna i identitetska obilježja Hrvatske. Rezultati prve konferencije predstavljeni su u Zborniku radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“.

Australski Hrvati prepoznali važnost studiranja u domovini

Fakultet hrvatskih studija kao visokoobrazovna i znanstvena institucija usmjerena je na proučavanje svih elemenata hrvatskog nacionalnog identiteta, hrvatskog prostora i stanovništva – u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, susjednim zemljama u kojima su Hrvati autohtona manjina te hrvatskom iseljeništvu u zapadnoj i sjevernoj Europi i prekomorskim zemljama. Uzimajući u obzir potonje, logičan je izbor za […]

Na zaključke prve konferencije nadovezuje se ovogodišnja međunarodna konferencija koja se u četiri tematske panel-rasprave osobito usredotočuje na demografske, povijesne, političke, gospodarske, sociološke i kulturne aspekte razvoja Hrvatske u postgastarbajterskom razdoblju. Konferencija će okupiti 27 izlagača s različitih institucija i iz različitih krajeva Hrvatske, hrvatskoga susjedstva i inozemstva.

Panel-rasprave

Gastarbajtersko demografsko naslijeđe
Demografski izazovi samostalne Hrvatske
Usud napuštanja Hrvatske i neizvjesnost opstanka
Suvremeni civilizacijski, društveni, kulturni i identitetski aspekti razvoja Hrvatske

Cijeli program donosimo na ovoj poveznici…

Objavljeno digitalno izdanje zbornika o gastarbajterima

Sa Studija demografije i hrvatskoga iseljeništva javljaju kako je dostupno digitalno izdanje Zbornika radova s I. Međunarodne znanstveno-stručne konferencije „Gastarbajterska iseljenička poema – od stvarnosti do romantizma“. Zbornik cjelovitih radova nastao je kao rezultat kontinuiranoga dvogodišnjega rada na prikupljanju i uređivanju rukopisa i analiza o nedovoljno istraženom gastarbajterskom razdoblju i njegovom značaju za demografski, društveni, […]

Organizacijski odbor

Doc. dr. sc. Stjepan Šterc
Prof. dr. sc. Anđelko Akrap
Izv. prof. dr. sc. Tado Jurić
Izv. prof. dr. sc. Mirjana Milićević
Doc. dr. sc. Wollfy Krašić
Doc. dr. sc. Monika Komušanac
Doc. dr. sc. Vera Klopčič
Dr. sc. Adolf Polegubić
Dr. sc. Monika Balija
Dr. sc. Krešimir Ivanda
Tamara Bodor, mag. croat. et. mag. comm.