Wellington

Ministar najavio otvaranje Veleposlanstva RH na Novom Zelandu

8. prosinca 2023. u 16:05

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Facebook

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman započeo je danas službeni posjet Novom Zelandu. Tijekom prvog dana sastao se s Winstonom Petersom. potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova Novog Zelanda.

Ministar Grlić Radman: Postoji veliki interes zajednice američkih Hrvata za povratak i doseljavanje

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se u nedjelju s hrvatskom zajednicom u New Yorku. Ministar je po dolasku u New York, gdje će sljedeći tjedan sudjelovati na 77. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda, posjetio Hrvatsku katoličku misiju blaženog Ivana Merza te prisustvovao svetoj misi u crkvi Predragocjene krvi Kristove u njujorškoj […]

Ministri su se složili kako su odnosi Hrvatske i Novog Zelanda vrlo dobri i prijateljski, a glavna poveznica je brojna i utjecajna hrvatska zajednica. Naime, Hrvati su jedini doseljenički narod koji je dobio plemensko ime Tarara s obzirom na povezanost s maorskim narodom te činjenicom da je na Novom Zelandu više od sto tisuća osoba hrvatskog podrijetla.

Izražena je, također, potpora Novog Zelanda hrvatskom pristupanju OECD-u. Ministri su razgovarali i o najavi uključivanja Hrvatske u plan pregovora sljedeće godine o Sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Na sastanku su razmatrane teme jačanja trgovinske razmjene, mogućnosti poticanja suradnje u području turizma, energetike, korištenja luka, IT-a…

Postavljeno važno pitanje Australiji: Što je s osobama za kojima je raspisana tjeralica zbog počinjenja ratnih zločina?

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman susreo se danas u Melbourneu s Katherine Jones, zamjenicom glavnog državnog odvjetnika, s kojom je razgovarao o važnosti postizanja pravde za žrtve ratnih zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata. U tom smislu naglasio je kako je Hrvatska putem Interpola raspisala niz međunarodnih tjeralica za osobama koje borave u […]

Na sastanku s predsjednicom Vrhovnog suda Novog Zelanda Helen Winkelmann, razgovarali su o suradnji na području pravosuđa, kao i značajnoj ulozi brojnih osoba hrvatskog podrijetla koje obnašaju dužnosti u sudstvu Novog Zelanda.

Susreo se, također, s parlamentarnim zastupnicima hrvatskog podrijetla: Shaneom Jonesom, ministrom mora, ribarstva, regionalnog razvoja i resursa te zastupnicama Tanyom Unkovich i Camillom Belich.

Tijekom boravka u Wellingtonu, ministar se susreo i s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom klubu Wellington koji na čelu s Ester Andrijolić aktivno pridonosi očuvanju kulture, kroz učenje hrvatskog jezika i obogaćivanje hrvatske knjižnice. Pritom je ministar najavio otvaranje Veleposlanstva u Wellingtonu, što će osnažiti vezu Hrvatske i Novog Zelanda gdje su Hrvati ostavili neizmjeran trag u svim društvenim područjima.

Ministar Grlić Radman boravio među Hrvatima u Rimu: Nadam se još boljoj suradnji

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman posjetio je jučer u Rimu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima i Papinski hrvatski zavod svetog Jeronima. U Papinskom zavodu ministar se susreo s rektorom velečasnim Markom Đurinom koji ga je upoznao s radom zavoda te prikazao povijesnu važnost i vrijednost ovih ustanova za sve hrvatske hodočasnike u Rimu. […]

“Čvrsto vjerujem da uspostava hrvatske diplomatske misije na Novom Zelandu ne odražava samo duboke veze i potporu hrvatskoj zajednici, već također naglašava izvrsne bilateralne odnose naših dviju zemalja koje dijele iste vrijednosti i ciljeve demokracije, slobodu, mir i prosperitet”, naglasio je ministar.