München

Najstarija inozemna hrvatska župa u Europi slavi 75. rođendan. Nastupit će dva sastava iz domovine

29. svibnja 2023. u 0:01

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatska katolička župa München

Hrvatska katolička župa München najstarija je inozemna župa u cijeloj Europi pa se slobodno može reći da su sve današnje inozemne misije rođene upravo iz nje.

Brojke koje puno toga govore! U Münchenu krizmano čak 217 mladića i djevojaka!

Hrvatska katolička župa München proslavila je u prošlu subotu svetu krizmu. Za tu prigodu iz Hrvatske je došao mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije koji je u crkvi St. Mihael predslavio svečano euharistijsko slavlje i podijelio sakrament svete potvrde za 217 mladića i djevojaka. U koncelebraciji su uz nadbiskupa bili fra Petar Klapež, župnik […]

Župa djeluje na području nadbiskupije München Freising, od Rosenheima do Freisinga i od Garmisch-Partenkirchena do Augsburga. Pri svom osnutku imala je oko tri tisuće vjernika, a danas ih broji preko 65 tisuća.

“Naša župa od svog ustanovljenja do danas kroz ovih 75 godina diše punim plućima. Pripada među najveće župe izvan Republike Hrvatske. Mnogo toga je od početka stavljeno na čvrste temelje. Mnogo toga je ne samo zamišljeno nego i ostvareno”, rekao je župnik fra Petar Klapež.

A prvi župnik bio je fra Dominik Šušnjara koji je prvom naraštaju naših vjernika ostao u lijepom sjećanju, kao i brojni svećenici s časnim sestrama…

“Mnogo je vjernika laika svojom žrtvom ugradilo sebe u duhovni život ove župe. Stoga sa subraćom svećenicima, časnim sestrama i pastoralnim djelatnicima, srdačno pozivamo sve naše vjernike, kao i sve ljude dobre volje, da zahvalimo dragom Bogu i našoj Nebeskoj Majci na svim milostima te zajedno proslavimo ovu veliku 75. obljetnicu naše župe”, pozvao je fra Petar Klapež.

Veličanstveni duhovni koncert Alana Hržice u Münchenu: Svi smo te večeri osjećali posebnu radost i zajedništvo

U prošlu subotu u monumentalnoj crkvi sv. Pavla u Münchenu održan je duhovni koncert koji je predvodio Alan Hržica sa svojim slavljeničkim timom. Više od tisuću Hrvata prisustvovalo je dvosatnoj večeri slavljenja. Pod vodstvom Duha Svetoga zajedničkim snagama sa svojim sinovima, koji su prvi put uz njega nastupili, Hržica je donio Krista u srca prisutnih […]

Taj veliki jubilej zajednica će proslaviti svečanom akademijom i koncertom u Herkulessaal der Residenz u subotu, 17. lipnja 2023. s početkom u 18 sati. Nastupit će Klapa Sveti Juraj i orkestar Hrvatske ratne mornarice iz Splita.

Proslava 75. obljetnice bit će zaključena svetom misom u nedjelju, 18. lipnja 2023. u St. Michael crkvi s počekom u 12.30 sati, koju će predsloviti kardinal Josip Bozanić.

Duhovnu obnovu u čast sv. Antuna Padovanskog od 10. do 13. lipnja 2023. u crkvi sv. Pavla predvodit će pater Ike Mandurić…

“Pozivamo sve naše vjernike na duhovnu obnovu kako bi se što bolje pripremili za proslavu ovog velikog jubileja. Pozivamo i sve naše sponzore da nam novčanim prilogom iziđu u susret i pomognu u organizaciji. Svoj prilog mogu uplatiti na Spende konto: DE94 7509 0300 0002 0202 03 – BIC: GENODEF1M05 s naznakom: Für 75. Jubiläum KKG München. Za svaki iznos iznad 100 eura može se dobiti Spendebescheinigung od naše župe”, zaključio je fra Petar Klapež.

Hrvatska klapa iz Münchena osvojila međunarodno zlato

Klapa Croatia Hrvatske katoličke župe München osvojila je u petak zlato na 31. izdanju Međunarodnog natjecanja zborova u dvorani Auditoriuma Gran Guardia u Veroni. Riječ je o manifestaciji koja svake godine okupi desetke zborova iz raznih dijelova svijeta. Zborovi su tako imali priliku pokazati rezultat svoga rada u 20-minutnom programu. Nastupilo je 13 zborova, među […]

Ulaznice za akademiju i koncert mogu se kupiti po promotivnoj cijeni od 15 eura na ovoj poveznici, ili izravno na prodajnim mjestima – vorverkaufsstellen muenchenticket.de.