vlč. Karlo Prpić

Svećenik Požeške biskupije već 33 godine djeluje u Kamerunu

24. listopada 2022. u 9:28

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: pozeska-biskupija.hr

Nakon dvomjesečnog boravka u domovini, svećenik Požeške biskupije Karlo Prpić, misionar u afričkoj državi Kamerun, vratio se u Biskupiju Ngaoundéré gdje djeluje već 33 godine.

Hrvatski misionar iz Ruande: Ovdje još uvijek ima dosta gladnih koji nemaju ni zemlje, ni kuće, ni posla

Don Danko Litrić, SDB, misionar iz Ruande, posjetio je u subotu sestre karmelićanke u Brezovici. Susret je započeo misnim slavljem koje je don Danko predslavio uz asistenciju don Stjepana Bolkovca, SDB, ravnatelja na zagrebačkoj Knežiji. On je pozdravio svoga subrata i napomenuo kako je misionareva želja bila da posjeti Karmel prije povratka u Ruandu. Don […]

Neposredno prije odlaska iz Hrvatske, u Biskupskom domu u Požegi primio ga je biskup Antun Škvorčević. U razgovoru o programima ovogodišnje Misijske nedjelje osvrnuli su se i na projekte Biskupije Ngaoundéré čije je ostvarenje pomogla Požeška biskupija kao i na one koji su još u tijeku.

Suradnja Požeške biskupije i Biskupije Ngaoundéré započela je na duhovnom i materijalnom planu 2003. godine. Ostvarena je izgradnja župne crkve Sv. Josipa u lučkom naselju u Bamyangi i Sv. Petra u Gada-Mabangi, čiju je gradnju u cijelosti financirala Požeška biskupija.

Uime biskupa svoje afričke biskupije Emmanuela Abba, misionar Prpić zahvalio je biskupu Škvorčeviću i za pomoć u izgradnji kapele u župi Vagdjom prije dvije godine te za započetu gradnju župne crkve u Berému, koju će Požeška biskupija nastaviti financirati. Također je zahvalio za pomoć u izgradnji Biskupijskog pastoralnog centra pored zgrade sjedišta Biskupije, gdje je uređeno 40 soba te prostori za susrete, seminare, simpozije i predavanja. Osim toga, Požeška biskupija stipendirala je nekoliko bogoslova tijekom njihova studija sve do svećeničkog ređenja. Nekoliko pak svećenika Požeške biskupije daju redovito svoj novčani doprinos za sjemeništarce navedene Biskupije.

Iz Etiopije se javio hrvatski misionar: Ovdje bjesni rat. Rezerve su presušile i pomoć izvana prestala je dolaziti

Papinska misijska djela u Republici Hrvatskoj prenijela su poziv misionara u Etiopiji don Josipa Solde na uključivanje u akciju pomoći u školovanja svećenika, piše IKA. Josip je priznao da je dobar dio života proveo u lutanju, i na tom putu često bi zatajio, izdao, uvrijedio Gospodina, ali i svoje bližnje. Međutim, kaže da umjesto da […]

Misionar je spomenuo biskupu kako Požeška biskupija slanjem misnih intencija pomaže tamošnjim svećenicima da mogu preživjeti. Iskazao je radost što je od ove godine pomoć u misnim nakanama Požeška biskupija proširila i na susjednu Biskupiju Yagoua koja se nalazi na rubovima Sahare, izrazito skromnih mogućnosti.

Za primljene misne nakane već je nekoliko puta zahvalio biskup Ngaoundéré Emmanuel Abbo, a nedavno je biskup Škvorčević primio pismo zahvale i od biskupa Barthélemy Yaoude iz Biskupije Yagoua u kojem on među ostalim navodi: »Uime svećenika i svoje osobno ime neizmjerno Vam zahvaljujem za misne nakane koje smo primili, milosni dar ostvaren posredovanjem Vašeg misionara Karla Prpića, koji poznaje našu situaciju na sjeveru Kameruna. Smatram, naime, svojom dužnošću tražiti pomoć za svoje svećenike, te Vam se obraćam molbom da nam i dalje nastavite pomagati kroz misne intencije. Mi uzvraćamo molitvom za Vas, te Vaše biskupsko služenje povjeravamo presvetoj Bogorodici, u nadi da ćete pozitivno odgovoriti na našu molbu”.

Misionar koji je preko kumstava povezao Tordince i Ugandu

Svećenik Vrhbosanske nadbiskupije i misionar u Ugandi vlč. Gabrijel Jukić u nedjelju je posjetio Župu Presvetog Trojstva u Tordincima. Vlč. Jukić predslavio je nedjeljne mise u župnoj crkvi i filijali sv. Antuna Padovanskog u Antinu uz domaćeg župnika vlč. Josipa Erjavca. U prigodnim propovijedima spomenuo je iskustva svog života i djelovanja u Africi. Naglasio je […]

Razumijevanjem svojih svećenika i velikodušnošću vjernika Požeška biskupija može pomagati spomenute afričke Crkve misnim nakanama i na druge načine.