Zagreb

Na jesenski ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1 prijavljeno 20-ero polaznika iz deset zemalja

14. rujna 2023. u 11:35

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

Jesenski ciklus Hrvatskog internetskog tečaja HiT-1, koji zajednički provode Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska matica iseljenika i Sveučilišni računski centar Srce, započeo je u ponedjeljak.

Sveučilišnu školu hrvatskog jezika i kulture završilo 28-ero polaznika

U petak je završila Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture koju već niz godina organiziraju Hrvatska matica iseljenika i Sveučilište u Zagrebu. U radu škole sudjelovalo je 28-ero polaznika iz 12 europskih i prekomorskih zemalja (Švicarske, Njemačke, Nizozemske, Velike Britanije, Francuske, Švedske, Bjelorusije, Mađarske, Austrije, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Brazila i Japana). Kao i prethodnih […]

Pohađat će ga 20-ero polaznika iz deset zemalja (Argentina, Bolivija, Belgija, Kina, Ekvador, Peru, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Ujedinjeni Arapski Emirati). Kao i prijašnjih godina, među njima su i stipendisti Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (četiri stipendije) i Sveučilišta u Zagrebu (pet stipendija).

Hrvatski internetski tečaj HiT-1 sastoji se od sedam nastavnih cjelina za čije ovladavanje polaznici imaju na raspolaganju ukupno 12 tjedana u čemu im pomažu iskusni lektori te stručnjaci za hrvatski kao ini jezik Marija Bošnjak, Maša Musulin i Zrinka Kolaković. Nastava je interaktivna, a pristup učenju jezika individualiziran što znači da se sadržaj prilagođava potrebama i mogućnostima svakoga pojedinca ponaosob. Tečaj se provodi putem sustava za e-učenje, a uključuje i obavezna 24 nastavna sata s lektorom putem interneta (Skype) kada polaznici imaju priliku razgovarati s e-lektorima, izvornim govornicima hrvatskoga.

Od proljeća 2011. do jeseni 2023. godine održano je 26 semestara, tečaj je pohađalo 322 polaznika iz 56 zemalja, a održano je i više od 7 700 sati individualne nastave uživo.

Konačna odluka o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je za akademsku godinu 2023./24. ukupno 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj, za 308 kandidata – budućih polaznika Tečaja. […]

Jesenski HiT-1 traje do 3. prosinca 2023. Organizatori najavljuju i termine za 2024.: proljetni semestar 4. ožujka – 26. svibnja 2024. (prijave do 23. veljače 2024.) i jesenski semestar 16. rujna – 8. prosinca 2024. (prijave do 6. rujna 2024.).

Lada Kanajet Šimić