Intervju

Luka Balvan: Misija u Beču zauzima posebno mjesto u mome srcu

16. studenoga 2022. u 9:03

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Naša riječ

S Lukom Balvanom, kantautorom duhovne glazbe, razgovarala je s. Dragana Tomić iz Hrvatske katoličke misije Beč. O svom profesionalnom radu, vjeri, duhovnoj glazbi, nastupu u Beču prije 30 godina i još mnogim drugim zanimljivim temama, Luka je ispričao za misijski list Naša riječ. Intervju prenosimo u cijelosti…

HKM Beč: Sestra Ivana umjesto sestre Mire

Na redovitom izbornom provincijskom Kapitulu Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina, s. Mira Bliznac izabrana je u Upravu Provincije, na mjesto zamjenice i prve savjetnice provincijske predstojnice s. Željke Dramac. Kako je sjedište Uprave sestara u Sarajevu, provincijska predstojnica i zamjenica provincijske predstojnice uz još nekoliko sestara borave u takozvanoj provincijalnoj kući u […]

Dragi Luka, dobrodošao u Hrvatsku katoličku misiju u Beču! Budući da si više puta nastupao u našoj misijskoj crkvi na Am Hofu, a ne znamo puno o tebi, molim te da se predstaviš čitateljima Naše riječi.

Hvala lijepo, rado ću podijeliti s čitateljima nekoliko crtica iz svoga života. Rođen sam u Banja Luci. Nakon osmogodišnje osnovne i četverogodišnje srednje škole završio sam dvije godine filozofije na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu, gdje sam stekao temeljna znanja iz filozofskih disciplina i osnovnih religijskih fenomena u povijesti i društvu. Diplomirao sam na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na studiju novinarstva s temom iz područja odnosa s javnošću i stekao akademski naziv magistar novinarstva. Završio sam Diplomatsku akademiju pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova u Zagrebu na kojoj sam se usavršavao na području diplomacije i diplomatskih vještina. Doktorirao sam na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja društvenih znanosti i polja informacijskih i komunikacijskih znanosti s temom vezanom za medije i medijski prostor. Redovni sam član Hrvatskog društva skladatelja. Radio sam više godina na Hrvatskom katoličkom radiju kao spiker i voditelj programa. Organizirao sam tri velika Band aid-a povodom dolaska pape Ivana Pavla II., pape Benedikta XVI. i pape Franje u Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu u kojima su nastupili najpoznatiji pjevači s duhovne i estradne scene, a ja sam nastupio kao autor i izvođač pjesama. Godinama sam glazbeno animirao seminare za duhovnu obnovu i evangelizaciju koje su vodili prof. dr. Tomislav Ivančić i fra Zvjezdan Linić. Posebno mi je bilo drago primiti za moj rad odlikovanje od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja me odlikovala „Redom hrvatskog pletera“ za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske.

Što trenutno radiš i koja su područja tvog djelovanja?

Po zanimanju sam doktor društvenih znanosti i godinama se profesionalno bavim odnosima s javnošću. Često nastupam kao predavač, kantautor i motivacijski govornik po cijeloj Hrvatskoj te u dijaspori po cijeloj Europi, Kanadi, Americi i Australiji. Osobito područje mog djelovanja su utjecaj glazbe i riječi na razvoj samopouzdanja i međusobnih odnosa, odnosi s javnošću, integrirane komunikacije i brendiranje.

Hrvati iz Beča pješice hodočastili u Maria Gugging

Vjernici Hrvatske katoličke misije Beč u prošlu subotu uputili su se na hodočašće u Maria Gugging. Krenuli su u ranim jutarnjim satima nakon molitve iz crkve am Hof prema posljednjoj tramvajskoj stanici Pötzleinsdorf. Putem su molili krunici, pjevali i družili se. Kao i u lipnju ove godine, bio je veliki broj hodočasnika. Zahvaljujući dobrim vremenskim […]

Koliko si albuma duhovne glazbe do sada snimio?

Snimio sam 30 nosača zvuka s pjesmama, meditacijama i motivacijama. Većina skladbi prožeta je evanđeoskom porukom ljubavi, praštanja, mira, dobra i nade. Svojim karakterističnim melodijama i glasom svoju vjeru i ljubav prema Kristu nenametljivo, ali javno želim uvijek kada imam priliku ispovjediti pred drugima.

Gdje crpiš snagu za tolike aktivnosti?

Snagu crpim u redovitom dnevnom čitanju Svetog Pisma i u molitvi, redovno odlazim na svete mise nedjeljom, a često i preko tjedna kad obveze dopuste.

Rekao si danas da si prvi put nastupio u Hrvatskoj katoličkoj misiji u Beču prije 30 godina. Kako si doživio misiju Beč tada, a kako danas?

Misija u Beču zauzima posebno mjesto u mome srcu, jer je bila prva misija u kojoj sam nastupio i pjevao 1992. godine i nakon toga sam bio više puta na poziv župnika. Ovih dana sam bio na poziv fra Josipa Korena i ovom prilikom zahvaljujem i njemu i drugim franjevcima koji su mi uvijek rado pružili gostoprimstvo. Zahvalan sam i časnim sestrama i mnogobrojnim obiteljima koje su mi pružile gostoprimstvo kroz ove godine. Uvijek sam pamtio kako se u misiji lijepo pjevalo i molilo i kad sam prvi put bio, a isto tako i ovih dana. Misija je uvijek bila jako aktivna s različitim molitvenim skupinama i to za sve dobne skupine.

Proslava sv. Franje u Beču obilježena zavjetovanjem triju novih sestara

Hrvatska katolička misija Beč i ove se godine za svetkovinu svetog Franje pripremila trodnevnicom. Dok su krunicu molili laici iz Franjevačkog svjetovnog reda, misna slavlja predvodili su franjevci iz misije. Prvog dana, kada se slavi sveta Terezija od djeteta Isusa, misno slavlje predvodio je fra Josip Koren, voditelj HKM-a Beč, koji je u svojoj propovijedi […]

Što bi poručio našim čitateljima?

Dragi čitatelji, potičem vas da redovito idete na svetu misu i da redovito čitate Sveto Pismo. Sveta misa zauzima posebno mjesto u mom životu, od moga rođenja pa do danas. Jedno vrijeme, kao dječak, išao sam na svetu misu potaknut primjerom svojih roditelja. Danas sam im neizmjerno zahvalan. Dobar roditeljski primjer pozitivno djeluje na kasniji razvoj i odgoj djece. Vremenom mi je misa postala razgovor i molitva sa živim Bogom i sve je nakon toga bilo drugačije. Poseban su dojam na mene ostavili dijelovi u kojima se čita Božja riječ; snažno je na moje srce i dušu utjecala i pretvorba. Prije tridesetak godina za vrijeme svete mise, posebno me je dotaknuo psalam 23 koji sam i uglazbio i koji je ostavio poseban pečat (već više od 30 godina) na moj život i utjecao na to da se posvetim skladanju duhovnih tekstova nadahnutih čitanjem Svetoga pisma. Neka vas prati obilje Božjeg blagoslova u životu!

s. Dragana Tomić, Naša riječ