Utemeljena 1969.

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu moli Hrvatska katolička misija Berlin

7. lipnja 2023. u 12:55

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: YouTube/Screenshot

Krunicu Hrvata svega svijeta u subotu 10. lipnja moli Hrvatska katolička misija Berlin na čelu sa svojim voditeljem fra Zvonkom Tolićem. Ova misija djeluje u sklopu Nadbiskupije Berlin. Službeno je osnovana 1969. godine.

Krunicu Hrvata svega svijeta molila župa u Kanadi u koju se Hrvati doseljavaju već od 19. stoljeća

Krunicu Hrvata svega svijeta u prošlu subotu molila je Hrvatska katolička misija sv. Nikole Tavelića – Montreal na čelu sa svojim župnikom fra Ivicom Renićem. Krunicu je predvodio pater Ike Mandurić, a iz Kanade su se uključile obitelji Ivandić, Martek, Piperković i Sarić te Karolina Tokić. Pogledajte video krunice O župi Prema broju stanovnika i […]

Danas je na području Berlina više od 15 tisuća Hrvata. Godine 1967. u zapadni Berlin došlo je više tisuća hrvatskih radnika. Pastoralnu skrb od početka u misiji vode svećenici Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, a od veljače 1974. do 2004. djelovale su i školske sestre franjevke Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina sa sjedištem u Sarajevu.

Među prvima, od 1968. povremeno je Hrvate u Berlinu okupljao i s njima slavio sv. misu fra Bernard Dukić. Početkom ožujka 1969. u Berlin je iz Rima stigao fra Anđelko Validžić (1969. – 1972.), koji je postao prvi voditelj misije i od tada započinje redovito pastoralno djelovanje među Hrvatima u Berlinu.

Misijsku crkvu sv. Klementa i pastoralne prostorije u Stresemannstr. 66 u Berlinu, bivši isusovački samostan, predao je Hrvatima 1973. tadašnji berlinski nadbiskup mons. Alfred Bengsch. Prije otvorenja centra u misiju su na službu došla još dvojica svećenika i časne sestre franjevke iz Sarajeva.

U sklopu misije djelovao je i dvojezični dječji vrtić. Nakon fra Anđelka Validžića misiju je vodio fra Danijel Milas (1972. – 1975.). Nakon njega dužnost su preuzeli: fra Rafael Begić (1975. – 1982.), fra Ivan Dotur (1982. – 1987.), fra Vinko Marović (1987. – 1990.), fra Nediljko Norac-Kevo (1990. – 1994.), fra Stanko Dotur (1994. – 1996.), fra Jozo Župić (1996. – 2004.), fra Petar Čirko (2004. – 2014.), fra Frano Čugura (2014. – 2017.), a od 2017. do 2019. misiju je vodio fra Edvard Sokol.

Njegovim odlaskom prestala je obaveza hrvatskih svećenika voditi pastoralnu skrb o njemačkim vjernicima u župi sv. Sebastijana. Naime, od 2005. je uređeno tako da je voditelj misije ujedno i župnik njemačke župe sv. Sebastijana u Berlinu, u kojoj se slavi središnje misijsko misno slavlje i u sklopu koje su i misijske prostorije.

Ako ste propustili posljednju Krunicu Hrvata svega svijeta s našom dijasporom iz Aalena i Heidenheima, pogledajte ovdje…

Vjernici Hrvatske katoličke zajednice “Bl. Alojzije Stepinac” u Aalenu i “Srce Isusovo” u Heidenheimu an der Brenz sudjelovali su u 72. Krunici Hrvata svega svijeta koju je u subotu predvodio pater Ike Mandurić. Iz ovog njemačkog grada molili su: velečasni Vilim Koretić, obitelj Beranek, David Knežević, obitelj Herc (Patricia, Iva, Marina) i njihova baka Marica […]

Od 2019. misiju vodi fra Zvonko Tolić. U misiji su kao dušobrižnici djelovali: fra Ante Beneta, fra Mate Božić, fra Jerko Jurić, fra Nikola Ćurčija, fra Mirko Marić, fra Stipica Grgat, fra Dušan Džimbeg, fra Milan Jašić, dr. fra Josip Šimić, fra Tomislav Goreta, fra Ivan Čugura, fra Božo Marić, fra Damjan Čovo, fra Ante Marković, fra Ivan Škopljanac-Mačina, fra Josip Božić-Stanić, fra Ante Bilokapić, fra Ivica Erceg, fra Mate Puđa, fra Stipe Čirko, fra Ante Ivan Rozić i dr. fra Ivan Macut, fra Radoslav Tolić, fra Mijo Šabić i fra Tomislav Brekalo, fra Edvard Sokol, a od 2019. kao dušobrižnik djeluje fra Dejan Međugorac.

Kao pastoralne suradnice djelovale su s. Alma Bernatović, s. Krešimira Skopljaković, s. Miroljuba Miloš, s. Ana Oršolić, s. Fabiola Bobaš i s. Nikolina Pejić. Katica Peček 33 godine bila je tajnica misije. Od 2004. tajnica misije je Janja Tadin.

U dječjem vrtiću djelovale su sestre: s. Pacifika Antolović, s. Luja Baotić, s. Bernardina Brajinović, s. Leopolda Čović, s. Amabilis Jurić, s. Tihomira Kljajić, s. Kalista Kobaš, s. Bogoljuba Kolobarić, s. Janja Lukić, s. Karla Mlakić, s. Jela Marijić, s. Marica Mrkonjić, s. Pankracija Prgomet, s. Marina Radošević, s. Arkanđela Tadić, s. Karmela Tikvić, s. Romana Valešić i s. Irena Zebić.

Dana 5. rujna 2004. oprostile su se i posljednje tri časne sestre koje su djelovale u misiji: s. Irena Zebić, s. Jela Marijić i s. Fabiola Bobaš te tajnica Katica Peček.

Nedjeljna misna slavlja u misiji se slave u Berlinu: u crkvi sv. Sebastijana na Weddingu, u crkvi sv. Bonifacija u četvrti Kreuzberg i u crkvi sv. Josipa u četvrti Siemensstadt (od 1. listopada 2019., umjesto dotadašnje sv. Marije u četvrti Spandau). U crkvi sv. Sebastijana slavi se misa i radnim danom. Prije mise moli se krunica, a za vrijeme mise i večernja. Aktivno je i pastoralno vijeće.

Prije su u misiji djelovale redovnice kao pastoralne suradnice, tajnica i spremačice. Danas su članovi vijeća veoma aktivni i djeluju kao dragovoljci. U misiji je djelovao i dječji zbor “Berlinski mališani” – osnovan 2005. Uz brojne nastupe zbora, posebno treba istaknuti onaj ispred 2000 bankara u povodu 60. obljetnice osnutka Berlinske narodne banke 2005. godine.

Veliki intervju s pokretačem Krunice Hrvata svega svijeta: Jedna scena u Australiji slomila me kao rijetko što u životu!

U najnovijem broju Hrvatskog franjevačkog vjesnika objavili smo razgovor s paterom Ikom Mandurićem, hrvatskim isusovcem i pokretačem Krunice Hrvata svega svijeta. Radosni smo das smo patera Iku mogli ugostiti u ovom listu i na portalu Dijaspora.hr koji otpočetka donose duhovnu obnovu našem narodu. Dragi pater Ike, na početku recite nam kako je došlo do Krunice […]

Jedno vrijeme bila je aktivna i Frama. U misiji djeluju i mješoviti zborovi. Pjevaju u tri crkve, u kojima se služe mise na hrvatskom jeziku. Tu je dječji zbor, zbor mladih, kao i klape „Berlin“ i „Poverello“ te ženska vokalna skupina „Due Deni“. U misiji djeluje i Marijina legija.

Ovdje je osnovana i međunarodna krunica, a ponekad se organizira i dječja krunica. Hrvati nekoliko puta godišnje s njemačkim vjernicima sudjeluju u misnom slavlju. Prisutni su i na proslavama koje organizira nadbiskupija Berlin: Tijelovskoj procesiji koja se održava izvan crkvenih prostora, a uz Nijemce sudjeluju i brojni Hrvati, na Pokorničkom hodu i proslavi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.

U misiji se redovito drži vjeronaučna pouka za sve uzraste. Tu je i ministrantska skupina, kao i skupina čitača svih uzrasta. Djeluje i folklorna skupina u više dobnih skupina (djeca, mladi, odrasli) te škola crtanja.

Osim vjeronauka pri misiji su se održavale i druge aktivnosti: tečaj gitare i pjevanje. Misija organizira i izlete za mlade kako u domovinu tako i u druge europske zemlje.

Pastoralno osoblje prisutno je i na susretima koje organizira nadbiskupija ili dekanat. U Berlinu pri misiji djeluje i Hrvatsko kulturno društvo „V. F. Mažuranić“. U socijalnoj službi pri Caritasu u Berlinu djeluju socijalni radnici Marija Mijatović-Rimac i Stijepo Pavlina. Ovdje je ranije djelovao zbor „Ivan Lukačić“ koji je objavio i LP nosač zvuka. Zapažen je i nastup zbora mladih na Olimpijskom stadionu u pretprogramu svete mise s papom Benediktom.

Hrvati hodali središtem Skoplja i molili krunicu

Donosimo posebno izdanje 74. Krunice Hrvata svega svijeta koju je u subotu 6. svibnja molila hrvatska zajednica iz Skoplja. U nastavku pogledajte video… Povijest Kada je u drugom stoljeću naše ere nastala nadbiskupija, smatra se da je u tadašnjem Skoplju utemeljena i župa. Središte Zapadne Crkve, koje se tada nalazilo u Solunu, preseljeno je u […]

U župi je prošle godine bilo 57 krštenja, 59-ero prvopričesnika, 103-oje krizmanika, tri vjenčanja u Berlinu i 32 vjenčanja s otpusnicom iz župe koja su održana u domovini. Preminulo je 17-ero vjernika.

Adolf Polegubić