Santiago

Najavljujemo Noć hrvatske glazbe u Čileu

6. siječnja 2023. u 8:37

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: PR

U organizaciji Kulturno-umjetničkog društva Domovina i Hrvatskog stadiona iz Santiaga, u glavnom gradu Čilea 7. siječnja 2023. održat će se glazbeni događaj “Noć hrvatske glazbe”. Nastup će se održati u 19 sati u prostorima kulturne institucije Teatro Carabineros de Chile.

Milanović s Hrvatima u Santiagu: Priča o vama je za hollywoodske filmove. Ponosni smo na vas!

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović boravi u službenom posjetu Republici Čileu, a u ponedjeljak je bio na svečanoj večeri s hrvatskom zajednicom u Hrvatskom klubu u Santiagu. U svom govoru podsjetio je hrvatske iseljenike kako ih je posjetio i prije deset godina… “Nisam došao po vaše glasove ili političku podršku. Ali, vaša priča je nevjerojatna, […]

Na ovom glazbenom događaju sudjelovat će nekoliko iseljeničkih hrvatskih udruga iz Čilea i Argentine. Kulturno-umjetničko društvo Domovina predstavit će svoj folklorni sastav Baština te žensku klapu Snaga. Bit će predstavljen i glazbeni sastav Daleko. Specijalni gosti ove zanimljive glazbene večeri dolaze iz Argentine u još jednom klapskom sastavu muške klape BA.

Muška klapa BA osnovana je 1988. godine u Argentini, a tvori je osmero prijatelja čiji je glazbeni voditelj Ivo Puches. Njihov repertoar se temelji na klapskim, ali i popularnim dalmatinskim pjesmama koje se izvode uz instrumentalnu pratnju.

Kulturno-umjetničko društvo Domovina

Ženska klapa Snaga osnovana je 2019. u Čileu unutar Kulturno-umjetničkog društva Domovina, uz potporu Stjepane Lukašević, voditeljice klapskog pjevanja iz Hrvatske. Sastavljena je od pet članica hrvatskih korijena koje se kroz klapsku pjesmu žele povezati sa zemljom svojih predaka.

Kulturno-umjetničko društvo Domovina

Kulturno-umjetničko društvo Domovina djeluje od 2007. godine. Osim klape Snaga, unutar ovog društva aktivan je i folklorni sastav Baština koji objedinjuje vokalnu, instrumentalnu i plesnu sekciju. Broji 14-ero članova različitih naraštaja potomaka hrvatskih iseljenika. U posljednjih 15 godina Baština je održala brojne nastupe diljem Čilea i Južne Amerike.

Kulturno-umjetničko društvo Domovina

Vokalno-instrumentalni sastav Daleko djeluje unutar društvenog i sportskog kluba Hrvatski stadion u glavnom gradu Čilea. Njihov temeljni repertoar čine dalmatinske pjesme reproducirane kroz zvukove gitare i mandoline.

Kulturno-umjetničko društvo Domovina

Klapska glazba osobito je zanimljiv folklorni oblik njegovanja kulture hrvatskih predaka potomaka hrvatskih iseljenika u prekomorskim zemljama. Hrvatski iseljenici i njihovi potomci u Južnoj Americi većinom potječu s dalmatinskih otoka, stoga ne čudi njihov povećan interes za a capella pjevanjem.

Otvoren Konzulat Republike Hrvatske na sjeveru Čilea. Hrvati su ovdje iseljavali zbog proizvodnje salitre

Svečano je otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea. Uz regiju Tarapacá, novootvoreno konzularno predstavništvo ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota. Uz prisutnost veleposlanice Mire […]

Dodajmo na kraju kako se Noć hrvatske glazbe u Santiagu održava uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Prijenos uživo moći ćete pogledati na Facebook stranicama Kulturno-umjetničkog društva Domovina i Hrvatske matice iseljenika.

Sara Večeralo, Hrvatska matica iseljenika