Blagdan sv. Josipa

‘Naš najveći uspjeh jest da uspjehe više ne moramo spominjati i da je došlo vrijeme da se o njima šuti’

22. ožujka 2022. u 7:41

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji

Svečanom akademijom održanom u Gradskoj knjižnici u Subotici, 18. ožujka obilježen je praznik hrvatske zajednice u Republici Srbiji i 20. obljetnica formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji.

Razotkrivene poteškoće s kojima se suočava hrvatska nacionalna manjina na prostoru Vojvodine i Republike Srbije

“Demografska i društvena održivost Hrvata u Vojvodini: aktualni trendovi, izazovi i perspektive” naslov je nove knjige u sunakladi Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba, podružnica Vukovar, i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, čiji su autori dr. sc. Dražen Živić, dr. sc. Sandra Cvikić i Tomislav Žigmanov, prof. Recenzenti su izv. prof. dr. […]

Događaju su, među ostalima, prisustvovali: Zdravka Bušić, zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Goran Ivanović, Marijan Pavliček, Stipan Šašlin i Nikola Mažar, zastupnici Hrvatskog sabora, Milan Bošnjak, savjetnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu, Stjepan Glas, opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji, Velimir Pleša, generalni konzul Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Subotici sa suradnikom te Milinka Hrćan, uime pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

U okviru večernjeg programa prikazan je videouradak o 20. obljetnici formalno-pravnog priznanja Hrvata nacionalnom manjinom u Republici Srbiji, nakon čega su uslijedila obraćanja predsjednice HNV-a Jasne Vojnić te visokih dužnosnika Republike Hrvatske Zvonka Milasa i Zdravke Bušić. U drugom dijelu programa ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov održao je predavanje vezano uz spomenutu obljetnicu na temu „Hrvati u Vojvodini / stara zajednica mladih institucija“.

Žigmanov i Čeliković ukazali na probleme u Vojvodini

Okrugli stol “Jezik i identitet“ održan je u subotu u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek. Događaj je organiziran u okviru izbornoga kolegija „Jezik i identitet u odgoju i obrazovanju“ sveučilišnoga poslijediplomskoga doktorskog studija „Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja“, a u okviru projekta Lingvistička istraživanja hrvatskih narodnih govora u Vojvodini s naglaskom na […]

“Donošenjem spomenutog Zakona i formalno-pravnim priznanjem statusa nacionalne manjine, Hrvatima je u Srbiji otvorena mogućnost institucionalnog i od države financijski poduprtog ostvarivanja prava u području obrazovanja, kulture, informiranja i službene uporabe hrvatskog jezika i pisma. Već te 2002. godine osniva se krovna institucija hrvatskog naroda u Republici Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, na prostoru Grada Subotice uvodi se mogućnost obrazovanja na hrvatskom jeziku, osniva se Novinsko-izdavačka ustanova ‘Hrvatska riječ’, a slijedi stabilizacija informiranja na hrvatskom jeziku u okviru Televizije Novi Sad, čine se prvi koraci na planu uvođenja hrvatskog jezika i pisma u službenu uporabu na području Autonomne Pokrajine Vojvodine, osniva se desetak hrvatskih udruga kulture… Od tada do danas borba za ostvarivanje prava hrvatske zajednice nije prestala, predaha poput onih u razdoblju od listopadskih promjena 2000. godine do 12. ožujka 2003. godine u ovih 20 godina bilo je malo. Borba, ustrajnost, stajanje na braniku, ljubav prema svom narodu te podrška Republike Hrvatske učinili su da su Hrvati u Srbiji danas ono što jesu – Bogu zahvalni što su očuvali baštinjeno i oduprli se zubu vremena i raznim strategijama razbijanja zajednice te što su se kapljice znoja, ipak pretvorile u nešto više”, ističe se u prikazanom videouratku.

„Naš najveći uspjeh jest da uspjehe više ne moramo spominjati i da je došlo vrijeme da se o njima šuti. Da je došla posljednja godina četvrtog saziva HNV-a kada su mnogobrojna postignuća i uspjesi svima nama poznati, kada nam dolaze izbori i popis stanovništva i kada je vrijeme da se u tišini počinju zbijati redovi i učvršćivati utvrde koje smo mukotrpno gradili. Baš kao što je i sv. Josip to činio“, rekla je u svom obraćanju predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Istoga dana s gostima iz Republike Hrvatske vodstvo hrvatske zajednice održalo je sastanak u prostorijama HNV-a na kojem je bilo riječi o aktualnom položaju hrvatske zajednice, njihovim izazovima i planovima.

Pozdravljena objava digitalnog narativa o zločinima nad Hrvatima u Vojvodini

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini jedina je politička stranka Hrvata u Republici Srbiji koja od osnutka, bez obzira na cijenu, jasno govori i o zločinima nad ovdašnjim Hrvatima, za razliku od onih Hrvata koji se političkim temama bave prigodničarski i infantilno, uz nerazumljivu potporu hrvatske diplomacije u Srbiji. Utemeljeni takvim ideološkim sadržajima, dužni smo pozdraviti […]

Svečani program svojim izvedbama obogatili su komorni sastav Hrvatske glazbene udruge „Festival bunjevački pisama“ pod ravnanjem prof. Mire Temunović te recitator Pavao Huska, javlja Hrvatsko nacionalno vijeće u Republici Srbiji.