Zagreb

Na skupu hrvatske diplomacije posebna pažnja posvećena – dijaspori

28. kolovoza 2023. u 10:18

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH

Dvodnevna Konferencija veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske održana je u četvrtak i petak u Zagrebu.

Što je s imenovanjima novih veleposlanika? ‘Prijedlog Vlade je na predsjednikovu stolu’

Povodom tradicionalne Konferencije veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković u srijedu je u Zagrebu organizirao svečano primanje. U prigodnom govoru, premijer je naglasio da je Hrvatska u ovoj godini ostvarila ključne strateške ciljeve koji su vezani za dublju integraciju Hrvatske u Europsku uniju… “Istoga dana ući u Schengenski […]

Događaj je uvodnim govorom o aktualnim vanjskopolitičkim temama i prioritetima hrvatske vanjske politike otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a zatim se prisutnima obratio i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković održao je uvodno izlaganje na panel raspravi pod temom “Parlamentarna diplomacija u službi promicanja vanjskopolitičkih prioriteta Republike Hrvatske” na kojemu su sudjelovali i saborski zastupnici. Uslijedilo je izlaganje posebnog gosta Alexandera Schallenberga, saveznog ministara za europske i međunarodne poslove Republike Austrije.

U drugom dijelu konferencije održane su panel rasprave, na kojima su sudjelovali i čelnici drugih ministarstava koja se bave međunarodnim političkim pitanjima i ciljevima Republike Hrvatske na međunarodnom planu. Paneli su se također bavili ključnim gospodarskim procesima i izazovima gospodarske diplomacije, istražujući načine na koje Republika Hrvatska može ostvariti konkurentske prednosti na međunarodnom tržištu. Posebna pažnja posvećena je suradnji s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Paneli su istaknuli važnost povezivanja s hrvatskom dijasporom i razvijanje strategija koje podržavaju njihovu interakciju s domovinom.

Konačna odluka o dodjeli stipendija za učenje hrvatskog jezika u Republici Hrvatskoj

S ciljem učenja hrvatskog jezika, upoznavanja i njegovanja hrvatske kulture i nacionalnog identiteta te jačeg povezivanja i suradnje s iseljenim Hrvatima i njihovim potomcima, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske dodijelio je za akademsku godinu 2023./24. ukupno 500 stipendija za učenje hrvatskoga jezika u Republici Hrvatskoj, za 308 kandidata – budućih polaznika Tečaja. […]

Na panel raspravi “Tri razvojna prioriteta za budućnost Hrvatske – digitalna transformacija, demografska revitalizacija, dekarbonizacija (3D)” održano je uvodno izlaganje Zvonimira Frke-Petešića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade, na temu: „Klimatski, energetski, digitalni i demografski izazovi današnjice“.

Između ostalih, izlagali su ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i ministar obrane Mario Banožić.

Na panel raspravi “Nacionalna sigurnost Republike Hrvatske u kontekstu aktualne političko-sigurnosne situacije u jugoistočnoj Europi” govorio je Daniel Markić, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije.

Tijekom drugog dana Konferencije održani su paneli o javnoj i kulturnoj diplomaciji, a državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Hrvatskom saboru Zdravka Bušić govorili su o uključenju hrvatske dijaspore u gospodarski život Hrvatske i stvaranje uvjeta za njihov povratak i ulaganja.

Konferenciju je govorom zaključio posebni gost, Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji je imao izlaganje na temu: „Bosna i Hercegovina na putu od statusa kandidata do otvaranja pristupnih pregovora s EU“.

Intervju s jednim od najpoznatijih hrvatskih emigranata: Hrvatska lađa tone, ne smije se čekati nego djelovati

Rijetko komu predstavlja zadovoljstvo, pa tako i mladim osobama, odlazak iz postojećega životnog okružja, ostavljanje dragih osoba, domovine, posebice ako je to dugotrajno ili – zauvijek. Mnogi o tome svjedoče kao o posljednjem odabiru, ako doista više nemaju drugog izbora, tj. ako su dugotrajno nezaposleni i jednostavno ne znaju kako drukčije preživjeti. Postoje i oni […]

Redovito godišnje okupljanje predstavnika hrvatske diplomacije označilo je značajan trenutak za analizu i raspravu o ključnim aspektima hrvatske vanjske politike. Ovaj skup je omogućio sveobuhvatnu razmjenu stajališta o aktualnim izazovima koji su pred nama.