Zagreb

Napustio nas je Domagoj Ante Petrić, povratnik iz Argentine i glasnik slobodne Hrvatske

24. listopada 2021. u 19:26

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Životne priče

FOTO: Hrvatska matica iseljenika

U Zagrebu je preminuo Domagoj Ante Petrić, istaknuti publicist i političar te povratnik iz Argentine. Obnašao je niz visokih dužnosti u Ministarstvu povratka i iseljeništva, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a bio je i zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika.

Preminula ugledna Hrvatica iz San Diega

U utorak 19. listopada u 71. godini preminula je Neda Miranda Blažević Krietzman, članica Društva hrvatskih književnika. Neda Miranda Blažević Krietzman rođena je 1. siječnja 1951. u Gračacu u Hrvatskoj. Odrasla je u Zagrebu. Studij komparativne književnosti i sociologije završila je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je kao urednica u Obrazovnom programu na Radio […]

Domagoj Ante Petrić rođen je u Zagrebu 8. lipnja 1938., a Hrvatsku je s obitelji napustio u svibnju 1945. Preživio je Bleiburg te proveo rano djetinjstvo i prve školske dane u izbjegličkim logorima u Italiji, nakon čega se s roditeljima i sestrom Višnjom 1947. nastanio u Argentini.

Novinarstvom se bavio od studentskih dana te je bio parlamentarni izvjestitelj, ali i glavni urednik časopisa Planteo i Armas y Geostrategia. Španjolska agencija EFE, katolička AICA te talijanske ANSA i IPS objavljivale su njegove članke i izvješća.

Na radiopostajama u Buenos Airesu, Argentina, El Mundo, America i Belgrano vodio je i uređivao emisije. Obnašao je dužnosti u Predsjedništvu Republike Argentine, u Tajništvu za demokratizaciju kulture i u Savjetu predsjednika Republike, a bio je i gostujući profesor političkoga novinarstva na argentinskom sveučilištu „John F. Kennedy”. Također je bio tajnik za kulturu i informiranje u prvom predstavništvu Republike Hrvatske u Argentini.

Godine 1995., nakon pola stoljeća egzila, na poziv prvoga hrvatskog predsjednika doktora Franje Tuđmana vratio se u domovinu Hrvatsku, gdje je imenovan pomoćnikom ministra u Ministarstvu povratka i useljeništva, zatim je dvijetisućitih djelovao u službi za Hrvate izvan domovine u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, a potom do umirovljenja obnašao dužnost doravnatelja Hrvatske matice iseljenika. Bio je član Argentinskoga društva pisaca i novinarskog društva „Circulo de la Prensa”. Član je bio predsjedništva Hrvatskoga žrtvoslovnog društva i kolumnist na hrvatskome i španjolskome jeziku internetskog portala hrsvijet.net. Nositelj je triju najviših državnih odličja za rad u korist Republike Hrvatske.

U Montrealu je preminuo Krešimir Krnjević, jedan od najcitiranijih svjetskih znanstvenika

U petak je u Montrealu, u 94. godini života, preminuo liječnik Krešimir Krnjević. Rođen je 7. rujna 1927. u Zagrebu. Kao sin političara Jurja Krnjevića djetinjstvo je proveo u emigraciji te je osnovnu školu završio u Ženevi. U domovinu se vratio s ocem nakon uspostave Banovine Hrvatske 1939. Ponovno ju je napustio u travnju 1941. […]

Među njegovim djelima izdvajamo Asi sangraba la Argentina, Buenos Aires 1980. Bitno je istaknuti kako su mu mnogobrojni članci i studije, reportaže i kolumne razasute u najprestižnijoj hrvatskoj periodici u domovini i inozemstvu. Njegovi su napisi i kolumne više od četiri desetljeća u argentinskom časopisu na španjolskom jeziku Studija Croatica (pokrenutom u rujnu 1960.) – bili glasnikom slobodne i demokratske hrvatske države, koja je zagovarajući i braneći pravo Hrvatske na neovisnost, pridonijela očuvanju hrvatske nacionalne svijesti u inozemstvu i time dala velik obol osamostaljenju Hrvatske 1990-ih.

Svojim kritičkim osvrtima na prilike u domovini poliglot Domagoj Ante Petrić omogućavao je mnogim hrvatskim iseljenicima hispanističkoga svijeta u Južnoj Americi da u svojim sredinama objektivno informiraju o tadašnjem položaju Hrvatske u Brozovoj „nesvrstanoj“ federaciji.

Svojim je domoljubnim i angažiranim djelovanjem na očuvanju hrvatske nacionalne svijesti dao veliki doprinos borbi za uspostavu demokratske hrvatske države, na čemu mu treba odati dužno priznanje.

Preminuo bivši ministar hrvatskog iseljeništva

U Caracasu je 21. rujna 2021. preminuo dr. Zdravko Sančević. Rođen je 20. siječnja 1931. godine u Crkveni u BiH, a s roditeljima je 1948. stigao u Venezuelu. Kao doktor znanosti, profesor i osnivač Naftne škole Centralnog sveučilišta Venezuele (UCV) bio je na visokim tehničkim pozicijama u venecuelanskoj naftnoj industriji (PDVSA). Sudjelovao je u osnivanju […]

Za njim tuguju njegova ljubljena supruga i djeca te brojni suradnici i prijatelji iz Argentine i mile mu domovine Hrvatske.

Počivao u miru Božjem!

Darko Mažuranić