Okrugli stol

Žigmanov i Čeliković ukazali na probleme u Vojvodini

27. travnja 2021. u 8:16

Potrebno za čitanje: < 1 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Screenshot

Okrugli stol “Jezik i identitet“ održan je u subotu u organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Osijek.

HNV u Republici Srbiji pisao predsjedniku Vučiću

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji uputila je 5. ožujka službeni zahtjev predsjedniku Aleksandru Vučiću u kojem traži uvođenje hrvatskog jezika u službenu uporabu u Gradu Somboru, općinama Apatin i Bač te na području cijele Autonomne Pokrajine Vojvodine. Ohrabrena primjenom načela pozitivne diskriminacije na posljednjoj sjednici Skupštine Grada Subotice, kod izglasavanja izmjena […]

Događaj je organiziran u okviru izbornoga kolegija „Jezik i identitet u odgoju i obrazovanju“ sveučilišnoga poslijediplomskoga doktorskog studija „Obrazovne znanosti i perspektive obrazovanja“, a u okviru projekta Lingvistička istraživanja hrvatskih narodnih govora u Vojvodini s naglaskom na mjesta u kojima se govori slavonskim dijalektom. Voditeljica studija i projekta je izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar, prodekanica za nastavu.

Svoja promišljanja o odnosu jezika i identiteta izložili su predstavnici Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Republici Srbiji Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, te Katarina Čeliković, stručna suradnica za kulturne projekte i programe.

Žigmanov i Čeliković govorili su o hrvatskome jezičnom identitetu u Vojvodini kroz povijesni pregled te posebno ukazali na probleme koji su aktualizirani zbog mogućnosti uvođenja bunjevačkoga jezika kao jednoga od četiriju službenih jezika u Subotici. Bila je prikazana i jezična praksa i izazovi pred kojima su Hrvati u Vojvodini te načini i modeli očuvanja kako materinskih govora tako i standardnog hrvatskog jezika. Nakon izlaganja postavljena su pitanja o financijskoj potpori Hrvatske i Srbije, nakon što se dobila slika o vrlo bogatom životu na području kulture u kojoj je jezik temeljni marker nacionalnog identiteta.

Hrvati u Srbiji skupili 32 tisuće kuna

Krajem prošle godine Hrvatsko nacionalno vijeće i pripadnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji iskazali su solidarnost sa stradalima u razornom potresu u Hrvatskoj. Temeljem dogovora ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji, odlučeno je da će se za stradale prikupljati isključivo financijska pomoć i to preko računa Fondacije “Cro-fond”. “Odaziv onih koji su podržali ovu akciju […]

O jezičnome identitetu u kontekstu bosanskohercegovačkih prilika govorile su profesorice sa Sveučilišta u Tuzli izv. prof. dr. sc. Nihada Delibegović Džanić i prof. dr. sc. Amira Turbić Hadžagić.