Hrvatska matica iseljenika

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

15. siječnja 2022. u 20:08

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika.

Gradišćanski folkloraši pomažu kolegama u Sisku

Vokalni ansambl Lipe u Sisku nedavno je na humanitarnu akciju za pomoć prijateljima stradalima u potresu potaknuo folkloraše, pjevače i svirače. Akciju su podržale i gradišćanske folklorne skupine, kao što su Hrvatski muzej u Prisiki i Društvo gradišćanskih Hrvata u Mađarskoj. “Cilj ove akcije je da članovi pjevačkih i folklornih društava pomažu obiteljima pjevača i […]

“Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne i Hercegovine”, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Hrvatska matica iseljenika

Na Zimskoj školi 2022. učilo se o narodnom ruhu, pjesmama, glazbalima i narodnim plesnim običajima tzv. alpskog etnokoreološkog područja: Karlovačkog pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, samoborskog, zaprešićkog, vrapčanskog i zagrebačkog prigorja, Gorskog kotara i Grobinštine, Istre, Međimurja, Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju alpskom području – plesovi i glazba gradišćanskih Hrvata.

Članovi Kolo Slavuja premijerno su, po istraživanju i zapisima dr. Ivana Ivančana, predstavili novo izdanje o Narodnim plesnim običajima gradišćanskih Hrvata. U sklopu večernjeg programa izvedeni su božićni napjevi iz Podravine uz gostovanje ŽVS Đurđevčice iz Đurđevca.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, Odjel tambura vodio je Tibor Bun, a Odjel tradicijskih glazbala – glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić. Gost predavač bio je maestro Siniša Leopold.

Uz njih su predavali i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi kao i renomirani istraživači hrvatskog folklora, kao što su: prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović, Kristina Benko Markovica, Miro Kirinčić, Štefan Novak, Lydia Novak i Philipp Tyran, a sve uz pratnju glazbenog korepetitora Antuna Kotteka.

Rekordan interes za hrvatskim folklorom

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine. Čak 180 seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta, javlja Hrvatska matica iseljenika. […]

Osim iz svih krajeva Lijepe Naše, sudjelovali su i folkloraši i tamburaši iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Srbije (Vojvodina), Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Švedske i Novog Zelanda. Svi su se složili da je ovo jedna od najboljih škola do sada.