Rekordan odaziv

Ovo je dobar znak! Hrvatski folklor i dalje privlačan dijaspori

10. veljače 2021. u 10:02

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Matičina Zimska škola hrvatskog folklora – prva u 58 godina postojanja u digitalnom obliku, u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine otvorena je 30. siječnja 2021.

Veslao na ergometru ‘od Rijeke do Splita’, slao online razglednice, a skupljeni novac donirao HKM-u London

Voditelj Hrvatske katoličke misije u Londonu fra Ljubomir Šimunović primio je Nicholasa Frankopana, predsjednika britanske podružnice Hrvatskog svjetskog kongresa koji mu je predao prilog od 10,250 funti za obnovu misijske kuće. Početkom prosinca 2020. Nicholas je krenuo s ambicioznim ciljem veslanja na ergometru od Marijanskog svetišta na Trsatu do Dioklecijanove palače u Splitu. Udaljenost između […]

Seminarce je pozdravio programski voditelj prof. Andrija Ivančan te zahvalio svima što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su prisustvovali i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj Tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medarić, Nenada Milina, maestra Sinišu Leopolda i Vedrana Vidovića predavači na ovoj Dinarskoj zoni.

Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, koja ove godine slavi 70 godina uspješne suradnje s Hrvatima izvan domovine, uz pozdrave glavnom voditelju Andriji Ivančanu i timu predavača, istaknuo je rekordan broj seminaraca u ovoj prvoj online školi, javlja Hrvatska matica iseljenika.

“Više od dvjesto sudionika potvrdilo je značaj ovog programa, a vaša energija i ljubav prema folkloru pokazuju značaj tradicijske kulture za očuvanje kulturnog identiteta, pogotovo kada je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Mnogi biraju folklor za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom narodu, a njegova ljepota je i u dinamici, estetici, mogućnosti izražavanja osjećaja i u društveno-zabavnom kontekstu”, rekao je Marić.

Od gostiju se pridružio i Petar Hategan, član savjeta Vlade za Hrvate izvan Republike Hrvatske za Rumunjsku, iz koje se prvi put na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotić.

“Kvalitetna organizacija, svestrane kompetencije profesorice Snježane Jurišić, stručnost i ugled voditelja, raznovrsnost vrsnih sadržaja, posve će sigurno potpomoći ne samo boljem upoznavanju kulturne baštine Republike Hrvatske već i promicanju kontakata, razmjene i uzajamnom obogaćivanju različitih sudionika, to jest pridonijet će koheziji pripadnosti hrvatskoj kulturi i civilizaciji”, dodao je Hategan.

Rekordni broj polaznika dolazi iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Argentine, Brazila, Bolivije, Australije, Slovenije, Rumunjske i iz domovine.

Škola je trajala dva produžena vikend, a prednost je bila u tome što su svi mogli pratiti sva predavanja i sudjelovati na svim radionicama.

Rekordan interes za hrvatskim folklorom

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine. Čak 180 seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta, javlja Hrvatska matica iseljenika. […]

Umjesto završnog nastupa objavljena je snimka dinarske narodne pjesme nastale od zajedničkih pjevnih zapisa polaznika Škole pod umjetničkim vodstvom Kristine Benko Markovica te videouradak tamburaške sekcije, u kojoj su svirači svoju dionicu snimili u Švedskoj, Argentini, Njemačkoj, Srbiji, Hrvatskoj i prvi puta na Školi u Brazilu – pod palicom maestra Tibora Buna.