Zadar

Lucas iz Švedske uči svirati tamburicu, a polaznici iz Argentine lako usvajaju plesne korake

9. kolovoza 2022. u 9:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U Zadru je 4. kolovoza 2022. započela 28. Ljetna škola hrvatskog folklora i trajat će do 13. kolovoza. Ova škola predstavlja ples, nošnje, pjesmu i glazbala (tambure i tradicijska) hrvatskog jadranskog područja: plesovi i glazba otoka Krka, Cresa, Raba, Paga, Silbe, Splita, Trogira, Kaštela, Čiova, Makarskog primorja, otoka Šolte, Brača, Hvara, Korčule, Mljeta i Lastova, poluotoka Pelješca, Dubrovačkog primorja, Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, doline Neretve, Dubrovačke kontradance te plesove šibenskoga uzmorja i otoka, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Koprivnica: Zimska škola hrvatskog folklora okupila više od 70 sudionika

U Koprivnici je završena ovogodišnja Zimska škola hrvatskog folklora, koja je od 2. do 10. siječnja okupila više od 70 sudionika. “Kroz ovaj projekt ostvaruju se naši važni ciljevi: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatskog identiteta kroz tradicijsku kulturu u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine, u hrvatskim manjinskim zajednicama te kod Hrvata Bosne […]

Od plesova Hrvata koji žive u susjednim zemljama, a koji pripadaju jadranskom području, podučavat će se stilovi i glazba južne Hercegovine i plesovi Hrvata u Boki kotorskoj.

Osim programskog stručnog voditelja Andrije Ivančana, umjetničkog voditelja FA Linđo iz Dubrovnika, Odjel tambura vodi Tibor Bun, tamburaški voditelj iz Varaždina, dok je za Odjel tradicijskih glazbala zadužen glazbeni pedagog Vjekoslav Martinić, majstor izrade tradicijskih glazbala iz Garešnice. Gost predavač je glazbeni skladatelj maestro Siniša Leopold.

Uz njih će tijekom škole predavati i drugi vrsni stručnjaci folkloristi i etnokoreolozi, kao i renomirani istraživači hrvatskoga folklora: Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Damir Kremenić, prof. dr. sc. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica, uz suradnju Antuna Kotteka, glazbenog korepetitora te asistenata, vrsnih umjetnika i folklorista, Filipa Martinića, Martina Durbeka i Ivana Ivančana,

Ovogodišnji seminarci dolaze skoro sa svih kontinenata: imamo predstavnike Sjeverne i Južne Amerike, polaznike iz Njemačke, Švedske, Austrije, Rumunjske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz raznih krajeva Lijepe Naše.

Lucas Mihalić iz Malmoa na tradicijskim glazbalima uči svirati tamburu samicu, a kaže da će naučiti svirati sve vrste tambura. Tako je i s plesom, puno je tu različitih koraka, stilova, i potrebno je i više puta dolaziti na školu da bi se baš sve gradivo svladalo. Predavači su nepresušno vrelo priča i informacija s terena, literature, dugogodišnjeg iskustva, istraživanja…

Ovo je dobar znak! Hrvatski folklor i dalje privlačan dijaspori

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora – prva u 58 godina postojanja u digitalnom obliku, u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine otvorena je 30. siječnja 2021. Seminarce je pozdravio programski voditelj prof. Andrija Ivančan te zahvalio svima što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su prisustvovali i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav […]

Zdenka Korperich, voditeljica HKZ-a Croatia iz Hamburga zato i vrijedno sve bilježi i piše: „Dovela sam dvije djevojke iz KUD-a da plešu u usvajaju korake i stil, a ja sve zapisujem što voditelj priča i naglašava, kako bismo što više naučili i prenijeli ostalim članovima našeg društva”.

Možda je polaznicima iz Argentine malo teže pratiti jer oni tek uče hrvatski jezik, ali ih to ne smeta: Federico Bano Albani, Karen Bauk i Paula Lorena Espinosa iz Argentine odmah su se uklopili i unatoč jezičnoj barijeri lako usvajaju plesne korake, a grupa je skladna i pomažu jedni drugima, uskaču, usmjeravaju, došaptavaju, lijepo ih je sve za vidjeti kako zagrljeni u velikom krugu pjevaju Vidoslavu Baguru pjesmu za sretan rođendan.

Škola hrvatskog folklora temelji se na znanstveno-stručnom programu koji je 1964. godine postavio dr. sc. Ivan Ivančan, uvaženi hrvatski znanstvenik iz područja etnologije i etnokoreologije. Program se kontinuirano nadograđivao i prilagođavao novim spoznajama i trendovima, a današnji voditelj Andrija Ivančan ugradio je trendove plesne edukacije i sve elemente potrebne za školovanje voditelja folklornih skupina, kao što je i maestro Siniša Leopold napravio za program namijenjen voditeljima tamburaških sastava.

Putem ovog programa ostvaruju se i važni ciljevi organizatora Hrvatske matice iseljenika: očuvanje, jačanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture i hrvatskog nacionalnog i etničkog identiteta u hrvatskom iseljeništvu, među pripadnicima hrvatskih zajednica izvan domovine i kod Hrvata u Bosni i Hercegovini te povezivanje iseljene i domovinske Hrvatske.

Najavljen 5. festival hrvatskog folklora u Argentini

U pripremi je 5. festival hrvatskog folklora u Argentini koji će se održati 29. listopada ove godine. Nakon gotovo dvije godine stanke i povremenog okupljanja u virtualnom svijetu hrvatske kulture, Gulliermo M. Terazas, direktor hrvatskog folklornog društva Zrinski iz Buenos Airesa i Compania HR Tango Argentina, pokrenuli su inicijativu da se tamošnja hrvatska kulturno-umjetnička društva […]

Glavni cilj samog stručnog programa jest očuvanje izvornosti i autohtonosti folklora – tradicijskog plesa, pjesme, glazbe kao najprivlačnijeg i najčešće izvođenog dijela tradicijske kulture danas. Tradicija je i osnova za kreativno suvremeno izražavanje tako da se kroz Školu hrvatskoga folklora promiče i autorska, etnološka i folkloristički utemeljena reinterpretacija i scenski koreografirani prikaz ovog dijela tradicijske umjetnosti, javlja Hrvatska matica iseljenika.