Milwaukee

Nakon 92 godine služenja hrvatski franjevci oprostili se sa župom u West Allisu

29. lipnja 2022. u 0:01

Potrebno za čitanje: 3 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Cro Franciscans

U nedjelju u hrvatskoj župi sv. Augustina u West Allisu održan je oproštaj od hrvatskih franjevaca koji su na ovome mjestu služili 92 godine. Župa, smještena u predgrađu grada Milwaukee, najvećeg grada u saveznoj državi Wisconsin, osnovana je 1928. godine. Osim nje u nadbiskupiji Milwaukee od 1917. djeluje i hrvatska župa Presvetog Srca Isusova.

Fra Pavao Maslać proslavio dijamantnu misu

U subotu 19. ožujka 2022., u hrvatskoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, fra Pavao Maslać, hercegovački franjevac i najstariji član Hrvatske franjevačke Kustodije Svete Obitelji u Americi i Kanadi, proslavio je svoju dijamantnu misu – 60 godina svećeništva. Za ovu prigodu okupila su se sva braća iz Chicaga, a stigli su i gosti: fra Lovro Šimić […]

Za ondašnje prilike bilo je dovoljno hrvatskih useljenika da se za njih osnuju dvije župe, a i udaljenost između ovih dviju kolonija u to je vrijeme bila značajna.

Župu sv. Augustina s ovećom je hrvatskom kolonijom, koja je naselila taj predio, osnovao dijecezanski svećenik vlč. Franjo Bahorić, a već 1930. godine župu su preuzeli hrvatski franjevci. Prvi župnik franjevac fra Zvonko Mandurić izgradio je župnu kuću, a dugogodišnji župnik fra Blaž Jerković izgradio je crkvu i školu te uredio kuću za časne sestre Kćeri Božje ljubavi koje su učile u župnoj školi.

Fra Vjekoslav Bambir izgradio je prostranu dvoranu i kuhinju, a obnovio je i crkvu. Župnici koji su služili na ovome mjestu nakon njih vrijedno su radili i održavali postojeće prostorije, uvijek nadodajući ono što je potrebno.

Kroz duga desetljeća upravo je župa sv. Augustina bila jedna od najvećih i najbolje organiziranih hrvatskih župa u SAD-u. Kroz proteklih 30 godina, budući da nije bilo novih useljavanja u ovaj dio Amerike, korak po korak postajala je isključivo englesko govoreća te je to i bio razlog da su se fratri iz Kustodije Svete Obitelji odlučili povući iz nje.

Župljani su pak željeli izraziti svoju zahvalnost svim fratrima koji su služili na ovome mjestu. Tako su u nedjelju 26. lipnja 2022. organizirali svečani oproštaj.

Cro Franciscans

Svetu misu predvodio je dosadašnji župnik fra Lawrence Frankovich koji je ovdje služio tijekom proteklih 28 godina. U koncelebraciji su bili i fra Nenad Galić, bivši župnik i gvardijan iz Chicaga, fra Ivica Majstorović, župnik iz župe sv. Jeronima u Chicagu, izaslanik kustodijske uprave fra Nikola Pašalić iz New Yorka te drugi lokalni svećenici.

Nakon svete mise druženje je nastavljeno u dvorani uz prigodni domjenak na kojem su se izmjenjivale riječi zahvale i poštovanja spram onoga što su naša braća na ovome mjestu činila kroz gotovo cijelo stoljeće.

Napustiti bilo koje mjesto služenja nije lako. Osobito je to teško u iseljeništvu gdje se naši kršćanski, redovnički i narodni korijeni vežu uz mjesta koja su kroz duge godine bila središta vjerske i domoljubne obnove našeg iseljenog naroda, a time i središta na kojima smo i mi fratri otkrivali svoj identitet ovdje u Sjevernoj Americi.

Mise i prosvjedi hrvatske dijaspore završavali su na američkim televizijama

U nedjelju. 7. srpnja 1991. godine, u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Chicagu, održana je sveta misa za Ravena Čuvala, prvu civilnu žrtvu srpske komunističke vojske u glavnom gradu Hrvatske, i za sve one koji su položili svoj život u obrani slobodne Hrvatske. Tridesetogodišnji Čuvalo, suprug i otac trogodišnjeg sina, imao je jedan od najvećih […]

Hrvatska župa sv. Augustina ovoga se tjedna tako pridružila dugoj listi hrvatskih župa s kojih smo mi fratri bili prisiljeni otići slijedeći svoju misiju koja je od prvog dana ista – služiti naš narod ondje gdje je on najpotrebniji. I dok nam razum govori da je vrijeme bilo ovo učiniti, srce nam nije uvijek na istome mjestu. Osobito je to tako kod naše braće koja su na ovoj župi služila dugi niz godina.

Prema odluci nadbiskupije Milwaukee, hrvatska župa sv. Augustina krajem ovoga mjeseca bit će spojena s dvije susjedne župe: sv. Rite i Uznesenja BDM. Ove će tri župe tako postati jedna župa, sve tri crkve ostat će otvorene, a služit će ih isto pastoralno osoblje. Mali broj hrvatsko govorećih župljana iz župe sv. Augustina i svi drugi koji su hrvatskog podrijetla imaju pak mogućnost svoj jezični i narodni izričaj nastaviti njegovati u hrvatskoj župi Presvetog Srca Isusova u Milwaukeeju.

Cro Franciscans

Prigoda je ovo da se dadne hvala Bogu za sve njegove darove našoj redovničkoj zajednici koje smo primili kroz služenje u župi sv. Augustina. Prigoda je ovo i da zahvalimo našim fratrima koji su na ovome mjestu slavili Boga, ljubili Crkvu i čuvali naš narod. Donosimo ovdje njihova imena. Pokojnima pokoj vječni, a živima neka Bog udijeli stostruko blagoslova.

Ovako je 1946. izgledao naš susret s New Yorkom: Dao Bog da tako ostane na vjekove

Napokon je došao i taj trenutak. Duboki, metalni zvuk brodske sirene snažno je potresao gluhu tišinu mrtvog mjesta i u nekoliko minuta bili smo u pokretu. Odmicali smo sve više i više od obale. Za nama je na moru ostala samo duga staza pjenušave morske vode. Talijani su vikali i rukama mahali. A u nama […]

fra Zvonko Mandurić, fra Hugolin Feysz, fra Leon Medić, fra Bono Bilandžić, fra Blaž Jerković, fra Boško Benković, fra Ambroz Budimir, fra Vjeko Bambir, fra Karlo Pleše, fra Trpimir Musa, fra Ante Dukić, fra Vendelin Vasilj, fra Nenad Galić, fra Slavko Soldo, fra Stjepan Bedeniković, fra Jerko Kućan, fra Veselko Kvesić, fra Robert Galinac, fra Lawrence Franković.

Cro Franciscans