Vrlika

Vraćaju Dinaru u život, uz jedno mjesto rezervirano za iseljeništvo

26. svibnja 2021. u 10:33

Potrebno za čitanje: 2 min

Dijaspora.hr

Vijesti

FOTO: Pixabay

Otvorene su prijave za edukativno-volonterski kamp “Dinara back to LIFE” koji će se održati od 5. do 19. rujna 2021. u Vrlici kod Knina. Na prijave su pozvani svi studenti prirodoslovnih usmjerenja, koji žele usvojiti teorijska i praktična znanja o restauraciji travnjaka i održivom upravljanju prirodom, a jedno je mjesto rezervirano za sudionika iz iseljeništva.

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga uspješni na ispitu

Učenici hrvatske nastave iz Freiburga Lorena Mandir (6. razred), Matteo Golčić (8. razred), Antonela Maras (9. razred) i Nikolina Majić (11. razred), uspješno su u ovoj školskoj godini položili ispit iz hrvatskoga jezika – A2 razine. Ispit je održan u Wentzinger-Realschule Freiburg, a proveden je u organizaciji Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Generalnog […]

Troškove smještaja i hrane snosi organizator, kao i trošak prijevoza za sudionike (dolazak i odlazak), a za sudionika iz iseljeništva putni troškovi bit će sufinancirani u protuvrijednosti iznosa do 200 eura. Broj sudionika je ograničen na 20, javlja Hrvatska matica iseljenika.

Prijave su otvorene do 5. lipnja, a studenti koji su primljeni u kamp bit će o tome obaviješteni nakon 15. lipnja.

Kamp je predviđen za studente, buduće stručnjake na području zaštite prirode, motivirane za volontiranje na kampu i za korištenje stečenog iskustva i znanja za daljnje studiranje, znanstveni rad ili posao.

Filmska radionica koja okuplja Hrvate iz domovine, BiH i dijaspore

Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje, na tragu tradicionalnog okupljanja filmaša i ljubitelja filmske umjetnosti na tamošnjem festivalu, i njegovom bogatom programu, osmislili su filmsku radionicu u kojoj sudjeluju Hrvati iz domovine, BiH i iseljeništva te predstavnici hrvatskih manjina. Uz stručno vodstvo akademskog redatelja Ivana Mokrovića, radionica će se održati od 26. kolovoza […]

Osim praktičnog iskustva restauracije, naglasak kampa bit će na edukativnoj komponenti, predstavljanju tema važnih za planiranje upravljanja u zaštiti prirode. Predavači na kampu bit će stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, LAG-a Cetinska krajina, kao i Biomovi eksperti.

Restauracija travnjaka provest će se na području Dinare, u neposrednoj blizini smještaja. Organizatori će studentima osigurati i prijevoz po terenu, potrebne alate i opremu za rad, kao i vodstvo na terenskom radu. Smještaj volontera je u Ekološkoj stanici Vrlika, smještenoj u selu Ježević, zaseoku Vučemilovići.

Od volontera se očekuje spremnost za sudjelovanje na kampu u punom trajanju od dva tjedna, motiviranost za rad na restauraciji travnjaka i očuvanju prirode, aktivno sudjelovanje u planiranim aktivnostima u sklopu kampa, spremnost na rad ručnim alatima kod uklanjanja drvene vegetacije na travnjacima i dodatnih aktivnosti, sudjelovanje u edukativnom dijelu programa, motiviranost da stečeno iskustvo i znanje dalje šire i koriste.

I ove godine u Bečkom Novigradu dostojno obilježeni tužni događaji iz naše povijesti

Družba „Braća Hrvatskoga Zmaja“, Zmajski stol u Karlovcu, već 20 godina organizira redovito hodočašće u Bečki Novigrad na spomen pogibije Petra Zrinskoga i Frana Krste Frankopana. Zbog aktualnih austrijskih epidemioloških mjera, misa ove godine nije održana u katedrali Uznesenja Marijina i svetog Ruperta već je misu zadušnicu u katedralnoj kapeli sv. Katarine vodio mons. Antun […]

Širi projekt Dinara back to LIFE, kojim se revitaliziraju prirodna staništa na širem području Dinare, provode Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume, Lokalna akcijska grupa „Cetinska krajina“ te Udruga Biom kao vodeći partner, piše Hrvatska matica iseljenika.