Pomoć u teškim trenucima

MVEP: Ponovno je potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore

11. siječnja 2021. u 16:31

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: HKoV

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske objavilo je danas priopćenje o pomoći iz inozemstva koje prenosimo u cijelosti…

Prijedlog Hrvatima u Dublinu: Uključimo se u ovu akciju – konkretnom pomoći

Vlč. Josip Levaković, voditelj Hrvatske katoličke misije Dublin, zamolio je članove svoje misije da se uključe u konkretnu pomoć pojedincu ili obiteljima koje su stradale od potresa. Njegov prijedlog prenosimo u cijelosti… “Poštovani članovi naše misije, drage sestre i braćo! Od samoga početka pratim razvoj situacije vezane uz teški potres koji je pogodio Sisak, Petrinju, […]

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova s cjelokupnom diplomatsko-konzularnom mrežom od trenutka kada je središnju Hrvatsku krajem prosinca 2020. godine pogodio niz razornih potresa, izvješćuje strane države i međunarodne organizacije o razornim učincima tih elementarnih nepogoda.

Ova nepredviđena situacija još je jednom potvrdila prednosti članstva u Europskoj uniji. Kao što je već poznato, Hrvatska je odmah 29. prosinca 2020. godine aktivirala Mehanizam unije za civilnu zaštitu, namijenjen pružanju žurne pomoći, te su brojne države članice reagirale u prva 24 sata slanjem nužne žurne pomoći. Dosad je pomoć stigla iz Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Litve, Mađarske, Njemačke, Portugala, Rumunjske, Slovačke i Slovenije kopnenim, morskim i zračnim putem.

Na tragediju su promptno solidarno reagirale i zemlje iz jugoistočne Europe, među njima Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija, Srbija te Turska, koje su uputile pomoć na razne načine, u financijskom obliku ili humanitarnim pošiljkama.

Jednako tako, države iz svih krajeva svijeta pokazale su suosjećanje i uputile pomoć, financijskim donacijama Kanada, Kina i Ukrajina, a humanitarnom pomoći Republika Koreja i Sjedinjene Američke Države. Mnoge druge zemlje također su iskazale spremnost pomoći u opremi ili upućivanjem stručnjaka, što Hrvatska zasad ne može prihvatiti, no i tim državama želimo iskazati zahvalnost.

Posebno zahvaljujemo hrvatskim iseljenicima diljem svijeta, koji su pokazali iznimnu nesebičnost te kroz svoje udruge, Hrvatske katoličke misije i župne zajednice, i ovom prigodom, kao i nebrojeno puta dosad, pokazali spremnost pomoći domovini u teškim trenucima. Time je ponovno potvrđena neraskidiva veza između Hrvatske i njezine dijaspore.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zahvaljuje na pomoći međunarodnim organizacijama poput UNICEF-a i UNHCR-a te brojnim drugim međunarodnim partnerima, stranim ulagačima, tvrtkama i udrugama građana, kao i pojedincima, koji su iskazali solidarnost svojim velikodušnim doprinosom.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nastavlja s koordinacijom prikupljanja pomoći kroz međunarodne kontakte, te još jednom zahvaljuje svima na dosad pruženoj pomoći i iskazanoj sućuti, kao i onima koji to planiraju učiniti u narednom razdoblju. Hrvatska to neće zaboraviti.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

Aktivna je službena mrežna stranica na kojoj se mogu pronaći sve informacije na jednom mjestu za one koji traže i nude pomoć za pogođena područja.