Detalji sa sastanka

Naša dopisnica na događaju čije su slike obišle svijet: Amerikance su posebne privukli hrvatski nacionalni parkovi

2. lipnja 2021. u 10:06

Potrebno za čitanje: 4 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Irena Ozimec

U čast obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, prvi puta u povijesti Niagarini su se slapovi prelijevali u bojama hrvatske trobojnice.

Kakva senzacija! Niagarini slapovi i CN Tower u bojama hrvatske zastave

Povodom obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske, Generalni konzulat u New Yorku organizirao je u subotu navečer po lokalnom vremenu osvjetljavanje američke strane Niagarinih slapova u bojama hrvatske zastave. Spektakl je od 21 do 21:45 sati te ponovno od 22 do 22:25 sati uživo prenosio svjetski servis EarthCam, javlja Irena Ozimec. Svečanosti su prisustvovali veleposlanik Republike […]

Unatoč uobičajenoj proceduri koja odobrenim podnositeljima zahtjeva dopušta jedan 15-minutni interval iluminacije, ova je, kao produkt izvrsne suradnje Generalnog konzulata u New Yorku i Uprave parka Niagara, upriličena u dva termina u vremenski dužem trajanju.

Ovogodišnjem Danu državnosti prethodila je godina kada je normalan život stao. Turbulentna i dramatična 2020. utjecala je i još uvijek utječe na sva svjetska gospodarstva. Kako se život pomalo počeo vraćati u neku „novu normalu“, a bližila se obljetnica Dana državnosti, njezino obilježavanje je za generalnog konzula Republike Hrvatske u New Yorku Nikicu Kopačevića postalo platforma za razmišljanje o mogućem načinu kojim bi se Dan državnosti dostojanstveno obilježio te ujedno pomogao gospodarskom napretku domovine.

Znajući koliko Hrvatskoj kao turističkom odredištu sada više nego ikada prije treba promocija, rođena je ideja o osvjetljavanju svjetske turističke atrakcije – Niagarinih slapova…

Zlatko Ozimec

“Ovom inicijativom željeli smo na simboličan način obilježiti povezanost i strateško partnerstvo između Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država, od kulture, sporta i znanosti do vanjske politike, obrane i gospodarstva. Hrvatski iseljenici su posebno zaslužni u promicanju veza i suradnje između svoje domovine i zemlje u kojoj su pronašli svoj novi dom”, rekao je generalni konzul Nikica Kopačević.

Epidemiološke mjere bile su ograničavajući faktor, a činjenica da Uprava Parka obuhvaća obje strane – kanadsku i američku, zahtijevala je pažljivu koordinaciju. No, kada je početkom ožujka Upravni odbor Nacionalnog parka Niagara usvojio zamolbu Generalnog konzulata u New Yorku za iluminaciju slapova, moglo se početi s realizacijom ideje. U suradnji s Upravom parka dogovoreni su detalji i vrijeme iluminacije triju slapova, a Hrvatska turistička zajednica cijelom je projektu pružila snažnu marketinšku i PR podršku te je ovaj jedinstveni doživljaj prenosila na svojim društvenim mrežama Croatia Full of Life koje prati milijunska publika diljem svijeta.

Ovakve divne priče nećete pročitati svaki dan… Damir se zbog ljubavi vratio u Zagreb i zaboravio sve one loše stvari

Rođenjem vezan uz Melbourne, Damir Ljubičić odrastao je u Zagrebu gdje je u svijet novinarstva zakoračio pišući za razne tiskane medije. Sredinom 2000-ih životni put ga je vratio „tamo dolje“, gdje je sljedećih desetak godina uređivao tri publikacije namijenjene australskim Hrvatima, od kojih je najpoznatiji i najdugovječniji tjednik u hrvatskom iseljeništvu Hrvatski vjesnik. Nakon povratka […]

Kristijan Staničić, direktor HTZ-a, smatra da je ovaj poseban događaj važan u promociji naše zemlje kao atraktivnog turističkog odredišta na tržištu SAD-a…

„Interes Amerikanaca za našim odredištima raste iz godine u godinu, što potvrđuju i dvije novouvedene izravne aviolinije koje u ovoj sezoni spajaju Dubrovnik i New York, čime smo sa SAD-om postali povezani bolje nego ikada prije”, napomenuo je Staničić.

Irena Ozimec

O događaju su izvijestili brojni hrvatski portali, a prilog dopisnice HRT-a iz SAD-a Branke Slavice objavljen je u središnjim vijestima Hrvatske radiotelevizije.

Isto tako, na prijedlog Generalnog konzulata u New Yorku na temu razmjene iskustava i turističko promidžbenih ideja, organiziran je sastanak s predstavnicima američke Uprave parka Niagara. Tijekom sastanka domaćine se upoznalo s hrvatskim nacionalnim parkovima od kojih su im posebnu pažnju privukla Plitvička jezera, Krka, Kornati i Mljet. Zanimljiv im je bio i podatak da se rodna kuća i muzej Nikole Tesle, čija je skulptura smještena u središnjem dijelu parka, nalaze u Republici Hrvatskoj.

Upravo se ove godine obilježava 125. obljetnica od puštanja u pogon prve svjetske hidroelektrane na rijeci Niagara koja je dovela struju u grad Buffalo i druga udaljena mjesta u saveznoj državi New York. Najviše zaslugom Nikole Tesle upravo na prostoru Hrvatske sagrađena je i prva europska, a druga najstarija u svijetu hidroelektrana “Krka” – Šibenik (kasnije nazvana Jaruga I), koja je puštena u pogon samo dva dana nakon prve hidroelektrane na slapovima Niagare (28. kolovoza 1895.). Domaćini su nam s ponosom predstavili novi električni brod koji nosi ime poznatog izumitelja i fizičara Nikole Tesle, a koji u sklopu kultne turneje Maid of the Mist plovi vodama ispod Niagarinih slapova i prvo je putničko plovilo tog tipa u SAD-u.

Irena Ozimec

U duhu dobrog domaćina, želeći delegaciju iz Generalnog konzulata u New Yorku upoznati s još jednim detaljem koji povezuje naše dvije zemlje, organiziran je posjet staroj vojnoj utvrdi iz 18. stoljeća – Old Fort Niagara. S Hrvatskom je povezana identičnom strateško-arhitektonskom gradnjom jedinstvenog obrambenog sustava, kao i ona Tvrđave Šubićevac na brdu iznad Šibenika.

Vraćaju Dinaru u život, uz jedno mjesto rezervirano za iseljeništvo

Otvorene su prijave za edukativno-volonterski kamp “Dinara back to LIFE” koji će se održati od 5. do 19. rujna 2021. u Vrlici kod Knina. Na prijave su pozvani svi studenti prirodoslovnih usmjerenja, koji žele usvojiti teorijska i praktična znanja o restauraciji travnjaka i održivom upravljanju prirodom, a jedno je mjesto rezervirano za sudionika iz iseljeništva. […]

Generalni konzul Kopačević sastao se s gradonačelnikom grada Niagara Falls Robertom Restainom koji je predstavio novi program za gospodarski oporavak grada i cijele turističke regije.

Irena Ozimec

Svečanoj iluminaciji su uz organizatora prisustvovali: veleposlanik Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama Pjer Šimunović, generalne konzulice iz Chicaga i Los Angelesa te drugi visoki diplomatski predstavnici Republike Hrvatske i članovi hrvatske zajednice u SAD-u.

Irena Ozimec